Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα», βλέπει το think tank Eurointelligence

«Πρόωρες εκλογές στον αέρα» είναι ο τίτλος άρθρου το think tank «Eurointelligence», το οποίο σχολιάζει την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Αυγή» και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.
Για την δεξαμενή σκέψης με επικεφαλής τον αρθρογράφο της εφημερίδας «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μινχάου «Η ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή, έναν σθεναρό υποστηρικτή του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.
Αυτό πυροδότησε αμέσως εικασίες ότι ορισμένα τμήματα του κόμματος προσπαθούν να επισημάνουν στον Τσίπρα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος εντός του μήνα ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να
παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη γραμμή του πυρός.
Αξιωματούχοι του συντηρητικού κόμματος, από την άλλη, υποψιάζονται ότι η δημοσκόπηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο.
Μία τρίτη εξήγηση είναι απλά ότι η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Public Issue» έχει συμβόλαιο με την «Αυγή» υποχρεώνοντας την εφημερίδα να δημοσιεύσει όλες τις μηνιαίες έρευνες που διεξάγει για λογαριασμό της.
Σε αυτή την περίπτωση, το να μην δημοσιεύσει την τελευταία δημοσκόπηση θα ήταν πιο επιζήμιο για τον ΣΥΡΙΖΑ από το να τη δημοσιεύσει, και έτσι το άρθρο», επισημαίνει το Eurointelligence και προσθέτει:
«Το γεγονός όμως, είναι, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, πως ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό των Ελλήνων βλέπει θετικά την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 51% πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «πιθανώς αναγκαίες» ενώ για το 46% δεν είναι».
«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει δει η Public Issue κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και το επισήμανε ως μία σημαντική τάση που θα ακολουθήσει», εξηγούν οι αναλυτές αν και επισημαίνουν πως οι πολίτες πλέον είναι ρεαλιστές σχετικά με το τι θα μπορούσε να επιτύχει μία εναλλακτική κυβέρνηση καθώς το 52.5 % δεν θεωρεί ότι η ΝΔ έχει περισσότερα να προσφέρει από την τωρινή.
Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου με non paper για τις δημοσκοπήσεις σχολιάζεται στην ανάλυση του Eurointelligence, με το think tank να υποστηρίζει ότι και αυτό είναι επιφυλακτικό απέναντι στις δημοσκοπήσεις, όπως τονίζει όμως «αυτή τη φορά φαίνεται διαφορετικό σ’ εμάς».
«Το πολιτικό κεφάλαιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι πολύ πιο περιορισμένο, και έτσι μπορεί να του είναι πιο δύσκολο να προβάλει τον εαυτό του ως ένα τιτάνα της πολιτικής.
Επιπλέον, την περασμένη χρονιά, το κόμμα της ΝΔ ήταν εκ των πραγμάτων εν υπνώσει, ενώ σήμερα ο νέος ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει σκληρό παιχνίδι με την κυβέρνηση. Είναι αλήθεια πως δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση του χρέους, ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτή την επιλογή να κατηγορήσει τους άλλους ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Και τα θετικά νέα, όπως η μεταβολή που προβλέπει το ΔΝΤ για αυτή τη χρονιά, μπορεί να μην είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την απογοήτευση των πολιτών (ας θυμηθούμε τον Αντώνη Σαμαρά που έχασε από τον Τσίπρα παρά τα σημάδια ανάκαμψης).
Ούτε ένας φημολογούμενος ανασχηματισμός τους υπουργικού συμβουλίου, για να συμβολίσει ένα νέο ξεκίνημα, μπορεί να μην κάνει το θαύμα», έγραψε η εφημερίδα «To Βήμα».
Την κατάσταση θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη το γεγονός ότι έρχεται μία σειρά από αυξήσεις στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή τη στιγμή που είναι ανοιχτά τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για τα οποία δεν έχει ακόμα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.
Παράλληλα, η ανάλυση αναφέρει ότι, η δήλωση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015 «δεν ήταν απαραίτητη», δεν ήταν κάτι που βοήθησε.
 http://www.lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά