Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο «Κεντροαριστερός» Τσίπρας και το σενάριο για Οικουμενική

Το αίτημα για εκλογές ξεπρόβαλε την άνοιξη του 2016, όταν ήταν πλέον ορατά τα καταστροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης Α.Τσίπρα –Γ.Βαρουφάκη και όταν η Νέα Δημοκρατία, δειλά-δειλά, άρχισε να παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.
Τότε, ήταν ένα σύνθημα ζύμωσης που απέβλεπε στην τόνωση του ηθικού των Νεοδημοκρατών, οι οποίοι είχαν υποστεί τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες. Συγχρόνως, στερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού.
Σήμερα, 18 μήνες μετά, ακούγονται φωνές αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής γραμμής, με το επιχείρημα πως έχει κουράσει και, στο κάτω-κάτω, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές. Αυτήν την δυνατότητα την έχει μόνον η κυβέρνηση.
Όμως το σύνθημα αυτό στηρίχθηκε πάνω σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Στην διαρκή καταστροφή της χώρας από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οταν ένα
κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει αρνητικές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα, έχει την υποχρέωση να προβάλλει ως κύριο αίτημα την απομάκρυνση της από την εξουσία. Αυτό προέχει.
Η σταθερή πολιτική θέση θα πρέπει να συνοψίζεται στο: «Είστε ολετήρες, δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να εφαρμόσετε τίποτα από αυτά που έχετε συμφωνήσει. Να κάνετε εκλογές». Οποιαδήποτε συζήτηση για τα νομοσχέδια, οφείλει να καταλήγει, μετά την παράθεση των αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων, στην προτροπή για προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε, είναι κανόνας στην πολιτική πως είναι λάθος να αλλάζει ο κεντρικός πολιτικός στόχος, πριν επιτευχθεί. Η αλλαγή πολιτικής επιφέρει σύγχυση μέσα στην ίδια την παράταξη, που απαιτεί σταθερότητα στις τακτικές κινήσεις και ευκρίνεια στους στόχους.
Τα γράφω αυτά, γιατί άρχισε και πάλι να αναμασάται το παραμύθι πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε. Μετακινήθηκε προς την Κεντροαριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Είναι ένα κόμμα με μαρξιστικές καταβολές και με στελέχη που διαπαιδαγωγήθηκαν πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Αυτοί οι άνθρωποι κεντροαριστεροί δεν μπορούν να γίνουν, καθώς σιχαίνονται κάθε τι το κεντρώο, το μετριοπαθές, το συναινετικό.
Αν ήθελαν όντως να μετακινηθούν προς την κεντροαριστερά, ευκαιρίες είχαν πολλές. Παραμένουν προσκολλημένοι στην θεωρία τους, και το δείχνουν με τις πράξεις τους.
Αν ο Α.Τσίπρας, για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, θελήσει να στραφεί προς πιο μετριοπαθείς θέσεις, θα δημιουργήσει άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μεταλλαχθεί γιατί έχει μέσα τους Σκουρλέτηδες, τους Κυρίτσηδες, τους Καρτερούς του. Kεντροαριστερά με Πολλάκηδες δεν γίνεται!
Αυτοί που διακινούν, κάθε τόσο, την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, ωριμάζει, μαθαίνει, έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν βρίσκεται στα λόγια του Τσίπρα (εξωτερικού), αλλά στα πεπραγμένα του Τσίπρα (εσωτερικού).
Η πραγματικότητα βρίσκεται στις Σκουριές, στο Ελληνικό, στην Black Rock και όχι στα παραμύθια που λέει στους υποψήφιους επενδυτές στο εξωτερικό.
Αυτοί που πιστεύουν στην μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το σενάριο της Οικουμενικής κυβέρνησης. « Τώρα που έβαλε μυαλό ο Τσίπρας, μπορεί να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία, για το καλό του τόπου», λένε.
Οι αρθρογράφοι του Liberal έχουν επισημάνει, εδώ και καιρό, πως ετερόκλιτα συμφέροντα επιδιώκουν να μην γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Και ένας τρόπος γι΄αυτό, είναι ο σχηματισμός Οικουμενικής με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό.
Η λύση είναι μια και καθαρή. Εκλογές για τον σχηματισμό ενός ευρύτατου μεταρρυθμιστικού σχήματος, με ορίζοντα τετραετίας.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά