Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ευκαιρία

Όταν ξέσπασε η κρίση, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρχαν φωνές στον τόπο μας που παρέμειναν νηφάλιες. Φωνές που προτίμησαν τον αναστοχασμό από τον φανατισμό, την ψύχραιμη διερεύνηση των αιτιών της κρίσης από τις ανορθολογικές κραυγές και τα εύκολα συνθήματα. Οι φωνές αυτές, φωνές μειοψηφικές σε ένα περιβάλλον εξαλλοσύνης και όξυνσης, επεσήμαιναν μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας θα έπρεπε να δει την κρίση ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία μιας δομικής μεταρρύθμισης, ακριβώς για να μη ζήσει μια νέα κρίση.
Όπως φαίνεται, ήταν φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Τον Αύγουστο κλείνει ο οκταετής κύκλος των προγραμμάτων βοήθειας και όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», χάθηκε το τρένο των βασικών δομικών αλλαγών: το ελληνικό κράτος παραμένει γραφειοκρατικό, με ασταθές φορολογικό πλαίσιο και Δικαιοσύνη που καρκινοβατεί. Είναι κατά βάση εχθρικό στις επενδύσεις και χωρίς σχέδιο για το πέρασμα στην οικονομία της καινοτομίας.
Οι ψύχραιμες φωνές επεσήμαιναν και κάτι άλλο: ότι η κρίση που έπληξε τη χώρα μας δεν ήταν μόνο οικονομική. Ηταν και πολιτική, με την έννοια ότι το πολιτικό σύστημα επιμήκυνε με το πολεμικό κλίμα που καλλιέργησε την οικονομική καταστροφή. Εχει διπλή και τριπλή ευθύνη επομένως να κάνει ό,τι απαιτείται για την ταχεία αναδιάρθρωση του κράτους και τον απεγκλωβισμό των παραγωγικών δυνάμεων από πρακτικές και νοοτροπίες που μόνο σύγχρονο κράτος δεν θυμίζουν. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. 
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Ένας από αυτούς ο Παπανδρεου και ειδικά αυτός ψωναζε όσο ποιο δυνατά μπορούσε αλλά όλοι σας τον κρεμμαγατε στα μανταλάκια καθημερινά. Και του Συγκροτήματος μη εξαιρουμένων κύριοι εκεί στα ΝΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά