Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ο κύβος ερρίφθη και τον έριξε πρώτα ο χερ Σόιμπλε

Οι υψηλοί τόνοι που σήκωσε ο Σόιμπλε σε πρώτο λόγο και το ΔΝΤ σε δεύτερο, με απαίτηση σκληρών μέτρων και με υποδείξεις στην Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνει, οδηγούν πιο κοντά στις κάλπες.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, επίσης σε υψηλούς τόνους, που εμμέσως ζήτησε από τους «σκληρούς» να μην κουνάνε με ιταμό τρόπο το δάκτυλο είναι ακόμη ένα μήνυμα ότι έρχονται εκλογές... εκτός σοβαρού απροόπτου.
Ο Σόιμπλε και η παρέα του έχουν αποφασίσει πλέον πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν μπορούν να διαπραγματευτούν. Ακόμη κι αν είχαν διάθεση υποχώρησης δεν σκοπεύουν να το κάνουν με τον Τσίπρα, δεν σκοπεύουν να διευκολύνουν μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζουν επί της ουσίας. Προφανώς έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, τόσο στην
Γερμανία όσο και στο ΔΝΤ. Και σίγουρα δεν είναι μόνος του ο Σόιμπλε, και η Μέρκελ έχει τις ίδιες απόψεις, άλλωστε γι' αυτό «γείωσε» τον Τσίπρα στο Βερολίνο.
Καλώς ή κακώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ρωτά τους δανειστές τι θα κάνει. Αν και κυρίαρχο κράτος, αν οι πιέσεις που ασκηθούν είναι ισχυρές, ακόμη και τις εκλογές μπορούν να επιβάλουν οι Γερμανοί ή οι τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Οι απαιτήσεις για νέες μειώσεις συντάξεων και φόρους ενδεχομένως να είναι το τελικό «όπλο» τους προκειμένου να εξαναγκάσουν τον Τσίπρα να εγκαταλείψει την εξουσία. Θέτουν δηλαδή μαξιμαλιστικούς στόχους που δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να αντέξει, δεν μπορεί κανένας βουλευτής να αποδεχθεί. Κι αυτό το κάνουν προκειμένου να μην δώσουν άλλες «ανάσες» σε μια κυβέρνηση που θέλουν να καταρρεύσει το ταχύτερο.
Κι από την άλλη, ο Τσίπρας έχει πάρει τα μηνύματά του γι' αυτό και σηκώνει τους τόνους. Η σκληρή αντιπαράθεση που ξέσπασε με τη Γερμανία και το ΔΝΤ είναι στρατηγική του πρωθυπουργού που πλέον δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει. Ο εξευτελισμός με την επιστολή «μετανοίας» που ζήτησαν οι δανειστές είναι, ας πούμε ανεκτός. Αλλά τα υπόλοιπα που είπε ο Σόιμπλε δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού σε όσους κουνάνε το δάκτυλο στον ελληνικό λαό, τα ευφυολογήματα για «χρόνια πολλά» και «καλή καρδιά» είναι οι τελευταίοι σπασμοί του. Και είναι τα μηνύματα που στέλνει στον ελληνικό λαό ενόψει προεκλογικής περιόδου.
Οι υψηλοί τόνοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα όπου ο Τσίπρας θα κάνει περιοδεία στην Καλαμάτα. Ο κύβος ερρίφθη και τον έριξε πρώτα ο χερ Σόιμπλε.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά