Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Πρωτοφανής εμπαιγμός και για τις συντάξεις ενστόλων: «Ψαλίδι» έως 200 ευρώ από τον επανυπολογισμό τους (παραδείγματα)

Βόμβα διπλών μειώσεων στις συντάξεις των απόστρατων και πιθανή κατάργηση των προσαυξήσεων που τους δίνουν τα διπλά έτη σε μάχιμες μονάδες καθώς και τα διπλά πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους δεν θα ληφθούν υπόψη οι μισθοί που είχαν όταν αποστρατεύτηκαν και πήραν την αρχική τους σύνταξη αλλά οι μισθοί που καθορίστηκαν με το νόμο 4307/2014 και ήταν μικρότεροι από τις πραγματικές αποδοχές όταν αποστρατεύτηκαν.
Ενώ στα έτη υπηρεσίας τους είναι πολύ πιθανό να μην προσμετρηθούν ως διπλά τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες παρά μόνον τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας τους για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.
Τα αποτελέσματα από τις δύο παραπάνω ανατροπές είναι ότι οι περικοπές που θα έχουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί οι νέοι συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου θα υπολογιστούν:

– Σε μικρότερους μισθούς.
– Σε λιγότερα έτη εργασίας.
Στα δύο αυτά ζητήματα δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία διευκρίνιση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η εγκύκλιος για τον τρόπο επανυπολογισμού όλων των παλιών συντάξεων αναφέρει ότι θα ελεγχθεί το σύνολο των ετών πραγματικής ασφάλισης και στις περιπτώσεις που η αρχική σύνταξη βγήκε με περισσότερα έτη, τότε θα μπει «αστερίσκος».
Το μείζον θέμα για τους ενστόλους είναι ότι στον συντάξιμο χρόνο υπολογίζονται διπλά τα έτη που υπηρέτησαν σε «μάχιμες» μονάδες με ανώτατο όριο τα 5 έτη.
Τα 4 χρόνια δηλαδή που είχε ένας αξιωματικός σε μονάδα εκστρατείας θα πιαστούν για 8 και 5 έτη για 10.
Αν η συνολική υπηρεσία είναι 30 χρόνια, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα πιαστούν 35.
Αντίστοιχα στους αξιωματικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας υπάρχουν τα διπλά καταδυτικά και πτητικά εξάμηνα. Μετά από 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, τα εξάμηνα αυτά μετρούν ως διπλά, δηλαδή τα 3 εξάμηνα είναι 6, τα 5 είναι 10, τα 10 εξάμηνα είναι 20 κ.ο.κ.
Αυτοί οι χρόνοι υπολογίστηκαν μεν ως συντάξιμη υπηρεσία χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί οι εισφορές.
Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων όμως η μάχιμη πενταετία και τα διπλά εξάμηνα είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Για παράδειγμα στα 35 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη που βγαίνει ανάλογα με τον μισθό είναι 33,81% ενώ στα 30 έτη ο συντελεστής είναι 26,37%.
Με τη σύνταξη έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν στον χρόνο ασφάλισης συνυπολογιστούν και τα διπλά έτη.
Με το ποσό της σύνταξης έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν υπολογιστούν μόνον τα πραγματικά έτη υπηρεσίας για τα οποία πληρώθηκαν εισφορές χωρίς τα διπλά έτη που δεν έχουν εισφορές.
Για παράδειγμα αξιωματικός που αποχώρησε με το βαθμό του συνταγματάρχη με 37 έτη πραγματικής υπηρεσίας εκ των οποίων τα 5 πιάστηκαν ως «διπλά» παίρνει σήμερα 1.070 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.
Με τον επανυπολογισμό αν τα 37 έτη θεωρηθούν ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία θα πάρει 1.038 ευρώ.
Αν όμως αφαιρεθούν τα 5 έτη που δεν έχουν πληρωθεί εισφορές, τότε η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία είναι 32 έτη και η σύνταξη επανυπολογίζεται πλέον στα 910 ευρώ.
Στη μία περίπτωση η νέα σύνταξη έχει μείωση 32 ευρώ από τη σημερινή ενώ στη δεύτερη περίπτωση η μείωση ανέρχεται σε 160 ευρώ ή κατά 15% από τα 1.070 ευρώ που παίρνει σήμερα.
Αξιωματικός που αποχώρησε από την Αεροπορία με το βαθμό του υποπτέραρχου και 39 χρόνια υπηρεσίας εκ των οποίων τα 5 πιάστηκαν διπλά παίρνει σήμερα 1.274 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.Με τον επανυπολογισμό θα πάρει 1.240 αν τα 39 έτη θεωρηθούν ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.
Αν αφαιρεθούν τα 5 διπλά έτη η σύνταξη θα υπολογιστεί με συντελεστή 34 ετών υπηρεσίας και βγαίνει στα 1.072 ευρώ, με μείωση κατά 198 ευρώ ή σε ποσοστό 15,6%.
 
 http://www.lykavitos.gr/

3 σχόλια:

 1. Όλα παλετι κ. γραφια, δεν καταλαβα που ειδες εσυ την τραγικοτητα! Είναι μηπως τα 30 με 50 Ευρω που χαλουν την σουπα?
  Το σωμα αυτό είναι παράδειγμα τελειας συμπεριφορας απέναντι στο κρατος μας, του οποιου την οικονομια ριμαξαν οι προκάτοχοι κυβερνήτες, τα πρωτα ξαδέρφια δηλ. του Κουλη!
  Η συμπεριφορα του Σωματος καλει ολους μας προς μιμηση !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΣΤΟ 15% ΚΑΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  ΚΑΙ ΟΛΟ ΘΑ ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΥΝ
  ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ο καταληψίας παραδίδει σεμινάρια διαπραγμάτευσης. Τρεχάτε να προλάβετε! Οι κανόνες διαπραγμάτευσης από τον άκη τσίπρα! έντεκα φορές στις δέκα του παίρνουν και τα σώβρακα! Και μετά πετάει την μπάλα στην κερκίδα, η ΝΔ φταίει που δεν συμφώνησαν οι σκουπιδιάρηδες. Αυτός διαπραγματεύεται η ΝΔ φταίει. Τι άλλο θα ακούσουμε, ήμαρτον!
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΒΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά