Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τσίπρας μεθοδεύει Κυβέρνηση Αποστατών

Καταλύτη ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει το πιθανό "ΝΑΙ" στο μεθαυριανό Δημοψήφισμα στα Σκόπια. Όπως χθες διαφάνηκε για πρώτη φορά στα, σχεδόν, τέσσερα χρόνια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε "διαζύγιο" με τον Καμμένο.
Και αυτό γιατί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, πως ήδη υπάρχουν κάποιοι "πρόθυμοι" βουλευτές κυρίως από την πλευρά των ΑΝΕΛ οι οποίοι είναι ήδη έτοιμοι να ΑΠΟΣΤΑΤΗΣΟΥΝ με προφανή στόχο να ψηφιστεί η Συμφωνία για τα Σκόπια και στην Ελληνική Βουλή.
Το αντάλλαγμα για μια τέτοιου είδους Καραμπινάτης ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ (που θα έχει και τα... θετικά της, δηλαδή την διάλυση των ΑΝΕΛ)  προφανώς και δεν θα μπορεί να είναι μόνο η διατήρηση της βουλευτικής καρέκλας για μερικούς μήνες ακόμη.
Αφού ακόμη και ο πιο αδαής με την γεωπολιτική, μπορεί να αντιληφθεί το ΤΕΡΑΣΤΙΟ μέγεθος των Συμφερόντων που
συγκρούονται με αφορμή το Δημοψήφισμα των Σκοπίων.
Όπως βεβαίως και τα χρηματικά ποσά που ακούγεται πως διακινούνται στο παρασκήνιο για τους υποστηρικτές του "ΝΑΙ", αφού στα πολιτικό-δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες για "τρελά" νούμερα...

Γιατί ο Τσίπρας πιστεύει πως έχει στο "τσεπάκι" του τους 151 βουλευτές

Σίγουρος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη στην «Wall Street Journal», λίγο πριν το κρίσιμο Δημοψήφισμα στα Σκόπια, ότι εφ' όσον η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από την ΠΓΔΜ, θα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, ακόμα και χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, κάτι βέβαια που θα σημαίνει πως θα αποφευχθεί και η προσφυγή σε κάλπες λόγω απώλειας της δεδηλωμένης.
Επιπλέον, για πρώτη φορά δημόσια ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να τερματιστεί η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διαλυτικό στοιχείο την συμφωνία με την πΓΔΜ.
«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πετώντας το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο, επιβεβαιώνοντας ότι για το κυβερνητικό επιτελείο, Συμφωνία Πρεσπών και διατήρηση της δεδηλωμένης είναι δύο χωριστές διαδικασίες για τις οποίες απεργάζεται ασκήσεις επί χάρτου με σκοπό να εξασφαλίσει για αμφότερες τις απαιτούμενες πλειοψηφίες.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως στο Μαξίμου εξετάζονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο εναλλακτικές που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η Συμφωνία, χωρίς τον εταίρο του Πάνο Καμμένο.
Τα κουκιά του κ. Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών φθάνουν και περισσεύουν. Στους ΑΝΕΛ υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να λέει συχνά πυκνά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, ωστόσο, κάποιοι άλλοι βουλευτές φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος λίγες ώρες μετά τη δήλωση Καμμένου ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωνε για το θέμα, «Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο «παγωμένα», κάπου έχω «παγώσει».
Παρασκηνιακά φαίνεται πως και η υπουργός Τουρισμού εκφράζεται θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει εάν θα έρθει στη Βουλή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο Ποτάμι. Σίγουρα κάποιοι από τους βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς ουσιαστικά να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Πως θα βγουν οι 151

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία της απολυτης πλειοψηφίας, δηλαδή την ψήφισή της από 151 βουλευτές. Την πλειοψηφία αυτή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την διαθέτει:
145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ + 3 (Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, ΑΝΕΛ) + βουλευτές του Ποταμιού + δεξαμενή ανεξάρτητων = συγκέντρωση της πλειοψηφίας χωρίς τις ψήφους του Πάνου Καμμένου και όσους του απομείνουν από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Εάν η Ν.Δ κάνει πρόταση μομφής ή ο κ. Τσίπρας "προλάβει" να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε επίσης υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να διατηρήσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη εάν ο πρωθυπουργός, συνδέσει την επιβίωση της κυβέρνησης με την "τύχη" της συμφωνίας.
Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται στα ως άνω κουκιά, πιθανότατα και η ψήφος του Κ. Ζουράρι, ο οποίος δε συμφωνεί με την "ρίψη" της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ.
Με όποιες κοινοβουλευτικές "ακροβασίες" ωστόσο και αν επιτύχει ο Α. Τσίπρας να μην πέσει η κυβέρνηση με θρυαλλίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών, το βέβαιο είναι ότι δυνατότητα για μακρόπνοη συνέχιση του κυβερνητικού του έργου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει.

Βαρίδι για τον Τσίπρα ο Καμμένος

Παράλληλα και όπως ορθά αναφέρει και το Liberal.gr o Καμμένος είναι πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βαρίδι. Ναρκοθετεί την προσπάθειά του να κάνει μία αξιόπιστη στροφή προς το κέντρο και την σοσιαλδημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας δεν πείθει για το νέο του προσωπείο, όσο κουβαλάει στην πλάτη του τον ακροδεξιό (κατά Γιούνκερ) Πάνο Καμμένο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κα Φώφη Γεννηματά βρήκε ένα καλό επιχείρημα στην μήνυση Καμμένου κατά του Φιλελεύθερου για να αποκρούσει τις «συμβουλές» των Ευρωπαίων συναδέλφων της να βρει γέφυρες επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες μας.
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, θέλει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο υπάρχει Πάνος Καμμένος.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος φαίνεται να έχει καταλάβει τι μπορεί να ακολουθήσει. Οι αποχωρήσεις στελεχών του δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ούτε και ο δικός του εκνευρισμός. Είναι αποτέλεσμα της αγωνίας του για το πολιτικό του μέλλον. Θα του είναι ασυνήθιστο να κινείται σε καθεστώς διαφορετικό απ' αυτό που έχει μάθει, αυτό της βουλευτικής ασυλίας.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά