Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

«Μαύρος» Οκτώβρης για τους συνταξιούχους

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα  περάσουν μαύρο Οκτώβρη από τις περικοπές στις συντάξεις τους λόγω της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου.
Στις 4 Οκτωβρίου που θα γίνει η πληρωμή των επικουρικών οι συνταξιούχοι θα δουν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους καθώς θα μπει η πρώτη δόση των αναδρομικών που πρέπει να πληρώσουν. Τα αναδρομικά θα πρέπει να υπολογιστούν στο 10% της σύνταξης, αλλά με μίνιμουμ τα 50 ευρώ, που μάλλον θα είναι και το ποσό που θα περικοπεί από τους περισσότερους.

Παράλληλα έρχεται και η λυπητερή για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου αφού το μέρισμα που θα εισπράξουν θα είναι ακόμη μικρότερο και από αυτό του Ιουλίου καθώς θα πρέπει να παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Εξάλλου από τον Οκτώβριο έρχεται και το κούρεμα στις υψηλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά/μήνα, ενώ ξεκινάει και για τους τραπεζοϋπαλλήλους ο επανυπολογισμός στις προσυνταξιοδοτικές παροχές που φέρνει νέες μειώσεις.

Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ. Παράλληλα αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις η πολλαπλή παρακράτηση, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την  παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις Οκτωβρίου και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις - πρώτη δόση από τη σύνταξη Νοεμβρίου.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα τρέξουν παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των επίσης αναδρομικών περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300 μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της μίας από τις δύο συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στον μισθό. Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη ενώ από 1/8/2016 έως 31/12/2016 απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής ΕΚΑΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Τονίζεται ότι από τον Νόμο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι είχαν περικοπές στις συντάξεις τους έως και 50%. Ειδικότερα:
Οι συνταξιούχοι υπέστησαν επιπλέον μείωση  από 2% μέχρι 6% στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, από την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη και την επέκταση της εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων.
Οι 385.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και μάλιστα οι περίπου 300.000 μέχρι τέλους του 2016.
Περίπου 250.000 συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%. Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76% για όσους συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης, υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες συντάξεις.
Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα, με τις πληρωμές Οκτωβρίου αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές οι συνταξιούχοι από τα Ταμεία αρτοποιών και πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσον όρο από 10% έως 12% και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.

ΤΑ ΝΕΑ-ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
    ΘΑ ΤΟΥ ΔΑΓΚΩΣΩ ΤΟ ΛΑΡΥΓΓΙ
    100 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΕΧΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά