Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Το Γουδή και το Γουδί

Αγράμματοι. Αστοιχείωτοι. Από το σχολείο, πέρναγαν απέξω, ένεκα η αντίσταση στο κατεστημένο της γνώσης. Όταν δεν τα καταλάμβαναν φυσικά και τα έκλειναν πάλι στο όνομα της αντίδρασης στα σχέδια του καπιταλισμού για την παραγωγή «μορφωμένων» γραναζιών στα εργοστάσια του πλούτου. Παλιά ιστορία, χιλιοειπωμένη. Αλλά η αμορφωσιά, πανταχού παρούσα, να θυμίζει κάθε τόσο ότι αυτοί που αποθεώναμε ως καταληψίες προέδρους 15μελών, τώρα κυβερνούν τη χώρα.
Χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση επί ενός (ακόμη) παραμυθιού Τσίπρα, υπό τον τίτλο «μητροπολιτικό πάρκο Αθήνας» - εντός του οποίου θα γινόταν υποτίθεται και καινούργιο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Όλη λάθος. Αποτέλεσμα της αγραμματοσύνης τους: «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα σύσκεψη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή». Αν ο αγράμματος που τη συνέγραψε ήθελε να αναφερθεί στην επικρατούσα ονομασία της περιοχής, έπρεπε, αφού χρησιμοποίησε ουδέτερο, να γράψει «στο Γουδί». Αν πάλι επεδίωκε να μας εκπλήξει με τις γνώσεις του, ο δις αγράμματος, έπρεπε να χρησιμοποιήσει γενική «μητροπολιτικό πάρκο ΤΟΥ Γουδή». Διότι δεν υπάρχει κανένα Γουδί, υπάρχει η περιοχή του Γουδή, ο οποίος Γουδής με καταγωγή από τις Σπέτσες ήταν μαζί με τα αδέρφια του αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821.
Μετά δε την απελευθέρωση του δόθηκε, χαριστικά, σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του, η περιοχή αυτή που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, και που βρίσκεται μεταξύ Ζωγράφου και Λεωφόρου Μεσογείων.
Ο χώρος έλαβε αργότερα θέση στην ελληνική Ιστορία, δεδομένου ότι εκεί το 1909 μια ομάδα στρατιωτικών που είχε συγκροτήσει τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, υπό τον συνταγματάρχη Πυροβολικού Ζορμπά, κινήθηκε κατά της κυβέρνησης των Αθηνών του Δ. Ράλλη, την ανέτρεψε και επέβαλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα. 13 χρόνια αργότερα, το 1922, στο σκοπευτήριο που λειτουργούσε εντός του κτήματος Γουδή, εκτελέστηκαν οι «έξι», ο πρωθυπουργός Γούναρης, τέσσερις υπουργοί και ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή...
Στου Γουδή. Οχι στο Γουδί, ούτε στο Γουδή. Αντιληπτό;
Ασμένως υπουργέ μου...
Και εντάξει, από την παρέα των υπογείων του Μαξίμου προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Αλλά από τον Κοτζιά, τον υπουργό Κοτζιά που υποτίθεται ότι έχει φάει τα χρόνια του στα θρανία - πολλά εξ αυτών δε, σε «σοσιαλιστικά» θρανία; Στη συνέντευξη - δεν θέλω να τη σχολιάσω καν - που έδωσε προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ, κάποια στιγμή πέταξε ένα «ασμενώς» που μας έφυγε το «καφάσι» από τη θέση του!
 Ασμένως υπουργέ μου, σας διορθώνω. Ασμένως. Ποτέ ασμενώς. 
Γ.Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά