Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ φουντώνει τα σενάρια για εκλογές

Η προετοιμασία που έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός για την άτυπη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό έπρεπε να είναι η κατάλληλη για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Να καταθέσει προτάσεις, να βρει λύσεις στο πρόβλημα της Μόριας ή να απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κι όμως, αργά το βράδυ της Τετάρτης η άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις θέσεις που θα υποστήριζε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αυστρία έλεγε τα εξής: «Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης.
Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην
Ακροδεξιά, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί. Και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία.
Γι’ αυτό, αυτή το φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά.
Προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα – και όχι το πρόσωπο – η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

Σύγκρουση σε προεκλογικό φόντο

Πρόκειται ξεκάθαρα για τη γραμμή της πόλωσης που φουντώνει τα σενάρια των εκλογών αλλά και που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες μ’ αυτόν δυνάμεις θα δημιουργήσουν σκηνικό εμφυλίου.
Τα όσα υποστηρίζει ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους είναι φανερό ότι πρόκειται για έμμεση επίθεση στη Νέα Δημοκρατία την οποία ταυτίζει με τον νεοφιλελευθερισμό αλλά το κυριότερο με την Ακροδεξιά.
Κι όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, κάποια κόμματα (δηλαδή η ΝΔ, ίσως και κάποιοι άλλοι εντός της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη) έχουν ενσωματώσει στην ατζέντα τους ακροδεξιές θέσεις, ειδικά για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.
Είναι δύο από τα θέματα που θα πέσουν με ένταση στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η κυβέρνηση θέλει να παίξει με τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ πάνω σ’ αυτά τα θέματα εκτιμώντας ότι αφενός αποσπάται η δημοσιότητα από την τραγωδία στο Μάτι ή από την οικονομία και αφετέρου γιατί εκτιμά ότι περνά ευκολότερα η προοδευτική της ατζέντα σε σχέση με τις πιο «σκληρές» θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι φανερό εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση περιχαράκωσης του πολιτικού φάσματος. Το Μαξίμου βάζει διαχωριστική γραμμή και πολιτικές «ταμπέλες» χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ ακροδεξιό κόμμα και το χώρο του κέντρου και της Αριστεράς, προοδευτικό μέτωπο κατά της παλινόρθωσης της κακιάς Δεξιάς όπως αυτή εκφράζεται από την σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Για το λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν κυρίως τον Αδωνη Γεωργιάδη και στον Μάκη Βορίδη ενώ υπογραμμίζουν συνεχώς τη γκάφα του Αν. Καραγκούνη ο οποίος μίλησε για το σύστημα Πινοσέτ.
Παράλληλα, στο Μαξίμου υπερτονίζουν τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό καθώς και για την ασφάλεια, τονίζοντας ότι αν έρθει στην εξουσία θα φέρει ακραία μέτρα που περιορίσουν την ελευθερία των πολιτών και θα υποβαθμίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελλήνων και των προσφύγων μεταναστών.
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η προσπάθεια να μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο κάδρο με τους Σ. Κουρτς της Αυστρίας, τον Σαλβίνι στην Ιταλία και φυσικά τον Ορμπαν στην Ουγγαρία.
Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε πρόσφατα να διαχωρίσει τη θέση του από τους ακραίους ευρωπαίους ηγέτες και να στηρίξει την καταδίκη του Ορμπαν στο ευρωκοινοβούλιο.

Τι θα κάνει η ΝΔ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα τονιστεί ιδιαίτερα ο διαχωρισμός με το λεγόμενο… προοδευτικό μέτωπο αλλά με τη λογική ότι η αριστερά διαλύει τη χώρα. Θα μιλούν συνέχεια για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και η οποία προσβάλλει και την Αριστερά και την Ελλάδα. Επίσης θα τονίζουν με ιδιαίτερα έμφαση το μπάχαλο που επικρατεί με τον Ρουβίκωνα και την ανομία.
Βεβαίως το μεταναστευτικό και η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα είναι στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Ουσιαστικά στη ΝΔ θα θελήσουν να «πληρώσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο νόμισμα αλλά από την άλλη πλευρά χωρίς να ταυτίζονται με ακροδεξιές θέσεις.
«Είναι ακροδεξιά η ασφάλεια του πολίτη; Είναι ακροδεξιά να υπάρχουν νόμοι στα Πανεπιστήμια; Είναι ακροδεξιά να υπάρξει μια πιο στοχευμένη μεταναστευτική πολιτική;»
Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους ψεύτες, συκοφάντες, απατεώνες
Προφανές είναι ότι θα πρόκειται για μια σκληρή μάχη μέχρι τις κάλπες, ένας προεκλογικός αγώνας βγαλμένος από τα παλιά με χτυπήματα κάτω από τη μέση και με συνθήματα τύπου «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» ή «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και άλλα τέτοια που έμειναν στην ιστορία. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά