Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Μία άλλη εκδοχή της τιμής

Το ερώτημα είναι μεν λογικό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η λογική δεν έχει σχέση. Γιατί ο Τσίπρας επιμένει να εκφωνεί ομιλίες στα ξένα, αφού δεν τα κατέχει και κάνει τόσα λάθη; Στον ΟΗΕ, προχθές, ο Τσίπρας έδωσε τη μέχρι τώρα ανώτερη ρητορική παράσταση που έχει δώσει ποτέ στην αγγλική γλώσσα. Ανώτερη και εκείνης της αλησμόνητης συνέντευξης με τον Μπιλ Κλίντον, διότι η τωρινή είναι η πληρέστερη ως προς τα εκφραστικά μέσα που απαιτεί ο ρόλος. Βλέπετε, με τον Κλίντον έκανε μια συγκλονιστική ερμηνεία, επιπέδου Οσκαρ, αλλά στον ρόλο του μουγγού. Επαιζε με τους μορφασμούς, με τα χέρια του, με τα πόδια του, με τον ιδρώτα του ακόμη· αλλά ο ρόλος δεν είχε το στοιχείο του λόγου.
Στον ΟΗΕ, όμως, ήταν ο Τσίπρας της ωριμότητας, ο Τσίπρας που έχει πάρει τον αέρα του αθλήματος και αφήνεται με άνεση, καταφέρνοντας να κάνει λάθη προφοράς ακόμη και
στα σύμφωνα – κάτι που δεν είναι απλό. Είπε: «Αουρ γουόρτ» (our world), «χι φάουτ φορ» (he fought for), «ράτσισμ» (racism), «σουλτ» (should), «του λοβ» (to love), «βάνεραμπολ» (vulnerable), «δε ιμέρτζ» (the emergence) κ.ά. Το χειρότερο είναι ότι, αν κοιτάξετε προσεκτικά το βίντεο της ομιλίας, θα διαπιστώσετε ότι ο ομιλητής γουστάρει! Πώς το λένε; Την καταβρίσκει με τον εαυτό του, έτσι που στέκεται συνοφρυωμένος στο βήμα του ΟΗΕ και απευθύνεται με άνεση σε ένα διεθνές κοινό. Είναι τόσο ερωτευμένος με τον ρόλο, που δεν τον νοιάζει αν κάνει λάθη στη γλώσσα που μιλάει. Είναι επίσης φανερό ότι ο Τσίπρας είχε δουλέψει την εκφώνηση της ομιλίας, είχε κάνει πρόβες στον καθρέπτη. Θέλω να πω, με όλα αυτά, ότι ο Αλέξης την έχει ψωνίσει με την εξουσία. Φαίνεται πια.
Χρήσιμο να το έχουμε και αυτό υπ’ όψιν, εν όψει του ενδεχομένου των εκλογών. Ο Θουκυδίδης δεν είναι που αποδίδει την ανθρώπινη δράση στην Ιστορία στην τιμή, στο δέος και στην ωφέλεια; Το ψώνιο είναι, λοιπόν, μια άλλη και ελαφρώς διεστραμμένη εκδοχή της τιμής...
Στ. Κασιμάτης-Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Αν το χρυσαφι και ο παρας είναι η πρωτη δυναμη αυτου του κοσμου, η δευτερη είναι ο τυπος κι όλα τα μεσα ενημερωσης!
    Αυτη την επιταγή εκπηρωνουν προφανως΅οι κωλητοι της ΝΔουλας στο κρατος των Αθηνων με τον τυπο ειτε λεγεται Βημα η Καθημερινη. Από κει και περα τη διασπορα απο σχολια και αρθρα αναλαμβανουν τα παπαγαλάκια σε διαφορες μορφες και το ξεχείλισμα αρχιζει σαν να βρονταν ηχοι από τον ουρανο, να ξεχειλιζουν ποταμια πανω από τη Χωρα , να κρουονται καμπανες και παλινδρομουν, κυματιζουν, λικνίζουν και σμιγουν με περισσοτερες από εκατο λαλιες σε βαβυλωνιακο πανδαιμονιο.
    Ετσι, ωστε σε τουτη τη Χωρα να το μαθουν ολοι , ακομα και οι κουφοι και αλλαλοι ότι ο κ. Τσιπρας μπερδευει την εγγλεζικη , είναι ημιμαθης , είναι το και το. Η ρουφιανια και η κοπρολαλια ραφιναρισμενη κι ανυψωμενη με επιτειδιοτητα στο απωγειο της εν Ελλαδι κ. Κασιματη!!Χ
    ΥΓ2. Καποιοι λενε ότι εισθε εκτος από σατυρικος ,επισης ευφηης και ανθρωπος που μπορει να ανοιξει νεες πουργιες,να δειξει νεες κατευθύνσεις !Δοκιμαστε κ. Κασιματη. Παρτε την επαρχια μας αναλυστε την και πεστε μας ποια δυναμικα της μπορούμε να αξιοποιήσουμε.,1 Τι εχουμε και τι μας λειπει και τι μπορούμε να πετυχουμε!
    Από μαγκιες και ψηλοκουβεντες ειμαστε καλοι και μεις εδώ στην ακρη της Φθιωτηδας !!

    ΥΓ . Δεν θα ωφελουσε περισσοτερο τη χωρα μας αν αντ~αυτου εστω και με λιγωτερα
    λογια καταγραφονταν τα νεκρα δυναμικα αναπτυξης σε κάθε επαρχια μας -- λιοστάσια εδω, καμμενα λιοφυλλα καταλληλα στη βυρσοδεψια, χρωματα, φαρμακα, ξερδιαδες με χαμενα
    νερα, ............. Τελικα,Παρτε μια άλλη στροφη κι αφιστε τη φαγωμαρα!!
    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε , προφανώς είστε οπαδός να κυκλοφορεί μόνο η Αυγή στη χώρα μας και όλες οι αντίθετες φωνές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ανατολικού μπλόκ.
      Στη τελευταία παράγραφο για τη παρακμή και την δυστυχία στα χωριά μας πέστε τα στους συντρόφους σας αν δεν έχετε ακόμη καταλάβει είσαστε κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    2. Φιλαρακι Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 - 6:12:00 μ.μ. EEST, μελοι της κοινωνιας μας δεν είναι μονο οι πολιτικοι, οι οποιοι, αφου το θελεις κι ετσι, αναδειχθηκαν αναξιοι των περιστάσεων. Μελοι λοιπον είναι και οι ανθρωποι του στοχασμου, της σκεψης και της μορφωσης, οσο και ολοι οι νοημενες πολιτες με άλλες γνωσεις, εμπειριες και σκεψεις, ατομα σαν και σενα και μενα !
      Δεν συμβαινει όμως ολοι μας να εχουμε τη δυναμη της φωνης και τον αντιχτυπο ενός Κασιματη η Παπαχλα για να αρκεσθω μοναχα στους σχολιαστες εγκριτων εφημερηδων. Αυτοι και σε αντιθεση με τους πολιτικους μας θα μπορουσαν να υποκινησουν ένα τετοιο ξεκίνημα που ανεφερα παραπανω, να αφυπνησουν τη ζωντανια και τα εδιαφεροντα του λαου μας σε νεες κατευθύνσεις και περα από τις καθημερινες πολιτικες αψιμαχιες σαν τα κοκκορια που καταστρεφουν ότι είναι ορθιο κι οδηγουν μονο στην απογνωση! Αμην!Χ(αραλαμπος.)

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά