Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Γελά ο μωρός»

Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης. Έζησε περί τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και θεωρήθηκε - και δικαίως - ως ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Πολλές από τις εκφράσεις που είπε είναι ακόμη και σήμερα ενταγμένες στην ελληνική γλώσσα, ενώ ως σοφός θεωρείται ισάξιος του Θαλή του Μιλήσου, του Σόλωνα του Αθηναίου, του Περίανδρου του Κορίνθιου, του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου, του Κλεόβουλου του Ρόδιου και του Βία του Πριηνέως. Αυτός λοιπόν ο Πιττακός ο Μυτιληναίος έχει πει το αξεπέραστο, σε σχέση με την πολιτική και τους απασχολουμένους με αυτήν, «Αρχή άνδρα δείκνυσι»!
Το θυμήθηκα χθες παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis, και ειδικότερα το σκηνικό εκείνο όπου ο «πολλά βαρύς και όχι» υπουργός Πολάκης «ξεράθηκε» στα γέλια ακούγοντας έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή υπηρετώντας το δίκαιο, να δηλώνει με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια αθώος των κατηγοριών ενός κουκουλοφόρου ότι χρηματίστηκε.
Στην κορυφαία του, ίσως, στιγμή, που ο άνθρωπος αυτός, ο κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, αισθανόταν ότι αναμετράται με την Ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, ένας Πολάκης, ο γνωστός, χαχάνιζε!
Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο Πιττακός είχε, προσέξτε, προ 2.700 ετών τονίσει για κάτι περιπτώσεις Πολάκη της εποχής του το ακόλουθο:
«Γελά δ' ο μωρός καν τι μη γελοίον ει», το οποίο σημαίνει στην καθομιλουμένη σήμερα «γελά ο ανόητος και όταν ακόμα δεν υπάρχει κάτι το γελοίο»!..
Η τιμωρία των θεών
Θα συνεχίσω αυτό το μάθημα περί Πιττακού του Μυτιληναίου, βέβαιος ων ότι ο περί ου ο λόγος υπουργός αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του - ξέρει τόσα άλλα άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχει αποδείξει, με την ευγένεια και την καλλιέπειά του , πόσο καλλιεργημένος είναι, οπότε σιγά να μην εμπίπτει στο γνωστικό του αντικείμενο ο σοφός Λέσβιος!
Μεταξύ πολλών άλλων ο σοφός Πιττακός έχει πει και το ακόλουθο - ταιριάζει, νομίζω, γάντι με την περίπτωση Πολάκη: «Βλεβερόν ακρασία». Ητοι «η ακράτεια είναι βλαβερή», αυτό, γιατρός είναι, δεν χρειάζεται την παραμικρή επεξήγηση για το τι σημαίνει.
Επίσης έχει πει και το εξής:
n «Γνώθι σαυτόν» - αυτό δεν χρειάζεται καμία εξήγηση, το λέμε και σήμερα, εκείνος είμαι βέβαιος το αγνοεί παντελώς.
Ακόμη αυτός ο καλός άνθρωπος έχει πει το «Αρχων κόσμει σαυτόν», το οποίο σημαίνει «όταν κυβερνάς, να φροντίζεις οι πράξεις σου ν' αποτελούν κόσμημα», κάτι που, ως γνωστόν, ο Πολάκης το ακολουθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά γράμμα!
Και τέλος, αυτός ο Πιττακός έχει πει και το εξής προφητικό, πάντα για τους πολάκηδες του καιρού του, αγνοώντας προφανώς το χθεσινό περιστατικό στη Βουλή εις βάρος του προέδρου Πικραμμένου:
n «Κακοπραγούντα μη ονείδιζε· επί γαρ τούτοις νέμεσις θεών κάθηται», το οποίο σε μετάφραση σημαίνει «άνθρωπο που δυστυχεί, μην τον ονειδίζεις, είναι από τα πράγματα που προκαλούν την αγανάκτηση και την τιμωρία των θεών», Πολάκη μου...
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά