Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Και ο Ζήκος ο μπακαλόγατος θα έβγαζε πρωτογενή πλεονάσματα

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι απόφοιτος του LSE ή και της ΑΣΟΕΕ ακόμα, για να γνωρίζει πως, αν δεν πληρώνει κανέναν και εισπράττει από όλους, το ταμείο του θα γεμίσει. Μέχρι και ο ξακουστός Ζήκος, ο μπακαλόγατος, ξέρει πως αν το αφεντικό του «φεσώσει» τους προμηθευτές του θα μαζέψει πολύ χρήμα.
Συνεπώς, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, απόφοιτοι οι περισσότεροι πολύ καλών πανεπιστημίων του εξωτερικού, δεν κατέβαλαν μεγάλη ποσότητα φαιάς ουσίας για να πετύχουν αυτό το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα. Ενα πράγμα μόνον χρειαζόταν. Να αδιαφορήσουν για τις συνέπειες του τρόπου που αυτό παρήχθη.
Δηλαδή, να μην συγκινηθούν από την  οικονομική ασφυξία που επέφερε στην αγορά η υπερφορολόγηση και η στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου. Και γιατί, άλλωστε, να τους συγκινήσει; Οι επιχειρηματίες  δεν είναι «δικοί τους» άνθρωποι και
οι ίδιοι έχουν, ως πρότυπο, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που μετά βεβαιότητος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.
Συνεπώς το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% ή 4,16% δεν προέκυψε, δεν έτυχε. Ηταν προϊόν πολιτικού σχεδιασμού, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Υποστήριξα και υποστηρίζω πως οι κυβερνώντες μόνον ανόητοι δεν είναι. Εχουν σχέδιο που προσπαθούν να το υλοποιήσουν, με όλες τις προσωπικές τους ανεπάρκειες.
Το προανήγγειλε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπό μορφή ερωτημάτων προς την Νέα Δημοκρατία. Ετσι, πληροφορηθήκαμε από επίσημα χείλη πως η στοχοθέτηση είναι η παρακάτω :
1.Μείωση του ΕΝΦΙΑ
2.Μείωση συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων.
3.Επιδότηση ενοικίου για χαμηλά εισοδήματα.
4. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων.
5.Επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων και
6. Αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.
Γίνεται αντιληπτό, πως στα παραπάνω μέτρα δεν υπάρχει ούτε ένα αναπτυξιακό. Ούτε ένα που να παράγει πλούτο. Τι κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Αναδιανέμει την φτώχεια και την μιζέρια. Βοηθεί τους οικονομικά αδύναμους, ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνει εξαιτίας της πολιτικής του. Τους καταστρέφει και μετά  ενισχύει τους κατεστραμμένους.
Βέβαια, αυτός ο  σχεδιασμός έχει χρονικό ορίζοντα το 2019 και μάλλον δύσκολα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προλάβει να εισπράξει, πολιτικά, τους καρπούς . Εκείνο όμως που θα κάνει είναι να προνομοθετήσει αυτά τα μέτρα για προπαγανδιστικούς λόγους, ανεξαρτήτως αν τελικά θα εφαρμοσθούν.
Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τα όσα συνυπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση, η διανομή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Ελπίζω, πως  αυτοί θα προτάξουν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, για να ανασάνει η αγορά.
Βέβαια, η μέχρι τώρα συμπεριφορά των εταίρων μας, δεν μας πείθει για κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση και «συμπάθεια» τα όσα τους παρουσιάζουν οι κυβερνώντες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες τους στην πραγματική οικονομία. Ή μας έχουν ξεγραμμένους ή περιμένουν να περάσει η αλυσίδα των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και ύστερα να ασχοληθούν επισταμένως με το Ελληνικό ζήτημα.
Μέχρι στιγμής ο Β. Σόιμπλε χειρίζεται σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας του--στην κόντρα με το ΔΝΤ-- το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, και οι Συριζαίοι νομίζουν πως βρήκαν έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί, κυρίως, από το αν θα κλείσει η αξιολόγηση και ακολούθως πώς θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου. Από την δόση των δανειστών ή από δάνειο- γέφυρα;
Θέλω να πιστεύω πως στην Νέα Δημοκρατία επεξεργάζονται τις τακτικές κινήσεις τους, για να αντιμετωπίσουν τον προπαγανδιστικό—επικοινωνιακό ορυμαγδό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας μην επαναπαύονται στο double-score. Δύσκολα ανατρέπεται, εύκολα όμως μειώνεται.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Οντως οι υπουργοί τού σύριζα έχουν λαμπρές σπουδές,αυτό τούς κάνει ικανούς νά σερβίρουν
    τό άσπρο,ώς μαύρο καί τούμπαλιν.
    Εχουν θητεύσει επίσης στά ποιό λαμπρά σχολεία προπαγάνδας,ώστε νά σέ πείθουν νά ομολογήσεις ένοχος σέ κάτι πού ποτέ δέν έκανες.
    Τά άτομα είναι επιστήμονες στό είδος τους καί δέν επιλέχτηκαν τυχαία,από τόν φόν σακάτη
    νά υπογράψουν τό γ΄καί επόμενα μνημόνια.
    Καί ποτέ μήν ξεχνάτε,ότι στό σβέρκο μας τούς,φόρτωσαν οι προηγούμενες μνημονιακές
    καί προδοτικές κυβερνήσεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά