Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αποκαλυπτικός ο Σόιμπλε με Τσίπρα: Η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στα «Νέα».
Μεταξύ των άλλων, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ρωτήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα».
Το έκανε παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη».
Για το ότι για τον κ. Τσίπρα είναι κατ’ εξοχήν ακραίος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού
«Ανοησίες. Είμαι Χριστιανοδημοκράτης. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι
το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
«Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ακόμη «θα φροντίσουμε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στις αγορές. Και όταν η ελληνική οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια, θα δούμε αν και εφόσον είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα».
Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2018, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του.
«Αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές του προγνώσεις δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Αν όχι, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση της κυβέρνησης και των θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε τι θα έχει επιτευχθεί», συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ακόμη ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές στις συντάξεις. Σε ερώτηση σχετικά με το ότι έγινε η «προσωποποίηση του κακού» στην κρίση στην Ελλάδα, απάντησε:
«Μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά τους πολίτες που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Ελληνες μου λένε »Εχετε απόλυτο δίκιο». Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. «Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».
Ακόμη, χαρακτήρισε επικίνδυνη στάση το να λέει η κυβέρνηση ότι δεν είναι το δικό της πρόγραμμα αλλά υποχρεώνεται να το εφαρμόσει.
«Το κόμμα του κ. Τσίπρα προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα προνόμια των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση δεν το έκανε για τους δικούς της λόγους. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής οι εφοπλιστές να προστατεύονται αλλά να γίνονται αλλού περικοπές».
Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται με την Ελλάδα αυτό που έγινε με τη Γερμανία το 1953, δηλαδή διαγραφή του μισού χρέους, απάντησε:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους όπως όλες οι άλλες χώρες. Ολες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν στις αγορές. Αλλωστε τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής».
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι και το τελευταίο με συμμετοχή του ΔΝΤ. «Για την περίπτωση που κάποτε χρειαστούμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, πρέπει να εξελιχθεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν αυτό αφορά την Ελλάδα επεσήμανε: «Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα εργάζεται για να επιτύχει αυτό αυτό πρόγραμμα. Τέτοιες εικασίες είναι επιβλαβείς και για τις αγορές».
Ακόμη, μεταξύ άλλων είπε:

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».
 http://www.lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά