Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Πανικός στην κυβέρνηση – Φοβούνται πολιτικό ατύχημα

Η κυβέρνηση χάνει τη μία προθεσμία μετά την άλλη σε ό, τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πολιτικό ατύχημα που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου.
Πλέον, σε ό, τι αφορά στο Eurogroup του Ιουνίου, το επικρατέστερο σενάριο μιλά για τρία «όχι» από την Ευρώπη: Να μην πάρουμε ρύθμιση χρέους, το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις και να μην συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτή τη φορά δεν κινδυνεύουμε εξαιτίας μιας μετωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ανάλογη με εκείνη του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά εξαιτίας της διαπραγματευτικής τακτικής του κύριου Τσίπρα και του κύριου Τσακαλώτου που οδήγησε στην προκλητική καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο αρχικός προγραμματισμός, που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού ,προέβλεπε το
κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2016 για να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος- μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018 με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.
Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισαν πριν από λίγο καιρό 5 περίπου δις μέτρα κι είμαστε ακόμη στον αέρα, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρουμε λεφτά και πότε. Ο δημόσιος διάλογος αναπτύσσεται τώρα γύρω από το αν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τον Ιούνιο προκειμένου να αποδεσμευτεί η προβλεπόμενη δόση αμέσως μετά και να μπορέσει στη συνέχεια το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ στους πιστωτές του τον Ιούλιο, ώστε να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός και την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Όσο μεγαλώνει η καθυστέρηση και φτάνουμε στο όριο , τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πολιτικό ατύχημα που θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία με φοβερές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Δεν είναι βέβαιο ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνεννοήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχουν να πάρουν τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα βρουν το χρόνο και την ενέργεια να λύσουν και αυτό το ελληνικό σταυρόλεξο σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις και έχουν άλλες προτεραιότητες.
Κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν αρχίσει ν’ ανησυχούν, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για ένα πολιτικό ατύχημα, είναι της τάξης του 20%-30% …
Αν είναι έτσι και οι άνθρωποι αυτοί μιλούν «μετά λόγου γνώσεως»- όπως λέμε στην καθομιλουμένη – είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για να προστατεύσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας. Τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν και οι Τσίπρας, Τσακαλώτος οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν !
Αλίκη Χατζή-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά