Σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη, που ως γνωστόν έχει πάντα έναν καλό λόγο για όλους, ο μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού είναι ο Νίκος Παππάς. Ήθελε το κόμμα, του το πήρε ο Σκουρλέτης. Ήθελε το υπουργείο Εσωτερικών, τον πρόλαβε ο Χαρίτσης. Και η μεγαλύτερη ειρωνεία, το πιο άδικο και πιο εξοργιστικό απ" όλα, είναι ότι ενώ ο ίδιος φορτώθηκε το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, ο άνθρωπος που συνέταξε το νομοσχέδιο έγινε υπουργός Δικαιοσύνης!
Ίσως όμως και να μην είναι έτσι. Γιατί μπορεί ο Παππάς να παραμένει τυπικά υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με ένα από τα κυριότερα αντικείμενά του το Διάστημα, ουσιαστικά όμως είναι ένας οιονεί υπερυπουργός. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί προβαίνει καθημερινά σε διευκρινιστικές δηλώσεις για όλα τα ζητήματα.
Κάνει φασαρία ο Καμμένος για το Μακεδονικό και απειλεί τον Ντιμιτρόφ ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει ο ελληνικός λαός; Διαψεύδει εκείνος, ως οιονεί υπουργός Εξωτερικών, οποιαδήποτε σκέψη για δημοψήφισμα, πετώντας μάλιστα και τον υπαινιγμό ότι τελικά οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Επιμένουν οι δανειστές στην ανάγκη να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις; Βεβαιώνει εκείνος, ως οιονεί υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και θα αρνηθεί τις περικοπές των συντάξεων.
Η βασική αποστολή όμως που έχει αναλάβει ο υπουργός είναι του γεφυροποιού. Ενός οιονεί υπουργού Συμφιλίωσης δηλαδή. «Το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν», έγραψε σε μια αινιγματική ανάρτησή του μετά τον ανασχηματισμό. Να εννοούσε άραγε ότι μετάνιωσε για τις παλαιότερες λυσσώδεις προσπάθειές του να κλείσει τα μέσα ενημέρωσης που τον ενοχλούσαν; Οχι, όχι, είναι νωρίς γι" αυτό, στην Παπακώστα αναφερόταν, αυτήν κλήθηκε από το κλείσιμο των Μνημονίων να συγχωρήσει για παλαιότερες άστοχες τοποθετήσεις της και να τη δεχθεί στη μεγάλη οικογένεια των πατριωτών της Αριστεράς.
Και η γενναιοδωρία του Νίκου Παππά δεν τελειώνει εδώ. Δική του είναι και η ιδέα για τους «κύκλους φίλων» που θα συμπληρώνουν τις κομματικές οργανώσεις. Διάφοροι φίλοι από την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά – και, γιατί όχι, από την άκρα Δεξιά και τη δραχμική Αριστερά – θα μπορούν να διατυπώνουν άφοβα προτάσεις για το μέλλον, θα γίνονται δεκτοί μάλιστα και σε κομματικές διαδικασίες, προς θεού όμως χωρίς δικαίωμα ψήφου. Όπως διαβάζουμε μάλιστα στα ρεπορτάζ, στους κύκλους αυτούς θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη κι εκείνοι που στο παρελθόν έχουν εκτοξεύσει ύβρεις!
Εδώ δεν μιλάμε πια για οιονεί υπουργό, αλλά για έναν πραγματικό κοσμικό πάπα. Ο Άδωνις έχει άδικο, ο Νίκος Παππάς είναι ο κερδισμένος του ανασχηματισμού, γιατί μένει έξω από τις καθημερινές τριβές και μπορεί να απλώσει ευκολότερα τα φτερά του για να σκεπάσει τους μετανιωμένους.
Μιχ. Μητσός-ΤΑ ΝΕΑ