Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Άγρια νιάτα ...αλλά με γραβάτα

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου επτά από τους υπουργούς του.

Ήταν μια κίνηση με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση, καθώς και οι επτά υπουργοί που προσκλήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, επιλέχθηκαν προσεκτικά για να εκπέμψουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα: “Ο πρωθυπουργός στο εξής θα κυβερνήσει με την γενιά του. Ο πρωθυπουργός στο εξής θα συμβουλεύεται ανθρώπους με φρέσκες ιδέες, που κουβαλούν μόνο οι ασυμβίβαστοι τριανταπεντάρηδες, της γενιάς του διαδικτύου και της αποστροφής στον παλαιοκομματισμό”.
Με την πρώτη ανάγνωση το μήνυμα πέρασε...
Αλλά αν κοίταζε κάποιος πιο προσεκτικά την φωτογραφία, που με “διαστημική ταχύτητα” φρόντισε να διαρρεύσει το γραφείο του πρωθυπουργού, θα διαπιστώσει ότι

πίσω από την εικόνα ανανέωσης κρύβονται χτυπητά σημάδια συμβιβασμού με το κατεστημένο.
Πέντε από τους επτά υπουργούς κάθισαν στους λευκούς δερμάτινους καναπέδες, φορώντας γραβάτα! Παρότι ο πρωθυπουργός αρνείται ακόμη πεισματικά να την φορέσει, στο σύμβολο αυτό του πολιτικού κατεστημένο, υπέκυψαν από την πρώτη μέρα οι πέντε από τους “πιτσιρικάδες” υπουργούς του και πιθανότατα θα ήταν έξι, αν η μια δεν ήταν γυναίκα!

Δεν σκέφτηκαν να την βγάλουν, ούτε για την ανάγκη της “οικογενειακής” φωτογραφίας, παίρνοντας άθελά τους αποστάσεις από την επιλογή του πρωθυπουργού τους, την μόνη επιλογή από την οποία δεν έχει υποχωρήσει, άντε κι αυτή του πολιτικού όρκου.
Η επιλογή της γραβάτας κάτι δείχνει για την μεταστροφή του πρωθυπουργικού επιτελείου. Στην ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, κανείς δεν διανοήθηκε να φορέσει γραβάτα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ακόμη κι ο Κατρούγκαλος την έβγαζε πριν διαβεί την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην ορκωμοσία του Σαββάτου, οι υπουργοί που δεν φορούσαν γραβάτα ήταν θλιβερή μειοψηφία. “Εδώ υπογράψαμε μνημόνιο”, θα σκέφτηκαν. “Μειώσαμε συντάξεις. Πουλήσαμε το Ελληνικό. Στη γραβάτα θα κάνουμε αντίσταση”;
Και την κοτσάρισε στο επίσημο ένδυμα από την πρώτη μέρα, η “πιτσιρικαρία” του Τσίπρα.

“Μα εδώ χαλάει ο κόσμος. Κι εσύ ασχολείσαι με τις γραβάτες”; θα παρατηρούσε ενδεχομένως κάποιος.
Σωστό. Αλλά η γραβάτα κάτι λέει. Αν η γενιά του Τσίπρα με την οποία θα κυβερνήσει το εξής, εμφανίζεται πρώτη μέρα με την γραβάτα, τότε η επανάσταση που ξεκίνησε μάλλον δεν θα πάει μακριά...
Τουλάχιστον από πλευράς συμβολισμού, δείχνει διατεθειμένη να συμβιβαστεί από νωρίς με τους θεσμούς, τους δανειστές, τους Ευρωπαίους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, κι όλους τους άλλους που κατήγγειλε ως τα μέσα του περασμένου χρόνου.

Είναι κι αυτό μια πρόοδος. Αλλά να το λέμε και δημοσίως πια. Δεν είναι ντροπή...


Υ.Γ.: Μια ακόμη πρωτοτυπία στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης κρυβόταν στην κατάταξη των υπουργείων. Στην Ευρώπη βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Στην Ελλάδα πρώτο τη τάξει υπουργείο είναι το Εσωτερικών, δεύτερο το Ανάπτυξης και τρίτο το Ψηφιακής Πολιτικής! Διότι στην Ελλάδα την ιεραρχία την καθορίζουν οι υπουργοί κι όχι τα υπουργεία. Για τον ίδιο λόγο, τελευταία στην κατάταξη βρίσκονται τα δύο υπουργεία που εποπτεύουν τις δύο ισχυρές βιομηχανίες της χώρας: Την Ναυτιλία και τον Τουρισμό!
Και μη χειρότερα... 

Βασ. Χιώτης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Mε την πρώτη ανάγνωση το μήνυμα πέρασε...
    Αλλά αν κοίταζε κάποιος πιο προσεκτικά την φωτογραφία, που με “διαστημική ταχύτητα” φρόντισε να διαρρεύσει το γραφείο του πρωθυπουργού, θα διαπιστώσει ότι .............

    Ναι ωρε καλαμραδες της τεταρτης φαλαγκας , αυτοι οι δυναμικοι και μορφωμενοι νεοι των νεωτερων γενιων ειναι η ελπιδα και η δυναμη του Εθνους μας, αυτοι θα ανοιξουν καινουργιες πουργιες και θα ακολουθησουν νεους διαυλους για το καλο ολων μας κι οχι κατι κακομοιρικοι κονδυλοφοροι
    σαν τουτον του αρθρου που μεμφονται συνεχως τη κυβερνηση!! Παει να γραψει κατι θετικο, να επικροτησει κατι καλο .. κι αμεσως στη δευτερη σειρα με το ... το παταρει, λες και φοβαται την ιδια τη σκια του, ειναι δεσμιος για να το τολμισει και να εκφρασει ελευθερα τη γνωμη του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε να είμαστε λίγο ειλικρινείς. Δεν φοράνε γραβάτα τους κατακρινουμε, φοράνε γραβάτα πάλι τους κατακρινουμε. Ας τους αφήσουμε για τελευταία φορά να δείξουν τι μπορεί να κάνουν. Άλλες ευκαιρίες δεν βλέπω να έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. /Η Ανώνυμος είπε...
    Εδώ που τα λέμε να είμαστε λίγο ειλικρινείς. Δεν φοράνε γραβάτα τους κατακρινουμε, φοράνε γραβάτα πάλι τους κατακρινουμε. Ας τους αφήσουμε για τελευταία φορά να δείξουν τι μπορεί να κάνουν. Άλλες ευκαιρίες δεν βλέπω να έχουν.

    Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016 - 5:40:00 μ.μ. EET
    Σημερα εισαι καλος, γνωστικος και μεγαλοθυμος !!Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά