Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

«Καθαρή έξοδος»: Όνειρο ήταν και πάει

Λάβρο το Μαξίμου με δελτίο τύπου, κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης «της διαπλοκής» ότι μετά την επίσκεψη Γιούνκερ (και τα μηνύματα που εξέπεμψε για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια), προφανώς έχασαν τον ύπνο τους, και επιδόθηκαν σε προσπάθεια να θάψουν την είδηση. Εύχεται δε, περαστικά τόσο στους διευθυντές και στους απελπισμένους ιδιοκτήτες τους, όσο και στη δύσμοιρη ενημέρωση. 
Το κατά πόσο δικαιώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντιπολιτευόμενα ή μη, γνωρίζουν να αξιολογούν τις ειδήσεις και να τους προσδίδουν τη αναλογούσα προβολή, φάνηκε από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.
Ωστόσο πριν από αυτό, προέχουν δύο παρατηρήσεις:
Α) Το Δελτίου Τύπου υπογράφεται από το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού της χώρας. Είναι δυνατό να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα και τέτοιους χαρακτηρισμούς κατά των μέσων ενημέρωσης; Αυτό το δελτίο, και ακόμη πιο
επιθετικό, θα μπορούσε να το στείλει κάλλιστα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και θα ήταν απολύτως συμβατό με τον ρόλο του. Είναι διαφορετικό να είσαι κομματικό στέλεχος και να εκδίδεις ανακοινώσεις και διαφορετικό να είσαι δημόσιος λειτουργός, επικεφαλής του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.     
Πέραν αυτού, διαφαίνεται ξανά η γνωστή διάθεση, το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού να διεκδικεί ρόλο αρχισυντάκτη, να κρίνει ποιες ειδήσεις και πως, θα πρέπει να δημοσιεύονται!
Κάποιοι θα μιλούσαν για αντιδημοκρατική έφεση σε «Μαδουρισμό». Ο γράφων δεν θα το κάνει γιατί δεν το πιστεύει. Απλώς το θεωρεί εκδήλωση ανεπίγνωστης συμπεριφοράς που προέρχεται από κεκτημένη ταχύτητα στη διαχρονική καταγγελία περί διαπλοκής.   
Β) Τα μέσα ενημέρωσης  σχετικά με την επίσκεψη Γιούνκερ, ήταν πολύ πιο φιλικά προς την κυβέρνηση από ό,τι το διαδίκτυο.  Προέβαλαν τις δηλώσεις, απλώς τους έδωσαν το βάρος που έκριναν ότι είχαν. Θα μπορούσαν εκ παραλλήλου να ανακαλέσουν συγκριτικά στη μνήμη των αναγνωστών/θεατών, τα δοξαστικά των κυβερνητικών στελεχών  για τον Γιούνκερ με εκείνα της εποχής της αντιπολίτευσης, όπως έκαναν χρήστες του διαδικτύου.
Για παράδειγμα, του Γραμματέα τη Κ.Ο. Κ. Ζαχαριάδη να δηλώνει μελιστάλαχτα ότι «Η επίσκεψη Γιούνκερ  συμβολίζει ότι η Ελλάδα καταφέρνει να αλλάξει σελίδα», με τον ίδιο κ. Ζαχαριάδη να γράφει στο twitter το 2014 «Μετά από 1,5 εκατ. ανέργους, 25% ύφεση, και 40% των παιδιών σε φτώχεια, η Βούλτεψη χαρακτηρίζει τον Γιούνκερ «φιλέλληνα»! Λόρδε Βύρωνα ακούς;».
Τον Νίκο Παππά να γράφει το 2014 «Φιλέλληνας ο Γιούνκερ λένε. Αν έχεις τέτοιους φίλους…», και τώρα «Δεν μας προκαλεί εντύπωση το «θάψιμο της επίσκεψης Γιούνκερ  από την πλειοψηφία των δελτίων ειδήσεων. Δεν το θεωρούμε τυχαίο».
Η ακόμη τον πανταχού παρόντα Παπαδημούλη το 2014 να γράφει «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την παρέμβαση Γιούνκερ»! Το 2015 να γράφει «Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του Ναι και δίνει το στίγμα: Ανατροπή της κυβέρνησης  Τσίπρα. Απαντάμε: Όχι μένουμε Ευρώπη με αξιοπρέπεια».
Αμνήμων τώρα ο ίδιος επισημαίνει «Η επίσκεψη Γιούνκερ και το αυριανό (σ.σ. χθεσινό) Eurogroup προσθέσουν δύο ακόμη βήματα στην πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την ολοκλήρωση του 4πτυχου αξιολόγηση-χρέος- μεταμνημονιακή ανάπτυξη-ευρωπαική εποπτεία».
Αν κάποιος έχει πει τέτοια, θα έπρεπε να τηρεί τώρα αιδήμονα σιγή. Αλλά ή θεωρούν ότι κανείς δεν θυμάται τι είχαν πει, ή δεν τους νοιάζει. Συνθηματολογούν και σε όποιους πιάσει … (και υπάρχουν ακόμα αρκετοί που πιάνει!).
Γ) Επί της ουσίας: Το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup, το οποίο έληξε χωρίς συζήτηση γα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το μήνυμα που δόθηκε ήταν πρώτα η αξιολόγηση μετά το χρέος – ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Η αυστηρή εποπτεία θα είναι τετράκις το χρόνο, κάθε τρίμηνο, εν αντιθέσει με τους «υποταγμένους» της Κύπρου, της Πορτογαλίας, τη Ιρλανδίας, που θα την υφίστανται ανά εξάμηνο. Το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κάνοντας λόγο για ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο. 
Όσο για την ΕΚΤ, δια μέσου του μέλους του εκτελεστικού Συμβουλίου Μ. Κερέ, υπενθύμισε ότι αφού η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, θα πρέπει να τηρήσει απόλυτα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, καθώς όσο πιο ισχυρές είναι τόσο το καλύτερο, αφού από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την Τρόικα αλλά από τις αγορές (στις οποίες θα βαράμε ή θα μας βαράν νταούλια).
Και φυσικά ο ειλικρινής Τσακαλώτος (αυτό το έχει), επανέλαβε  ότι θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση, ενώ ακόμη και ο φιλικός μας (διαχρονικός λαϊκιστής) Μοσκοβισί έκανε λόγο για εποπτεία όσον αφορά στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων.
Όλα αυτά δεν προμηνύουν καθαρή έξοδο, η οποία δεν κρύβεται με τις καταγγελίες και οικτιρμούς περί «δύσμοιρης ενημέρωσης». 
Γ. Σιδέρης-liberal.gr

3 σχόλια:

 1. Δεν εχει σημασία τι λέει ο Τσακαλωτος , ο Στουρνάρας ή ο Τσιπρας. Πρέπει να γίνει κατανοητό απο όλους μας οτι η οικονομικη δυνατότητα μιας χώρας καθορίζεται ΜΟΝΟ απο τις αγορές. Δηλαδη η δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο θα το υποδείξουν οι αξιολογήσεις των οίκων FITCH, STANDARDS AND POOR και MOODYS. Δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικότητα είτε μας αρεσει είτε οχι. Απο αυτη την διαδικασία δεν ξεφεύγει κανεις είτε λέγεται USA είτε Βενεζουέλα. Πρόσφατα ο Ερντογαν ωρύονταν και απειλούσε τους οίκους γιατι τον υποβάθμισαν, αλλα το χάπι το κατάπιε. Οταν λοιπόν τον Αύγουστο η ΕΛΛΑΔΑ βγει στις αγορές για ελεύθερο δανεισμό εκει θα διαπιστώσουμε αν μπορει να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο, τουλάχιστον κάτω του 3%, η οχι. Εκει δεν επεμβαίνει κανεις γιατι το μονο κριτήριο ειναι η κατασταση της οικονομίας της χώρας που ζητάει δάνειο. Για να μη σας κουράσω τα κυρια κρητηρια εινα το χρέος, τα ελλείμματα, οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα. Γιαυτο δεν εχει σημασία τη λενε οι πολιτικοί ενθεν και ενθεν. Τον Αύγουστο οταν βγει η ΕΛΛΑΔΑ στις αγορές θα διαπιστώσουμε αν εχουμε καθαρή έξοδο απο τα μνημόνια η οχι γιατι αν δανειστούμε με χαμηλό επιτόκιο τοτε εχουμε καθαρή έξοδο, αν όμως το επιτόκιο ειναι πάνω απο 3% τοτε πίσω στη Μερκελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Spiegel: Θα κατορθώσει η Ελλάδα της μετα-μνημονιακής εποχής να γίνει μια "κανονική" χώρα;
  Όχι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει μια κανονική χώρα. Τουλάχιστον άμεσα. Η πτώση της συνεχίζεται, τα αποτελέσματα γίνονται ορατά πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Σε όλα τα επίπεδα οικονομικά, πολιτικά , ασφάλεια, διεθνή η αποσύνθεση γίνεται πιο ορατή. Και το πιο απογοητευτικό είναι ότι οι πρόθυμοι της εξουσίας κουβαλούν την παθογένεια και τον αμοραλισμό της συστημικής πολιτικής.
  YΓ Μόλις τώρα διάβασα ότι ο Καμμένος έκανε υποναύαρχο τη Μπουμπουλίνα όχι 4 αλλά 104 μνημόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 7:11:00 π.μ. EEST
  Κυρια σημεια κατ~εμενα είναι : οι υπεσχημενες μεταρρυθμίσεις ,η πολιτική σταθερότητα και η υποστήριξη της κοινωνίας και η θεληση για δουλεια!
  Οι περισσοτεροι ελληνες
  α)είναι καραμπινάτοι τεμπέληδες, οι οποίοι καταγινονται σε ψευτοεπαναστατικες ρητορικες και αμπελοσποφιες
  β)η τακτική του Κουλη με τις σχεδόν καθημερινες ανεύθυνες, δηθεν αποκαλυπτομένες περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδαλων πρεπει να σταματησει η να αντικατασταθεί στη ΝΔουλα ο αρχηγος !! Ο Κουλης αποπροσανατολιζει τον κοσμο, δημιουργει χαος και ακαταστασια με οσα λεει η κανει!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά