Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ολίγα περί ισλαμικού τεμένους

Α) Τζαμί διέθετε η Κωνσταντινούπολη ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ. κι ενώ η αυτοκρατορία έδινε αγώνα υπάρξεως απέναντι στο Ισλάμ με τη μάχη του Πουατιέ το 732 μ.Χ. να φαντάζει ασήμαντη αψιμαχία μπροστά στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης τα έτη 716-717 μ.Χ.
Β) Επί Χριστοδούλου ήδη υπήρχε η πρόταση για παραχώρηση εκτάσεως που ανήκε στην Εκκλησία για την ίδρυση ισλαμικού τεμένους στο Σκαραμαγκά ή στο Σχιστό. Έμεινε στο συρτάρι και μας προκύπτει τώρα ο Βοτανικός. Μην αναρωτιέστε τί απέγιναν οι κορμοράνοι που δεν επέτρεψαν στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας να γίνει γηπέδου του Παναθηναϊκού και εμπορικό κέντρο: υπουργοί της κυβέρνησης έγιναν.
Γ) Προφανώς και το Κράτος πρέπει να αναλάβει τη
χρηματοδότηση της ίδρυσης τζαμιού και προφανώς δε θέλουμε πάρε δώσε ούτε με την Τουρκία του Ερντογάν ούτε με το βασίλειο των Σαούντ. Ωστόσο, ας μην είμαστε αφελείς. Η Γαλλία δεν υφίσταται τις επιθέσεις που υφίσταται γιατί τις λείπουν τα ισλαμικά τεμένη. Αλλού είναι το θέμα.
Δ) Το ότι σε ένα «κρατικό» τζαμί θα ασκεί το κράτος τον έλεγχό του και θα μπορεί να ελέγξει τη διδασκαλία του Ισλάμ που θα γίνεται εντός του είναι αστείο. Πρώτον, διότι το συγκεκριμένο κράτος δεν μπορεί να ελέγξει ούτε καν τις φορολογικές παραβάσεις ενός κωλόμπαρου στη Ρόδο. Δεύτερον, υπάρχει το παράδειγμα της Δυτικής Θράκης. Το ελληνικό κράτος, με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης υποχρεούται να μεριμνά και να προστατεύει το θρήσκευμα των μουσουλμάνων πολιτών του εκεί, καθώς και να μισθοδοτεί και να ορίζει το Μουφτή και τους λοιπούς ιερωμένους του Ισλάμ. Ε και; Πάρτυ κάνουν ο ψευδομουφτής και το τουρκικό προξενείο! Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως η ίδρυση νόμιμου τζαμιού θα καταργήσει τα ήδη λειτουργούντα παράνομα.
Ε) Φρονώ πως είναι η πιο λάθος στιγμή που θα μπορούσε να επιλεγεί για να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο. Όσο κι αν κατανοώ πως θα πρέπει να υπάρχει χώρος προσευχής για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα νομίζω πως ο καιρός δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Σε τελική ανάλυση εκτός από το «ελεγχόμενο» τζαμί, το οποίο θα λειτουργεί σαφώς ως σημείο αναφοράς, δημιουργείται γύρω του κι ένα πλέγμα καταστημάτων, χωρών ψυχαγωγίας κλπ κλπ για τους μουσουλμάνους που ασφαλώς δεν μπορεί ούτε είναι δυνατόν να ελεγχθεί.
Στ) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν ένα σφάλμα: με την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έδωσαν μια ανάσα πνοής στους ΑΝΕΛ οι οποίοι κάλλιστα τώρα μπορούν να το παιζουν κήνσορες του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους και να πουλούν δεξιοφροσύνη απέναντι στο «μειωμένης Δεξιάς συνείδησης» Κυριάκο και στη ΝΔ. Να λοιπόν που το κόμμα των πσεκασμένων ασπονδύλων θα κάνει λόγο για «πίστη» σε αρχές που δεν έχει. Παράλληλα, βοήθησαν τον Τσίπρα να έχει το ιδεώδες των δύο πλειοψηφιών: μία της συγκυβέρνησης και του νέου του συντρόφου Βασίλη Λεβέντη και μια που διαμορφώνεται σε θέματα όπως το τζαμί ή το σύμφωνο συμβίωσης με τη βοήθεια και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Έχουμε πόλεμο κύριοι, πρέπει να το καταλάβουμε. Ας ερχόταν μετά από ένα χρόνο η ψήφιση του νομοσχεδίου από την επόμενη κυβέρνηση, δε χάλασε κι ο κόσμος!
Σουλεϊμάν αλ Κανουνί-το παρατηρητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά