Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μειώσεις-σοκ έως και 20% στις καταβαλλόμενες συντάξεις από την προσωπική διαφορά: Πως θα υπολογίζεται

Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν οι περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν παρά τις ενστάσεις των στελεχών της κυβέρνησης «ότι πρόκειται για υποθετικά σενάρια».
Στους συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις σχεδιάζεται να χορηγηθούν αντισταθμιστικά οφέλη βάσει του νέου μείγματος δημοσιοοικονομικών μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγου, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος που
εκδόθηκε για τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), ο επαναϋπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις), αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων.
Αυτό σημαίνει, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια).
Παράδειγμα: Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ μικτά, κύρια σύνταξη, θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1340,47 ευρώ.
Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα έχει σύνταξη 1190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%). Το ΕΝΔΙΣΥ σε σχετική επιστολή, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του ΕΝΔΙΣΥ στην ολομέλεια του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου στις 7 Απριλίου 2017.
Την ίδια ώρα για «απόλυτο χάος» στον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο οι ομοσπονδίες εργαζομένων κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.
Για το λόγο αυτό τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) στο ΙΚΑ εξήγγειλαν προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας στην ερχόμενη Πέμπτη, 2 Μαρτίου, από τις 12 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.
Την ίδια ημέρα, στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας.
lykavitos.gr

1 σχόλιο:

  1. Καί τά κεντροδεξιά καί τά κεντροαριστερά μνημόνια κλέβουν τίς συντάξεις καί τίς περιουσίες τών
    Ελλήνων καί εσείς τσακώνεστε ποιός σας κλέβει καλλίτερα....Μπράβο λουλούδια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά