Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Ο Αντετοκούνμπο της Kolotoumbas

 Του Θέμου Αναστασιάδη-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Μέχρι πρόσφατα είχαμε μόνο μία ελληνική λέξη που δεν μπορούσε να μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου, γιατί δεν υπήρχε ως ξεχωριστή, συγκροτημένη έννοια: το φιλότιμο. Έχουν γραφτεί ολόκληρες διατριβές και πραγματοποιηθεί άλλες τόσες αναλύσεις για το ελληνικό ΦΙΛΟΤΙΜΟ και τους λόγους που αυτό γεννήθηκε και απαντάται μόνο στη δική μας, ανάδελφη φυλή. Χάρη στον Τσίπρα αποκτήσαμε και μια δεύτερη, διεθνώς πατενταρισμένη λέξη, η οποία, διόλου τυχαία, βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο άκρο του φιλότιμου: η κωλοτούμπα! Αλλά και αυτός που τη διαπράττει, δηλαδή ο κωλοτούμπας.
Μας πήρε τρεις χιλιάδες χρόνια Ιστορίας για να αναγνωριστεί η ξεχωριστή λέξη «φιλότιμο» που έγινε κατανοητή σε όλη την ανθρωπότητα και προσφάτως, χάρη στους Ελληνες νησιώτες, και όχι μόνο, εξαιτίας του τρόπου με τον

οποίο δέχτηκαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν, βάσει οργανωμένου σχεδίου εκτροπής, σωρηδόν από την Τουρκία. Οι κάτοικοι της Λέσβου, της Σάμου και άλλων νησιών, λοιπόν, τους αγκάλιασαν και τους περιέθαλψαν από το υστέρημά τους μέσα στη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης. Και ακόμη και σήμερα, που εξαιτίας της απουσίας συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής και της εγχώριας Συριζοαρπαχτής τα προβλήματα με τα hot spots παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις για τις ντόπιες κοινωνίες, οι Ελληνες αντιμετωπίζουν τους ξένους και πάλι με ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι χρειά­στηκαν χιλιάδες χρόνια για να εμπεδωθεί η έννοιά του, που εμπεριέχει την ΤΙΜΗ, τη ΦΙΛΟΠΟΝΙΑ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, την ΑΔΟΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ του αναξιοπαθούντος και τόσα άλλα (πού είναι ο κ. Μπαμπινιώτης να μας τα πει;) και, αντιθέτως, μόλις ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ για να διαδοθεί διεθνώς ο όρος «κωλοτούμπα», που αντιπροσωπεύει τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν θυμόμαστε καλά, του πήρε 17 ώρες συνεχών «ηρωικών» διαπραγματεύσεων για να βάλει τις βάσεις της νέας πολιτικής θεωρίας περί «κωλοτούμπας», συμφωνώντας και εφαρμόζοντας τα αντίθετα ακριβώς από αυτά που ψήφισε ο λαός και που ο ίδιος ο Τσίπρας του είχε προτείνει!!! Και έμειναν με το στόμα ανοιχτό οι Ευρωπαίοι για το «πώς τα κατάφερε», ενώ τώρα οι Βρετανοί έχουν μαζέψει όλους τους σοφούς και πολιτικούς ηγέτες τους μπας και καταφέρουν να φέρουν τούμπα το βαρύ BREXIT, που ελαφρά τη καρδία ψήφισαν! Βέβαια τους φαίνεται τόσο αδιανόητο να κάνουν τέτοια «kolotoumba», όπως την καθιέρωσαν και οι «FINANCIAL TIMES», που καταλήγουν σε... δύσκολες λύσεις, του τύπου «ο λαός πρέπει να το ζητήσει από μόνος του» και άλλα τέτοια... δημοκρατικά! Ψιλά γράμματα αυτά για τον Τσίπρα, που ίσως θα ’πρεπε να τον πάρουν part-time πρωθυπουργό σε θέματα Ε.Ε. και στη Μεγάλη Βρετανία, για να δουν πώς γίνεται η κωλοτούμπα στο πι και φι, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός και χωρίς ίσως να το αντιληφθεί! Επιτέλους, είναι κοινή παραδοχή ότι ο Αλέξης είναι ο Αντετοκούνμπο της κωλοτούμπας! Τόσο, που μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα βάζοντας στο καλάθι από το κέντρο του γηπέδου όχι μόνο τους αντιπάλους του, αλλά τους συντρόφους και τους οπαδούς του μαζί. Μια που διαθέτει στο έπακρο όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαέστρου της κωλοτούμπας, που όλως τυχαίως, όπως είπαμε, είναι το -άκρως- αντίθετο του φιλότιμου, δεν ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για τίποτα!!! Οχι... για την αλλαγή, έστω και με στροφή 180 μοιρών, μιας πολιτικής θέσης, που στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ρεαλισμός κατόπιν εορτής ή μάλλον ολικής καταστροφής.

Ναι, στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη και λίγο ανισόρροπη διεθνή πραγματικότητα, υπάρχουν στιγμές που πολιτικοί ηγέτες πολύ μεγαλύτερου διαμετρήματος αναγκάζονται να κάνουν υποχωρήσεις όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ακόμα όμως και όταν λένε ψέματα, όταν προσκυνάνε, όταν παραχωρούν ΓΗΝ και ΥΔΩΡ στον αντίπαλο, όταν υπογράφουν τα πάντα, το κάνουν με σκυμμένο το κεφάλι. Ο Τσίπρας όχι μόνο δεν ΑΙΣΧΥΝΕΤΑΙ για καμία από τις πελώριες ΞΕΦΤΙΛΕΣ του (ο όρος χρησιμοποιήθηκε δημόσια από τον πάντα μετρημένο σύντροφο Κουτσούμπα και τον «Ριζοσπάστη»), αλλά επιπλέον προσβάλλει τα ιερά και τα όσια των πολιτικών προγόνων του! Τις ώρες που «έγλειφε» τον Τραμπ ολοκληρώνοντας άλλη μία απίθανη κωλοτούμπα από τότε που τον έλεγε εκπρόσωπο του Κακού επί της Υφηλίου -κάτι σαν τον εξαποδώ-, τη στιγμή που έδινε το ΟΚ για μια νέα συμφωνία για ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ενάντια σε κάθε αρχή της όποιας Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε επίσκεψη για να τιμήσει τα θύματα της Μακρονήσου! Αυτοί δηλαδή που υπογράφουν τα πάντα όλα, πήγαν να... τιμήσουν (ουσιαστικά προσβάλλοντάς τους βαρύτατα) εκείνους που υπέφεραν στο κολαστήριο της εξορίας επειδή δεν υπέγραφαν ένα «παλιόχαρτο μετάνοιας» και «συγγνώμης» με ΤΙΠΟΤΑ! Και όσοι είχαν το μυαλό ή... την αδυναμία, τέλος πάντων, να υπογράψουν για να πάνε σπίτια τους και να τους συγχωρεθούν ακόμη και εγκλήματα που μπορεί να είχαν διαπράξει, έμειναν για δεκαετίες με την ατιμωτική στάμπα του ΔΗΛΩΣΙΑ. Μια αξεπέραστη κόκκινη γραμμή για τη «μετεμφυλιακή» Αριστερά μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την περιώνυμη ΔΗΛΩΣΗ «αποκήρυξης του κομμουνισμού, των παραφυάδων και των συνοδοιπόρων τους», και εκείνων που επέμειναν να υφίστανται για προσωπικούς λόγους τιμής -άλλοι με εντολή του Κόμματος- τα χίλια όσα, προκειμένου να μην τους πουν ποτέ δηλωσίες.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ο εξωνημένος και ξεπουλημένος, όπως τον λένε δημόσια επιφανείς άνδρες που είχαν πάει τότε στα ξερονήσια, με τον συγκεκριμένο τόπο ή με άλλα σύμβολα -καλώς ή κακώς- της Αριστεράς; Πρόκειται στην κυριολεξία για άθλια τυμβωρυχία, για την οποία μόνο αυτό το... πράμα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Σόιμπλε και του Τραμπ (τώρα και του Ερντογάν!), είναι ικανό, καθώς και για άλλα ακόμη πιο απεχθή, όπως η πολιτική εκμετάλλευση των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής από τους Γερμανούς στην Κατοχή. (Ασχετο: Η παρουσία του Γερμανού πρεσβευτή στην προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη -όπως και σε μνημόσυνα σφαγιασθέντων από τους ναζί- ήταν μάλλον ατυχής, από τη στιγμή που το Βερολίνο αρνείται με προκλητική επιμονή να συζητήσει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Καλοσύνη του του κυρίου πρεσβευτή σε ατομικό επίπεδο, αν το αισθάνεται πραγματικά, τον τιμά. Ομως όταν η χώρα του σφυρίζει αδιάφορα, αυτός από την πλευρά του καλύτερα να απέχει διακριτικά... Πώς λένε στα γερμανικά την... κωλοτούμπα;!)

Την ίδια βέβαια πολιτική της κωλοτούμπας εφαρμόζει η κυβέρνηση και για τους μισθούς που θα ανέβαζε και για τις συντάξεις που θα προστάτευε, αλλά και... για τον Ρουβίκωνα, το σύγχρονο Τραμπουκοτάγμα Εφόδου που την πέφτει σε οποιονδήποτε εξαπατάει τάχα μου την κοινωνία... εκτός από τους Συριζαίους! Τι σύμπτωση! Μόνο στο Μαξίμου δεν μπαίνουν, γιατί ίσως από εκεί βγαίνουν. Σε προσωπικό επίπεδο, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί στο μέλλον να υπερηφανεύεται για μια διεθνή επιτυχία: ότι καθιέρωσε τον όρο «κωλοτούμπα». Πώς λέμε «φιλότιμο»; Ουδεμία σχέση, ξεφτίλα! Γκράντε φινάλε πάντως. Το τερμάτισε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά