Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σοκ από τα πρώτα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ: Μόλις 66.000 «είδαν» απαλλαγή – Αναλυτικά η διαδικασία και ο υπολογισμός

Χθες, Κυριακή τέθηκαν τελικά στη διάθεση των περίπου επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι αναμενόταν αν και πληροφορίες ήθελαν την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXISnet την ερχόμενη Πέμπτη.
Από το στατιστικό σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση της πληροφορίας προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
– Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
– Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)
– Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ: 2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα
– Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.
Αν και περισσότεροι σε σχέση με το 2016, ελάχιστοι είναι αυτοί που πληρούν τα
κριτήρια και δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ για το 2017 λόγω ολικής απαλλαγής τους από τον φόρο ακινήτων.
Συγκεκριμένα σε σύγκριση με το 2016 έκπτωση 50.00% πήραν 1,240,212 φορολογούμενοι και ο φόρος που μειώνεται ανέρχεται σε 160,964,292.24 ευρώ ενώ πλήρη απαλλαγή έχουν μόλις 66,236 φορολογούμενοι.
Το 2016 έκπτωση 50.00% είχαν 1,251,944 φορολογούμενοι και πλήρη απαλλαγή είχαν 64,474 φορολογούμενοι που πληρούσαν τα κριτήρια.
Σε ύψος φόρου ο ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε είναι κατα πολύ λίγο μεγαλύτερος αφου το 2017 ανέρχεται σε 169,375,945.25 ευρω ενώ το 2016 σε 168,873,473.75 ευρω.
Από το σύνολο των 6.237.453 φορολογούμενων υπόχρεων του ΕΝΦΙΑ:
Οι 559.199 θα πληρώσουν φόρο ακινήτων από 1 έως και 19,99 ευρώ.
Οι 176.306 θα πληρώσουν φόρο από 20 ευρώ έως 29,99 ευρώ.
Οι 154.920 θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ από 30 έως και 39 ,99 ευρώ.
Οι 141.806 θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ από 40 έως και 49,99 ευρώ.
Οι 5.316.122 θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 50 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και του 2018 το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει την απαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών στα νησιά της Λέσβου και της Κω που επλήγησαν από τους σεισμούς υπο την προυπόθεση ότι έχουν υποστεί ζημιές.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος που ενδεχομένως έχουν, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ με βάση την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον αμφισβητούν την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ διατηρούν το δικαίωμά της ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.
Η αίτηση όπως είναι γνωστό πρέπει να υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης.

Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για φέτος έγινε όπως ακριβώς και πέρυσι. Ετσι:

1) θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) που ίσχυσε για τα έτη 2014 – 2016.
2) Για την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α ή την έκπτωση από το ποσό του φόρου προβλέπονται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προυποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι οι πέντε καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι η ακόλουθες: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 31 Οκτωβρίου 2017, 30 Νοεμβρίου 2017, 29 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου 2018.
Τα νέα εκκαθαριστικά θα μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet. Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο site της ΑΑΔΕ (Taxis) θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά να επιλέξουν το έτος 2017.

Θα «καταπιεί» τις επιστροφές

Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει αυτόματα ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου που περίμεναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 600.000 φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφών.
Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ως εξής:
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.
-Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.
-Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
-Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί.
-Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
-Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.
 www.lykavitos.gr/

2 σχόλια:

  1. Τσίπρα και λοιποί ψευταράδες
    σας ψήφισα μόνο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήμουν ψηφοφόρος της ΝΔ
    ντροπή σας αληταράδες
    για τη δική μου ψήφο χίλιες φορές ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς έχεις αυτογνωσία καί αναγνωρίζεις το λάθο σου. Δυστυχώς πολλοί Ελληνες ψηφοφόροι είδαν το τυρί αλλά όχι τη φάκα του Τσίπρα. Πσντως είναι λυπηρό μια μεγσλη πλειοψηφία του λαού να εξαπατάται τόσο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά