Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αντάρτες του… γλυκού νερού οι Οικολόγοι- Πράσινοι! Ολιγόωρη επανάσταση για ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ

Τα 6000 ευρώ τον μήνα είναι...γλυκά.

Πολύ γρήγορα έληξε η… επανάσταση των Οικολόγων- Πράσινων για το θέμα με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, που προβλέπονται σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των Οικολόγων που καλούσαν τα στελέχη τους, τους κ.κ. Δημαρά και Τσιρώνη, όπου τους καλούσαν να καταψηφίσουν. Άμεσα κλήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για να σβήσει την… πυρκαγιά και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και ο Γ. Δημαράς θα ψηφίσουν τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο περνούν στο νέο υπερταμείο τόσο ο ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ.

Το χρονικό του αντάρτικου

Η… πύρινη ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων

Ειδικότερα, στην απόφαση τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι επικαλούμενοι τις αρχές των Οικολόγων ότι το νερό είναι απαλλοτρίωτο, τη διεθνή εμπειρία για αύξηση των τιμών σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσης του νερού και το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη το 2014 καλούν τον υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τον βουλευτή Γιώργο Δημαρά να καταψηφίσουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο.
Το σκεπτικο της απόφασης όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων έχει ως εξής:
«Με βάση:
– Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.
– Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού
– Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)
– Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια
– Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση
– Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».
Έστειλαν τον… πυροσβέστη Φλαμπουράρη για να λυθεί το θέμα
Πανικό και αμηχανία προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το «αντάρτικο» των Οικολόγων Πράσινων, η απόφασή τους δηλαδή να καταψηφίσουν το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να κάνει πολιτικό «μασάζ» στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον βουλευτή Γιώργο Δημαρά προκειμένου να μην καταψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση των Οικολόγων (Τσιρώνη, Δημαρά και κάποιων άλλων προσώπων από τους οικολόγους με τον Αλέκο Φλαμπουράρης, για να βρεθεί λύση. «Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού» λένε από το μαξίμου.
Σε άτυπη συζήτηση που έγινε χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε και στους Οικολόγους και στους βουλευτές τι ακριβώς γίνεται. «Δεν είναι βούληση δίκη μας» τους είπε, «ο ΟΤΕ για παράδειγμα πουλήθηκε χωρίς να είναι στο υπερταμείο».
Μπορεί τα δύο πιθανά «όχι» να μην απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο θα προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
 http://thecaller.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά