Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Πότε θα στηθούν οι κάλπες

Ωραία περάσαμε το 4ήμερο, το αυτό επιθυμώ και δι' υμάς - όπως κατέληγαν παλιά οι επιστολές. Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς, αλλά εμείς συζητήσαμε πολύ για πολιτική (μιλάμε  για κανονικό βίτσιο, να είναι η άνοιξη στα καλύτερά της ένα  γύρω, κι εσύ να συζητάς για  πολιτική, αλλά τέλος  πάντων), και μεταξύ τυρού και αχλαδίου, "αρπαχτήκαμε", τα "ξαναβρήκαμε", γενικώς δεν πλήξαμε.
Κεντρικό θέμα, "πότε θα γίνουν εκλογές". Λες και θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματά μας με τις εκλογές. Ένας αριθμός συνομιλητών υποστήριζε, με ζέση, ότι αυτές "θα γίνουν σίγουρα τον Οκτώβριο" - ήταν αυτοί που πρέσβευαν την άποψη ότι ο πρόεδρος Αλέξης θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της εξόδου (από τα Μνημόνια στις αγορές) και θα αποπειραθεί να τις κερδίσει με το σύνθημα "σας έβγαλα από τα Μνημόνια, ξαναψηφίστε με να σας φέρω και την  ανάπτυξη".
Ένας, μικρότερος, αριθμός υποστήριζε την άποψη ότι "εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές" - στη λογική ότι όπως και άλλοτε στο παρελθόν έχει συμβεί, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν συχνά τις ευρωεκλογές ως αμορτισέρ για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την κοινωνική αντίδραση έναντι των πολιτικών της κυβέρνησης.
Και υπήρχε και ένας, εγώ (!), ο οποίος κόντρα σε όλες αυτές τις (λογικές) προσεγγίσεις υποστήριζα την άποψη ότι "ο Τσίπρας θα κάνει τις εκλογές, την τελευταία ημέρα που ολοκληρώνεται η 4ετία. Και προηγουμένως θα διερευνήσει και την πιθανότητα που του δίνει το Σύνταγμα να την παρατείνει έστω και για μερικές  εβδομάδες".
Φυσικά έπεσαν όλοι πάνω μου "να με φάνε" - "τι είναι αυτά που λες", "δεν ξέρεις τι σου γίνεται" και άλλα παρόμοια.
To power game της πολιτικής
Δεν υποστηρίζω βέβαια (πώς είναι δυνατόν;) ότι τα γνωρίζω όλα. Ούτε προφανώς (απο)δέχομαι τους βερμπαλισμούς που κάθε τόσο εκτοξεύουν επί της κεφαλής ημών και υμών ο πρόεδρος Τσίπρας και οι υποτακτικοί του, του κυβερνητικού εκπροσώπου πρώτου και καλύτερου. Οχι!
Οι άνθρωποι έχουν αποστηθίσει το ποίημα "ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει" διότι, προφανέστατα, θέλουν να αποκρύψουν αυτό που πραγματικά τους κρατάει γαντζωμένους στις καρέκλες τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από το παιχνίδι της εξουσίας, το power game, όπως λένε με την πάντοτε  άψογη οξφορδιανή προφορά οι συμπατριώτες μου  στην  εύανδρο Ηπειρο.
Είσαι στην εξουσία, τα έχεις όλα. Διότι συμβαίνει ό,τι και στο ποδόσφαιρο, όπως το περιέγραφε ο μακαρίτης Γιάννης Κυράστας ο προπονητής του Παναθηναϊκού: "ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος δεν είναι τίποτε".
Επειδή δεν είναι μόνο ότι  έχεις όλο το κράτος στη διάθεσή σου - υπηρεσίες και μέσα. Το κρατικό learjet να σε πετάει όπου θέλεις, γρήγορα, με ασφάλεια, και όλα τα "κομφόρ". Ελικόπτερα του Στρατού, σκάφη του Λιμενικού, αυτοκίνητα να σε μεταφέρουν άκοπα, και κυρίως τζάμπα, εσένα και τους δικούς σου, όπου τραβάει η όρεξή σου.
Είναι ότι έχεις και τους "πρόθυμους" να γίνουν "χαλί για να τους πατήσεις". Ετοιμους να σπεύσουν να υλοποιήσουν κάθε επιθυμία σου, κάθε πιθανή θέλησή σου. Ας πούμε, λέω ένα τυχαίο παράδειγμα τώρα: θες να πας ένα τριήμερο κάπου με την οικογένεια και βαριέσαι να διανύσεις, έστω και αν δεν το οδηγείς εσύ το αυτοκίνητο, αλλά οδηγός, μια διαδρομή δυο ωρών με αυτοκίνητο σε ασφαλή και γρήγορο αυτοκινητόδρομο; Θα κάνει δυο τηλέφωνα ο ξάδερφος που έχεις στο γραφείο γι' αυτές τις δουλειές, και στη στιγμή θα βρεθεί το ελικόπτερο ενός "φίλου" ή λιγότερο "φίλου" επιχειρηματία να σε πετάξει άνετα και ωραία εκεί που θες να πας. Χλιδάτα, με την πολυτέλεια και την άνεση που σου ταιριάζει, και στην οποία πια είσαι τόσο εθισμένος…
Τα χάνεις όλα αυτά, για να κάνεις πρόωρες εκλογές, γιατί στο  ζητάει η αντιπολίτευση, το απαιτεί η κοινωνία και το έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας; Δεν κάνεις, ακόμη κι αν σε υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας και ταυτόχρονα σου βγάζουν τα νύχια ένα ένα...
Γ. Παπαχρήστος -ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Ονειρα θερινης νυκτος! Για ποια καλπη μιλατεκ. κονδυλοφορε?
    Η οικονομία καλπαζει, η ανεργία μειωνεται συνεχως, οι επενδυδεις βρίσκονται σε ανιουσα πορεια και μαζι με αυτά και τοσοι αλλοι θετικοι οικονομικοι, κοινωνικοι και πολιτικοι παραγωντες!! Η Ελλαδα με τον κ. Τσιπρα έχει αρχίσει να νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της και ολους τους αλλους τομεις!!
    Συναμα ο Κουλης με τους τοξικούς συμπαραστες του σαν τον Αδωνι παραμενει σε βημα σημειωτον!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΣΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΙ
    ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΦΟΥ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ
    ΤΙ ΟΧΙ ;
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΧΑΖΟΜΑΡΙΤΣΕΣ ΣΟΥ ΣΑΣ ΜΑΘΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018 - 6:59:00 μ.μ. EEST
    Ραχιωτκο λυπάμαι που θα σε στεναχωρησω αλλα εσυ τουλάχιστον , που όπως ειπες εδω προ καιρου, καταγεσαι από κεινο το λεβεντοχωρι στην Ανατ. Ρουμελη θα πρεπει να σιωπας και να ντρεπεσαι με ο,τι ξεστομας μια και το χωριο σου εγινε ρεζιλι στη τηλεοραση με τα πεταμενα σωρηδων σκουπίδια στις βρυσες , στις πηγες και στους λακκους του χωριου σου.
    Ατομα που δεν μαζευουν τα σκουπίδια τους είναι απατρηδες, αυτό λεει ο κανονας!Αυτοι όχι μονο δεν αγαπουν τον τοπο τους και γενικωτερα τη πατριδα τους ,αλλα ζουν μονο για τον εαυτο τους και το συμφερον τους κι ενα τετοιο νουμερο εισαι και συ λεβεντη μου! Παψε λοιπον να μπερδευεσαι με την πολιτικη και πεστο ανοιχτα ότι θελεις μονο πισω τις περικοπες και και τις παλιες ακεραιες συνταξεις σου ! Από κει και περα ρημαγδιο για τον τοπο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7:47
    ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΧΕΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΙΣΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά