Χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, ο εξαφανισμένος μέχρι πρότινος Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε λέμε ότι σταμάτησε η λιτότητα. Εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει και ο υπουργός τον «αδειάζει» ασφαλώς πρόκειται για τα πανηγύρια. Δεν είναι απλά μια διαφωνία ή μια κυβερνητική Βαβέλ που θα περάσει. Είναι η πλήρης επιβεβαίωση ότι
τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη χώρα τις κάνουν άνθρωποι που έκαναν εγκληματικά λάθη τα οποία κόστισαν περί τα 100 δις ευρώ.
Όμως, το έγκλημα είναι άλλο. Είναι αυτά που είπε σε ένα τουιτάρισμά του ο πρωθυπουργός μετά από τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες κατέρρευσαν με την κρίση και συνεχίζουν να έχουν τεράστιο πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα. Γράφει λοιπόν ο Τσίπρας, ο άνθρωπος που χειρίζεται την τύχη της χώρας.
«Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας».
Απίστευτα πράγματα. Εμείς και όλοι οι οικονομολόγοι ήξεραν μέχρι σήμερα ότι η κρίση ήταν πρωτίστως χρέους, δημοσιονομική, και κατέληξε σε τραπεζική εξαιτίας των κακών χειρισμών.
Αν θυμόμαστε καλά η κρίση ήταν αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης δεκαετιών, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, των λαθών που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή με το έλλειμμα, των ανοησιών του Γ. Παπανδρέου. Έτσι, με το έλλειμμα στο 15% δεν μπορούσε μια χώρα να έχει καμιά τύχη και ήρθαν τα μνημόνια.
Μα καλά, ο πρωθυπουργός είναι τόσο άσχετος ώστε να πιστεύει ότι οι τράπεζες έφεραν την κρίση; Κι αν δεν είναι τότε τι θέλει να καλύψει; Μήπως τα λάθη του «φίλου» του Καραμανλή; Μήπως το γεγονός ότι και ο ίδιος έβαλε το χεράκι του για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Με τον Βαρουφάκη του που έκλεισε τις τράπεζες, με τα δημοψηφίσματα και τα capital controls και ο Τσίπρας δεν έκανε τα αδύνατα – δυνατά για να διαλύσει τις τράπεζες;
Η ουσία είναι ότι ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στις τράπεζες και απαιτώντας από τους τραπεζίτες να συμβάλουν στη ρευστότητα όταν δεν έχει μείνει κατάθεση στα γκισέ, απλά βγάζει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του από το κάδρο των ευθυνών. Ή πράγματι είναι παντελώς άσχετος. Και κάποιος πρέπει να τον μαζέψει.
Είναι πράγματι τόσο ερασιτεχνικός ο τρόπος που δρα ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας που αναρωτιέται κανείς αν όλα γίνονται με κάποιο σκοπό. Αν όλα είναι μέρος μιας καλοσχεδιασμένης στρατηγικής ή αν τελικά είναι τόσο βλάκες που δεν καταλαβαίνουν και βεβαίως δεν έχουν σχέδιο εξόδου. Δυστυχώς, στου κασίδη το κεφάλι μαθαίνουν.
antinews.gr
Εκεί στό αντινιούζ,έχετε χάσει τά μυαλά σας.Ο πρώτος ΥΠΟΙΚ πού ανακεφαλαιοποίησε τράπεζες
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι ό αλογοσκούφης τής νδ,πού στηρίζετε.Μετά από αυτόν Ολοι οι ΥΠΟΙΚ τών επόμενων κυβερνήσεων έδωσαν συνολικά 230 δισ. ευρώ σέ ζεστό χρήμα καί εγγυήσεις,πού τά φόρτωσαν στό
δημόσιο χρέος,πού σήμερα είναι 330 δισ.ευρώ καί τό πληρώνουν οι πολίτες,μέ φόρους ΕΝΦΙΑ φπα
περικοπές μισθών καί συντάξεων.
Επομένως από τά 330 δισ.τά 230 δισ.τά έφαγαν οι τράπεζες πού σήμερα παλι κινδυνεύουν από τά
κόκκινα δάνεια καί πιέζουν τή σημερινή κυβέρνηση νά κλείσει τήν αξιολόγηση γρήγορα γιατί
οι τράπεζες θά σκάσουν.
Οταν λένε νά κλείσει ή αξιολόγηση,οι τραπεζίτες,εννοούν νά κοπούν μισθοί ,συντάξεις,νά πέσει
τό αφορολόγητο στά 5.000 ευρώ,δηλ. νά πληρώνουν φόρο καί αυτοί μέ μηνιαίο εισόδημα κάτω
από τά 500 ευρώ,νά επιτραπεί ή δήμευση τής πρώτης κατοικίας καί άλλα ευτράπελα,πράγμα
δύσκολο γιά μία αριστερή? κυβέρνηση.