Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

«Φθινόπωρο της φωτιάς» για ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- Κρίνονται το πολιτικό τους μέλλον και οι… εκλογές!

Ένα δύσκολο φθινόπωρο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, από την πορεία του οποία θα κριθεί και το πολιτικό της μέλλον και ο χρόνος των εκλογών.
Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, τις οποίες επιδιώκει και η ίδια, προκειμένου να ξεφύγει από τα προβλήματα των πολιτικών της και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, θα έχει να διαχειριστεί τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που θα έρθουν μετά τη ΔΕΘ. Στον ίδιο χρόνο τοποθετούνται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, εκτός και αν υποκύψει στις εισηγήσεις που δέχεται να προχωρήσει νωρίτερα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει και να υποστηρίξει θέσεις που είναι αντίθετες στον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα δημιουργήσουν ενδοκυβερνητικές τριβές με τους ΑΝΕΛ στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει και ιδίως στη συνταγματική αναθεώρηση.
Την ίδια στιγμή επίσης θα ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές, η οποία απαιτεί δύσκολες και
αντιδημοφιλείς αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων των επόμενων ετών έχει κλείσει θεωρητικά με τη συμφωνία του Ιουνίου και έτσι δεν προβλέπονται ευθείες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή αυξήσεις φόρων.
Η περικοπή προνοιακών επιδομάτων, ωστόσο, όπως και οι αποκρατικοποιήσεις με εντατικούς ρυθμούς κάθε άλλο παρά εύκολες αποφάσεις και έργο είναι για την κυβέρνηση, ενώ σε κάθε περίπτωση καραδοκεί ο «κόφτης», στην περίπτωση που δεν θα εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Γεγονός που θα ανατρέψει το σκηνικό, φέρνοντας τελικά την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως ήδη εμφανίστηκε κόπωση από τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που έπρεπε να πληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς στα ταμεία του κράτους εισέρευσαν λιγότερα 700 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο.
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, οι ζυμώσεις είναι έντονες και εν τέλει πιέζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση Καμμένου και του Noor1 που παραμένει ανοιχτή, καθώς η συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω, αλλά και η ακραία πόλωση στην οποία έχει καταφύγει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση δημιουργούν τοξικό περιβάλλον.
Σε αυτό το σκηνικό πίεσης θα πρέπει να προστεθούν και οι εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ιδίως μετά την υποψηφιότητα Καμίνη, αρχίζει να αυξάνει την επιρροή της και να ακυρώνει τα σχέδια Τσίπρα και των συνεργατών του για διείσδυση στο χώρο της Κεντροαριστεράς και στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την προσπάθεια δηλαδή του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ με τη ΝΔ για να απευθυνθούν προνομιακά στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, η φυσική παράταξη του χώρου δείχνει αντανακλαστικά και οι διεργασίες στο εσωτερικό της για το σχηματισμό του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν αφήνουν τελικά τον απαραίτητο χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει αυτη τη στροφή που επιχειρεί.
Αιμ. Περδικάρης-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά