Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ίσως η τελευταία αλλαγή ώρας

Για όσους το ξέχασαν.
Σε ισχύ τίθεται τα ξημερώματα της Κυριακής 25η Μαρτίου η θερινή ώρα, οπότε και οι δείκτες των ρολογιών από τις 03:00 θα πρέπει να μετακινηθούν στις 04:00 π.μ.
Μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει από σήμερα η ημέρα, αλλά και μία ώρα λιγότερου ύπνου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Κυριακής η θερινή ώρα. Έτσι, θα πρέπει στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.
Η επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα γίνει και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Ενδεχομένως, πάντως, να είναι η τελευταία φορά που 
αλλάζει η ώρα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται ήδη η κατάργηση της.
Τις επιπτώσεις στην υγεία από τη θερινή ώρα, με αφορμή την εξέταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αιτήματος για κατάργηση της, είχε αναλύσει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 5/3/2018, η Έλενα Τσιόλκα, ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο σε ψήφισμά του τάχθηκε υπέρ της κατάργησής της, με βασικό επιχείρημα ότι πλήττει την υγεία των πολιτών.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε την άποψη της Έλενας Τσιόλκα, ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου, καθώς η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μάλιστα έπειτα από εξέταση επιστημόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.
«Είναι γνωστό ότι τόσο ο ύπνος όσο και μια σειρά από άλλες βιολογικές παραμέτρους (π.χ. αυξομείωση της κορτιζόλης, μελατονίνης κ.α. ενδογενών ουσιών), οι λεγόμενοι Κιρκάδιοι ρυθμοί, καθορίζονται από τον κύκλο μέρα-νύχτα, φως- σκοτάδι. Η εναλλαγή αυτή του φωτός με το σκοτάδι και η ηλιοφάνεια, επίσης έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται και με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, την διάθεση, την απόδοση και την λειτουργικότητά του».
 http://www.newsbomb.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά