Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Α. Τσίπρας: Σε άλλο έργο θεατής

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εχθές στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας». Μάλιστα, κατά τη συνάντησή του με τους διοικητές των Ελληνικών τραπεζών τους ζήτησε να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα προς την οικονομία της χώρας.
Όποιος διάβασε αυτές τις δηλώσεις –και χωρίς να έχει ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις– αντιλήφθηκε πως βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, κυριολεκτικά.
Γιατί είναι γνωστό πως στην Ελλάδα η οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες, αλλά από το
έλλειμμα που άφησε, εγκαταλείποντας την εξουσία, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Ούτε το χρέος, ούτε το τραπεζικό σύστημα ευθυνόταν το 2009 για την κατάσταση της Εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και οι απολογητές του πρώην πρωθυπουργού προσπαθούν, αποδίδοντας την κρίση είτε στο χρέος είτε στις τράπεζες, να τον αποενοχοποιήσουν.
Στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ των καραμανλικών και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται και η αποσιώπηση από τα στελέχη του δευτέρου των πρόδηλων ευθυνών της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Συνεπώς, ο πρωθυπουργός όταν υποστηρίζει πως η κρίση ξεκίνησε από τις τράπεζες, ουσιαστικά κινείται μέσα στη γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα του ευθύς ως ανέλαβε την εξουσία. Δηλαδή: «μας στηρίζει η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας κι εμείς ξεχνάμε τις ευθύνες του αρχηγού τους». Και ποιος φταίει για την κρίση; Ο Σημίτης, ο Παπανδρέου, οι Σαμαροβενιζέλοι, ο Γεωργίου, και από χθες, οι τράπεζες.
Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή. Το συγκεκριμένο πρωθυπουργικό σχόλιο, έρχεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια που καταβάλλουν τα φερέφωνα του νεοκαραμανλισμού για την θυματοποίηση του αρχηγού τους. Μέχρι και τις πυρκαγιές του 2007 θυμήθηκαν.
Και τα γράφω αυτά, γιατί ο Α. Τσίπρας δεν μπορεί να μην γνωρίζει τη βασική αιτία της Ελληνικής κρίσης. Ήταν το 2009 στην πρώτη γραμμή του πυρός. Είπαμε αμόρφωτος είναι, άσχετος δεν είναι. Απλώς, μέχρι στιγμής, τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Στο πλαίσιο της έλλειψης στοιχειώδους γνώσης για τα οικονομικά είναι και η χθεσινή προτροπή του προς τους τραπεζίτες να αρχίζουν να δανείζουν εκ νέου τις επιχειρήσεις. Προφανώς, αγνοεί πως οι τράπεζες χορηγούν δάνεια από τις καταθέσεις τους και όχι από τα κεφάλαιά τους. Και οι καταθέσεις, επί πρωθυπουργίας του, μειώθηκαν κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου. Αν δεν το ξέρει, κάποιος θα πρέπει να του το πει. Και τα «κόκκινα δάνεια» άλλο τόσο σχεδόν. Συγχρόνως, η θεαματική πτώση του τζίρου των περισσοτέρων επιχειρήσεων, οδηγεί το λόγο τζίρος/δανεισμό, πέρα από τα αποδεκτά τραπεζικά όρια ασφαλείας και συνεπώς, απαγορευτικό για παραπέρα χορηγήσεις.
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού οφείλει να τον προστατέψει από τις ανοησίες που λέει. Υπάρχουν σε αυτό «διαπρεπείς» οικονομολόγοι που θα μπορούσαν να του πουν δύο-τρία στοιχειώδη πράγματα για την Ελληνική οικονομία, ώστε αυτός να μην εκτίθεται.
Ένα ταχύρυθμο φροντιστήριο χρειάζεται ο Αλέξης. Αν και πληρώσαμε 100 δισεκατομμύρια δίδακτρα για την διακυβέρνησή του, φαίνεται πως θα πληρώσουμε κι άλλα. 
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά