Τίποτε δεν θύμιζε ότι χθες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν επέτειο. Μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση την «τίμησε» με μια δήλωση – μαύρη βίβλο. Για τους ίδιους τους εορτάζοντες η ημέρα δεν είναι πια άξια εορτασμού – τουλάχιστον όχι με το φεστιβάλ κομματικού ναρκισσισμού που είχε οργανωθεί στα πρώτα γενέθλια.
2015-2018: Ποια μορφή συνοψίζει την εποχή; Ποιος την ενσαρκώνει; Οχι μόνο ο Τσίπρας, που δεν έχει ακόμη ούτε ο ίδιος προλάβει να ταξινομήσει τις εκδοχές του πολιτικού του εαυτού που διέλαμψαν στη σκηνή την τελευταία τριετία. Ούτε ο Βαρουφάκης, τον οποίο πολλοί μπορεί να διάλεγαν σαν ομιλούν μνημείο – σαν γεροχίπη ξεχασμένο στα σπήλαια της αυταπάτης. Περισσότερο απ’ όλα τα νέα πρόσωπα που γέμισαν τα έδρανα της
αποδεκατισμένης παλαιάς πολιτικής τάξης, το ύφος της εποχής το δίνει ένας παλιός: ο Πάνος Καμμένος.
Εκείνος άλλαξε λιγότερο από τους εταίρους του. Εκείνος ήταν λίγο-πολύ ίδιος και προτού γίνει αρχηγός κόμματος. Οι πολιτικές του δεξιότητες, που πριν από την κρίση τον είχαν φέρει μέχρι το επίπεδο ανθυπομεσαίου στελέχους, αποδείχτηκαν υπερόπλα στο ραδιενεργό περιβάλλον της μνημονιακής δημοκρατίας. Μπορεί αριθμητικά η συμβολή του στην κυβερνητική πλειοψηφία να είναι ελάσσων, η επιρροή όμως στο τελικό αισθητικό και πολιτικό αποτύπωμα της κυβέρνησης είναι ασύμμετρη. Καθοριστική. Πώς;
Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν. Αρκεί να αναλογιστεί τι έγινε με το Μακεδονικό. Προτού καν το θέμα βγει από το συρτάρι, ο Καμμένος φώναξε τις κάμερες στο υπουργείο Aμυνας και έκανε μια δήλωση. Εκτοτε η πολιτική ζωή εκτυλίσσεται ως μετασεισμική ακολουθία εκείνης της δήλωσης.
Το καθημερινό ξεμάλλιασμα μεταξύ υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών των ΑΝΕΛ, η επαναφόρτιση του εκκλησιαστικού παράγοντα, η μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υποτροπή του εθνικού πυρετού του ’92 – όλα αυτά δεν θα είχαν συντελεστεί αν δεν είχε πατήσει το κουμπί ο Καμμένος. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
Ακούει κανείς τους παλιούς αριστερούς, τους πρωτοσυριζαίους, να εξαπολύουν από πρωινάδικο σε πρωινάδικο αυτό το όξινο ψιλόβροχο κατά του εταίρου τους και υποψιάζεται ότι το κάνουν κυρίως επειδή αισθάνονται ότι τους οδηγεί μάλλον, παρά τον οδηγούν. Αισθάνονται ίσως ότι στη νίκη που χθες δεν είχαν κέφι να γιορτάσουν, αλλά κάποτε γιόρταζαν ως «πρώτη φορά», δεν έχουν πια ίση μοίρα. Επί της επικράτησής τους άλλος επικράτησε.
Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή
Ποσες και ποσες φορες συγκυβερνωντα κομματα δεν εχουν διαμετρικα αντιθετες γνωμες
ΑπάντησηΔιαγραφήγια συγκεκριμενα πολιτειακα θεματα κι όμως τα βρησκουν, κατω από το βαρος της κοινωνικης προσταγης του εκλογικου σωματος,της ευθυνης και το καλο της πολιτειας.
Κι σαν παράδειγμα τα χρισιανοδημοκρατικα κομματα της Γερμανιας , το κομμα CDU της κ. Μερκελ και το CSU του κ. Σεεxοφερ στη Βαυαρια, που τρωγονταν σαν τα σκυλια για το μεταναστευτικο στην Ευρωπη και τοσα αλλα θεματα για τα οποια βρηκαν τελικα κοινο παρανομαστη!
Το ιδιο θα συμβει και σε μας κι ας στενουν χορο και ορυονται χαιρεκακα οι δημαγωγοι Κουλης ανταμα με τον εμπιστο του Αδωνι, που σιγα σιγα κι αδιάκοπα τουτος ο δευτερος , ο τριζονας, σκαβει τον λακκο του πρωτου, που επιμενει να πρωθυπουργευσει κι αυτος σαν τον μπαμπα του για το καλο του τοπου μας !!
Αλλοιμονο μας!!
ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΝΟΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή