Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ποιος υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Με έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων και δηλώσεων, στελέχη και δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως εξυφαίνεται διεθνής συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης του. Ψάχνοντας την αιτία αυτής της συνωμοσίας, διαπιστώνω πως οι διακινητές αυτού του σεναρίου επικαλούνται ομοθύμως, τον αέρα ανατροπής που έφερε στην ευρωπαϊκή σκηνή η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Την αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων που άρχισε να αχνοφαίνεται στις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών.
Η πρώτη αντίδραση σε όλα αυτά είναι να διαπιστώσω αν μιλούν σοβαρά ή αν αυτο-τρολάρονται. Κοινώς, αν εννοούν αυτά που λένε ή κάνουν πλάκα. Δυστυχώς, τα πιστεύουν και αυτό είναι το ανησυχητικό. Γιατί ο Α. Παπανδρέου όταν στην
δεκαετία του 80 έλεγε τα δικά του, ήξερε πως εξαπατούσε. Ήξερε πως έλεγε αυτά που έλεγε, γιατί αυτά ήθελε να ακούσει ο κόσμος του. Μέχρις εκεί όμως. Ο Ανδρέας, άνθρωπος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, είχε ευρύτατες προσλαμβάνουσες παραστάσεις, ήταν πολίτης του κόσμου και ήταν επόμενο να γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των μεγάλων παικτών που καθόριζαν και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε έναν διπολικό κόσμο.
Οι σημερινοί κυβερνώντες φαίνεται – από τα πεπραγμένα τους- πως αγνοούν τις στοιχειώδεις διαδικασίες που διαμορφώνουν τις αποφάσεις, αγνοούν το κόστος που συνεπάγεται η αθέτηση συμφωνημένων υποχρεώσεων και το κυριότερο, πως με αυτήν τους την συμπεριφορά, δημιουργούν αντιπαλότητες και παράγουν εντάσεις που ζημιώνουν την χώρα.
Φυσικά, το σενάριο της διεθνούς συνωμοσίας προϋποθέτει και απαιτεί και εγχώριους συνεργάτες, που πάντα  είναι οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες με πρώτους-πρώτους τους καναλάρχες. Αβίαστα προκύπτουν οι ενστάσεις  σε αυτήν την εκδοχή. Τι δύναμη έχουν οι διαπλεκόμενοι που είναι οικονομικά πτώματα ,με τεράστια χρέη στις τράπεζες κι όχι μόνον, και τι δύναμη έχουν τα «κανάλια της διαπλοκής» όταν όλες οι πολιτικές που υποστήριξαν, μειοψήφησαν πανηγυρικά στο εκλογικό σώμα; Και για ποια διεθνή συνωμοσία μιλούν, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζητεί από τους Έλληνες συνομιλητές του να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα;
Προφανώς καμία συνωμοσία και καμία πλεκτάνη δεν υπάρχει πίσω από την πρωτοφανή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκλειστική αιτία είναι πως έφτασε η ώρα της εφαρμογής των μέτρων του αριστερού μνημονίου και ο κόσμος, διαπαιδαγωγημένος με την αντιμνημονιακή ρητορεία, αντιδρά. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στο ταμείο και πρέπει να πληρωθούν. Περιθώρια νέων πολιτικών ελιγμών δεν υπάρχουν, εκτός αν γίνει η επιλογή  της οριστικής ρήξης με τους ευρωπαίους εταίρους. Αλλά και αυτή η διέξοδος οδηγεί σε μονοπάτια που ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε η ελληνική κοινωνία είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν. Έτσι, μοιραία οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί στην κατασκευή φανταστικών εχθρών και στην προβολή ανύπαρκτων συνωμοσιών.
Τα πολιτικά προβλήματα όμως δεν λύνονται με την φυγή από την πραγματικότητα αλλά με την διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Αλλά το  «συγκεκριμένο» πάντα υπήρξε εχθρός της σκέψης και της πρακτικής της αριστεράς.
 Του Σάκη Μουμτζή-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά