Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Όχι άλλη «σκληρή» διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση έκανε... αμάν για να γυρίσει το Κουαρτέτο (οι θεσμοί) στην Αθήνα. Και το συμφώνησε στη Μάλτα. Αλλο θέμα εάν μερικοί το εξέλαβαν ως επιτυχία και πανηγύρισαν ότι στη Μάλτα συμφώνησαν και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συμφώνησαν απλώς να επιστρέψει το Κουαρτέτο στην Αθήνα. Και η «σιδηρά κυρία του ΔΝΤ» (διάβαζε Ντέλια Βελκουλέσκου), η «παλιά καραβάνα» (διάβαζε Ράσμους Ρέφερ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ που απέκτησε αυτό το παρατσούκλι από την προηγούμενη θητεία του στην Πορτογαλία), ο «σκληρός» (διάβαζε Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν) και ο «πρώην πρωτάρης» (διάβαζε Νικολά Τζαμαρόλι, εκπρόσωπος του ΕΣΜ) αναμένονται σήμερα στην Αθήνα για την τεχνική συμφωνία. Μαθαίνω πως ήδη την έχουν έτοιμη (αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα περισσότερα θέματα έχουν λυθεί) και αναμένεται μόνο να πέσουν οι υπογραφές. Και εκείνο που οι πάντες ευελπιστούν είναι να μην υπάρξει και πάλι προσπάθεια για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να καθυστερήσει και άλλο η συμφωνία. Δεν ξέρω εάν θυμάστε πόσο μας στοίχισε η προηγούμενη 17 ωρών «σκληρή» διαπραγμάτευση. Η αγορά έχει βουλιάξει, δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση.
Πόσο στοιχίζουν οι θεσμοί
Τελικά η μοναδική κόκκινη γραμμή έναντι των θεσμών που φαίνεται να τηρεί ευλαβικώς η κυβέρνηση είναι να μην πατήσει το πόδι της στα υπουργεία και οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στο Χίλτον. Αλλά αυτό μάς στοιχίζει, και μάλιστα υπέρογκα. Στην αρχή κυβερνητικά στελέχη, όπως η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, προσπάθησαν να την... προϋπολογίσουν. Ετσι δέσμευσαν μια πίστωση 12.000 ευρώ για ένα μικρό διάστημα τριών μηνών και κάτι ημερών. Αλλά μάλλον έπεσαν έξω στους προϋπολογισμούς τους, αφού μαθαίνω ότι η ενοικίαση μιας αίθουσας συνεδριάσεων στο Χίλτον ανέρχεται σε 2.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Αν προσθέσετε και τα έξοδα για καφέδες, την ενοικίαση αίθουσας αναμονής των υπουργών και τις κλούβες που μαζεύονται έξω από το ξενοδοχείο για τη  φρούρηση των υπουργών και των θεσμών, τότε καταλαβαίνετε ότι τα έξοδα που επιβαρύνουν τους πολίτες είναι πολλαπλάσια απ' όσα προϋπολογίζει η κυβέρνηση.
Τα δισ. που συμφώνησαν στο Χίλτον
Σε αυτές λοιπόν τις αίθουσες συνεδριάσεων του Χίλτον, τις οποίες νοικιάζουμε προς 2.000 ευρώ την ημέρα, έχουν (αθροιστικά) επιβληθεί μέτρα ύψους 9,8 δισ. ευρώ (στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και αναμένονται τώρα να υπογραφούν μέτρα ονομαστικής αξίας 3,6 ευρώ (για τη διετία 2019-2020).
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά