Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Mα, τι σημαίνει «καραμανλικός»;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ακόμα Μαοϊκοί. Σταλινικοί, δεν το συζητώ, είναι πιο πολλοί και από τα Πόκεμον. Υπάρχουν επίσης Τροτσκιστές. Κανένας δεν ξέρει για ποιο λόγο, αλλά μπορεί να κατανοήσει τι θέλουν και τι σκέφτονται. Και έξω από την πολιτική: Καλβινιστές, Λουθηρανοί, Κεϊνσιανοί, φανατικοί του Ελβις, πιστοί στην εκκλησία του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ξέρεις τι θέλουν, τι ελπίζουν, που προσεύχονται, τι προτείνουν και τι περιμένουν. Πάνε χρόνια τώρα που προσπαθώ να μάθω το ίδιο για τους καραμανλικούς. Δύσκολο.  Αλλωστε είναι πιο πιθανό να μιλήσει ο Μάο, παρά ο Κώστας Καραμανλής. Απασχολεί και σας ή είναι η δική μου σκέψη που αδυνατεί να κάνει τις αφαιρέσεις και να δει την εικόνα από ψηλά; Οσο και αν ακούγεται αφελές, όσο και αν η απάντηση είναι αποτυπωμένη στο πολιτικό μας DNA, θα ήθελα να ρωτήσω: τι ακριβώς είναι ο καραμανλισμός; Τι πιστεύουν και τι θέλουν οι καραμανλικοί; Πώς ακριβώς περιγράφεις έναν καραμανλικό;
Σκέφτομαι ότι
για να προσδιορίσεις ρεύμα, τάση, που εκπορεύεται από τη δράση ενός προσώπου, οφείλεις πρώτα να περιγράψεις το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο. Θα ήταν δε χρήσιμο να υπάρχουν κείμενα αρχών, μία διακήρυξη, μία ομιλία. Όμως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το τοτέμ του καραμανλισμού, δεν μας έχει κληροδοτήσει γραπτή παρακαταθήκη. Δεν έχουμε καν μία ομιλία για να ανατρέξουμε. Βέβαια το «Ανήκομεν εις τη Δύση» περιγράφει ένα στίγμα. Στην εποχή που ειπώθηκε ήταν αναγκαίο, σήμερα θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ή, τέλος πάντων, δεν σκάβεις χαρακώματα για να το υπερασπιστείς. Ο καραμανλισμός, λοιπόν, δεν περιγράφεται από ένα σαφές πλαίσιο πολιτικών και ιδεολογικών αρχών. Ορίζεται κυρίως από την πολιτική δράση και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ωραία και τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η ιδεολογική του ταυτότητα; Μα, τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας προς τη Δύση, το σεβασμό των εθνικών ιερών και οσίων, τις παραδοσιακές αρχές της συντηρητικής παράταξης, έτσι όπως ενσωματώθηκαν από την ΕΡΕ στη Νέα Δημοκρατία –δυστυχώς ο Κώστας Καραμανλής δεν παρήγαγε, ακόμα, έργο που επαναπροσδιορίζει τους ιδεολογικούς άξονες του καραμανλισμού. Υπάρχει, βέβαια, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, ωστόσο περισσότερο ασχολείται με τη μνήμη, παρά με το μέλλον. Αυτό δεν κάνουν και όσοι δηλώνουν εκπρόσωποι του αυθεντικού καραμανλισμού; Παραπέμπουν στις παραδόσεις του, όμως δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο να μας εξηγήσουν ποιες ακριβώς είναι. Και πώς να το κάνουν; Ο καραμανλισμός των ‘70ς είναι, σε μεγάλο βαθμό, τα αυτονόητα των καιρών μας, μπολιασμένα βέβαια με τη νοοτροπία περί ιδιοκτησίας του κράτους. Καραμανλισμός σημαίνει να ανήκεις στη Δύση, αλλά να κάνεις χιλιάδες προσλήψεις. Η Ν.Δ, το παλιό ΠΑΣΟΚ και ο αυριανός ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο καραμανλισμός συντηρείται ως τάση, αυτό συμβαίνει για να εξυπηρετήσει προσωπικές επιδιώξεις και όχι ιδεολογική δυναμική.
Βεβαίως και το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Αν βγει κάποιος και πει ότι διαφωνεί με τη φιλελεύθερη ατζέντα Μητσοτάκη, θα έβαζε μία ενδιαφέρουσα βάση προς συζήτηση. Πρόκειται για πόλεμο εσωκομματικών φατριών που ενίοτε χρησιμοποιεί παρωχημένα ιδεολογικά προσχήματα. Ενδεχομένως οι καραμανλικοί να ενδιαφέρονται περισσότερο από τον ίδιο τον Καραμανλή για τη συντήρηση ενός υποσυστήματος εξουσίας. Όμως, αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί; Πώς μεταφράζεται η επιρροή τους στο εκλογικό σώμα; Υπάρχουν δηλαδή ανάμεσα μας άνθρωποι που θα ακολουθούσαν την πολιτική καθοδήγηση του Κώστα Καραμανλή; Ελάτε τώρα! Εδώ έχουν ξεχάσει τη φωνή του, τον θυμούνται μόνο από φωτογραφίες αρχείου. Πιθανότατα και ο ίδιος το μόνο που σκέφτεται είναι πώς να διασώσει την υστεροφημία του, άντε και μήπως του προκύψει καμιά βολική προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι νέος και έχει ελεύθερο χρόνο. Μπορεί και να πλήττει. Μέχρι εκεί. Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν πως η «οργή του Καραμανλή», δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο στο χωράφι, ο αέρας σε ένα φουσκωμένο μπαλόνι. Δείτε, για παράδειγμα, τι απέγιναν οι παπανδρεϊκοί. ΣΥΡΙΖΑ έγιναν και μάλιστα απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.
O Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ξεφυσούσε θυμωμένος αν έβλεπε τη, σιωπηρή έστω, σύμπλευση των επιγόνων του με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έτριζαν τα τζάμια στην Πολιτεία αν μάθαινε ότι ο «καραμανλισμός» δανείζεται ως έννοια και ως όνομα στον καιροσκοπισμό. Αλλά αυτός δεν ζει. Ο Κυριάκος που ζει και είναι μια χαρά, συμπεριφέρεται σαν το παιδί που φοβάται να ανοίξει τη ντουλάπα στο δωμάτιο του.
Κ. Γιαννακίδης-protagon.gr

7 σχόλια:

  1. Ξεπουλημα της χωρας μας.Αυτο σημαινε και σημαινει παντα. Να μην τα ξαναλεμε τι εγινε πριν τη χουντα επι σειρα ετων και τι εγινε και μετα η χουντα, αρχιζοντας με τον Αττιλα 2 και καταληγοντας στους βουλευτες της ΕΠΕΝ τοτε για να βγει προεδρος δημοκρατιας. Ακολουθησε ο Κωστακης το 2004 με 2009 δυαλυοντας κυριολεκτικα τη χωρα. Τα συμπαιρασματα δικας σας για το τι σημαινει Καραμανλισμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AN ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ
    ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και βεβαίως το θέμα στη ΝΔ με τον Κουλη είναι ιδεολογικό και θα φανει σε λιγο , οταν στην Θεσσαλονικη κάποιοι νεοδημοκρατες θα διαφωνησουν ανοιχτα με την φιλελεύθερη ατζέντα του Κουλη, τον κρατικοδιαιτο εκ γεννετης γιο του Πρωην. Ετσι ο πόλεμος των εσωκομματικων φατριων σε λιγο θα ειναι ολοκληροτικος και καταστροφικος δια την ομαδα του Κουλη με το τσιροπουλι του, τον Αδωνη!
    Ωστοσο ο κ. Τσιπρας μπορει αμεριμνα να περιμενει.
    Η κυβερνηση του εκπλήσσει μετά το τελευταίο μνημόνιο, με την συνεπεια και την προβλεψιμότητά της.
    Και δεν ειναι καθολου τυχαια τα ευνοικα εγκομια τοσο του γαλλου προεδρου οσο και της γερμανιδας καγκελαριου κ. Μερκελ.
    Αυτοι οι ηγετες το καταλαβαν και το ξερουν καλα!Χωρίς του κ. Τσιπρα το προγραμμα για το πώς θα ξεφύγει η χώρα από την κρίση, δεν προχωρα ο τοπος μας. Το προγραμμα του, οπως θα το παρουσιασει σε λιγο και στη Θεσσαλονικη, θα ειναι απολύτως χειροπιαστο και ρεαλιστικό και θα επιφερει μεγάλες τομές στην κοινωνια και οικονομια του τοπου μας. Τα καλύτερα ελληνικά μυαλά, εντός και εκτός Ελλάδος,κατω απο την σκεπη του κ. Τσιπρα θα συμμετασχψουν στην υλοποιηση του προγραμματος του . Η καλπαζουσα παρακμή που ροκανίσε τα θεμελια του ελληνικου κράτους με τις κυβερνησεις πριν του κ. Τσιπρα θα βρει σιγουρα αισιο τελος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ειναι οπως το προπερσινο και περσινο προγραμμα της θεσνικης, αυτο που θα εξαγγειλει και φετος? Υπαρχει ακομα ελληνας που πιστευει σαυτη την αθλια παρεα που κυβερναει σημερα τον τοπο μας? Θελει να δει κι αλλα ακομα για να πει οτι εσφαλε για την ψηφο του τον Γενναρη και τον Σεπτεβρη του 2015?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλε ανωνυμε Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 - 11:21:00 μ.μ. EEST,
    προφανως ειστε νυχτωμενος και κουκουλωμενος με την κουβερτα του ατομικισμου και του συμφεροντος, που δεν επιτρεπει σκεψεις για το κοινο συμφερον, ηθελημενα αγνοειτε και απομειωνετε την κατασταση του τοπου μας!Κι ετσι καρφωμενος στις ψευτιες του Κουλη μπορειτε κι ονειρευσθε την επαναφορα απο παχυλες συνταξεις , 13ους μησθους και σουπα μουπες!
    Δεν εχετε χωνεψει ακομα ότι η χώρα έχει υπογραμμενη μια 3η συμφωνία με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου, της οποιας η τήρηση μέχρι στιγμής προχωρα με πολλη καλη και συνεπη πορεια ωσπου οι καθορισμενοι στοχοι να πετυχουν. Το προγραμμα δεν επιτρεπεται να κωλυσιεργησει απο Κουληδες και Αδωνηδες που ζηταν νεες εκλογες!!
    Γιατι δεν θελετε να καταλαβετε ότι για την πολιτική σταθερότητα την επαναφορα της κανονικης λειτουργιας της οικονομιας και κοινωνιας μας, είναι πάνω από όλα αναγκαία η συνθήκη αυτη,που απαιτει πραγματα τα οποια μονο ο κ. Τσιπρας με μια ανανεωμενη ομαδα θα μπορεσουν να πραγματοποιησουν!Αλλη εναλλακτικη λυση με Κουληδες και Αδωνηδες δεν υπαρχει, η Ευρωπη με μια τετοια επιχειρηση θα αποτρελαθει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε μου καλε οι ευθυνες ειναι εξισου στους τσιπροκαραμανληδες και στους σαμαρακουληδες. Εαν το 2010,11 και 12 δεν ελεγαν και εκαναν τοσες μακακιες, ενω γνωριζαν τα παντα για τη χωρα, τωρα η μοιρα μας θα ηταν αλλη. Αλλα μπροστα στην επιδιωξη για εξουσια δεν παει στον διαβολο η χωρα. Αλλος εβαλε πλατη και εσωσε τη χωρα. Αλλος εφερε τα 230 δις και κουρεψε το χρεος κατα 110δις. Χωρις αυτα θα ειχαμε βγαλει τα ματια μεταξυ μας το 10 και το 11. Αλλοι εσκιζαν τα μνημονια, αλλοι ηταν αγανακτησμενοι, αλλοι ειχαν ισοδυναμα, αλλοι ελεγαν να τρεξουμε σε αλλες χωρες να παρουμε δανεικα. Ετσι ξεγελασαν τον λαο πανω στον πονο του και τον πατησαν κατω. Αλλος πηρε το χρεος 180 δις και το παρεδωσε 300 δις διχως κανενα εργο. Αλλος πηρε μια ελλαδα των ολυμπιακων αγωνων, μια ελλαδα ευημερουσα με αναπτυξη 4% και την παρεδωσε με υφεση 4%. Αλλος ελεγε το 2009 οτι το ελλειμα ηταν 3, 6, 7% ουτε γνωριζαν την ακριβεια του. Απεδειχθη οτι ηταν κοντα στο 16%..Τα κακα ολα να ψαχτουν απ το 2004 μεχρι το 2009. Αλλα αφηνουν οι νταβατζηδες, αυτοι που και σημερα βαζουν πλατη στο τσιπρα? Αισχος και ντροπη αυτο μονον εχω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η χωρα απ το 1830 ως το 2003 ειχε δανειστει 180 δις και απ το 2004 εως το 2009 δανειστηκε αλλα 120 δις. Ψαχνουμε ακομα να βρουμε τον υπαιτιο για την καταντια της χωρας? Οποιος εχει αντιθετη αποψη ας αντιπαραθεσει στοιχεια που αμφισβητουν και τα δανεικα των 120 δις(που πηγαν αραγε) και το ελλειμα του 15,6%το 2009 αλλα και την υφεση στο 4%. Καποτε πρεπει να μαθει ο λαος μας την αληθεια. Θελουν δε θελουν θα την μαθει. Αλλα απ την αλλη και που θα την μαθει? Η ζημια εγινε. Απλα πρεπει να πληρωσουν καποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά