Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

«Πρωταθλήτρια» σε χρέη, φόρους, λιτότητα, ανεργία η Ελλάδα την τριετία του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιές στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, στους φόρους και την ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat.

Πρωταθλήτρια στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, πρωταθλήτρια στους φόρους και στην ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρωταθλήτρια στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρωταθλήτρια στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat. Όπως και αν το εξετάσει κανείς, στην τετραετία 2015-2018 η Ελλάδα με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες (και όλα τα προηγούμενα Μνημόνια) σε λιτότητα.
Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση και το 2010 που μπήκε στα Μνημόνια, η Ελλάδα κατέγραφε απανωτά ρεκόρ, που μόνον χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση θα μπορούσαν να συγκριθούν μαζί της. Ήταν δύσκολο  να μπορέσει η ίδια χώρα να πάει ακόμα καλύτερα και να συνεχίσει να καταγράφει πρωτιές, αλλά έγινε πράξη από το 2015 και μετά.

Μόλις εχθές η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό. Το 2016 ήρθε 2η στην αύξηση των φόρων πίσω από την Ισλανδία και 1η στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ειδικά στους έμμεσους φόρους η αύξηση είναι θηριώδης. Μαζί με την Ιαπωνία και τον Λουξεμβούργο, ήταν οι μόνες χώρες που αύξησαν τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον 3ο υψηλότερο συντελεστή. Στα καύσιμα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 65,7% της λιανικής τιμής. Την Ελλάδα ξεπερνάνε μόνον η Φινλανδία (67,3%) και η Ολλανδία (67,5%) όπου όμως οι κάτοικοι έχουν πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε πάμπολλες πρωτιές. Ανατρέχοντας προς τα πίσω, διαπιστώνει κανείς:

Τα ρεκόρ του 2016
1. Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων φόρους η Ελλάδα τη διετία 2015-16. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Σεπ. 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι. Ο παρακάτω πίνακας, εμφανίζει την Ελλάδα (GRC στο τέλος δεξιά) ως παγκόσμια πρωταθλήτρια την συγκεκριμένη διετία στο κομμάτι της αύξησης των φόρων, με αυξήσεις που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ.
proties-pinakas1


2. Πρωταθλήτρια και στις περικοπές κρατικών δαπανών στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα: Ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στο παρακάτω διάγραμμα έκθεσης του ΟΟΣΑ (2018 με στοιχεία 2016) η χώρα μας (GRC) φαίνεται στα αριστερά, απομονωμένη από τα υπόλοιπα κράτη.

proties-pinakas2



3. Ρεκόρ φόρων και ύφεσης: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε τόσο χαμηλή ανάπτυξη.

proties-pinakas3


4. Έκτη η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων: αν και η χώρα μας δεν είχε "παράδοση" δεκαετιών ή αιώνων σε φόρους περιουσίας όπως άλλες ευρωπαϊκές, ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις στην φορολογίας ακινήτων.Σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνον σε 5 καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη από τη χώρα μας (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Καναδάς).

5, Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ: κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2016 το ποσό των 542,5 ευρώ για ιδιωτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανήλθε σε 8,2% του ΑΕΠ, αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.

Τα ρεκόρ του 2017
1. Πρωταθλήτρια χρέους η Ελλάδα: Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατέγραψε το 2016 η Ελλάδα (180,8% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων της Eurostat.

2. Πρώτοι οι Έλληνες σε ώρες εργασίας, τελευταίοι σε παραγωγικότητα: Στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με ώρες εργασίας βρίσκεται η Ελλάδα, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που καταγράφει την εργασία σε 35 κράτη μέλη του στον «δυτικό κόσμο». Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Είναι πρώτοι όμως σε παραγωγικότητα στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες «κάτω από τη βάση» (37) του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 50, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ –με τελευταία τη Ρωσία με 26.

3. Το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια (και πάλι με βάση τον ΟΟΣΑ) στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Τα ρεκόρ του 2018
1. Νέο ρεκόρ χρέους στην Ελλάδα των Μνημονίων για φέτος: Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ιούλιος 2018), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, αντί για «κούρεμα», το ελληνικό χρέος φέτος έφτασε στο υψηλότερο στην Ιστορία των Μνημονίων και της χώρας, ενώ sτη συνέχεια και έως το 2060 θα μειώνεται υπό όρους με μέτρα ελάφρυνσης από τον ESM.

proties-pinakas4


2. Το ΔΝΤ με τις φετινές εκτιμήσεις του (Fiscal Monitor) κατάσσει την Ελλάδα ως την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αναπτυγμένου κόσμου στο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (το πλεόνασμα συνυπολογιζόμενου του ρυθμού ανάπτυξης) για το έτος 2018, με επίδοση 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,9% του ΑΕΠ το 2017.

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάντως, δεν καταγράφεται το ύψος των χρεών των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ελλείψει στοιχείων). Αν υπολογίσει κανείς όμως ότι τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ), χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο 34 δισ. (και με άγνωστες προσαυξήσεις), «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες 89 δισ. ευρώ, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια, τρέχουσες οφειλές και άγνωστα χρέη μεταξύ ιδιωτών (προμηθευτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ), το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον και τα 300 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας έτσι (ανεπίσημα) την χώρα κοντά στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με χρέη άνω του 150% του ΑΕΠ.

proties-pinakas5


Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, στην Ελλάδα πλέον η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και σε φόρους και σε εισφορές, από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα συνολικά έσοδα για το Κράτος να κινούνται περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερα. Αν και συλλέγονται περισσότερα έσοδα γιατί πρέπει το δημόσιο να πληρώσει 1,2 π.μ. παραπάνω σε τόκους, 3,5 π.μ. παραπάνω σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές σε χρήμα, και 2 π.μ. παραπάνω σε μισθούς, ξοδεύει πολύ λιγότερα (5 π.μ. λιγότερα) απ’ ό,τι η μέση ευρωπαϊκή χώρα, σε μη μισθολογικές δαπάνες για την παροχή των δημοσίων αγαθών παιδείας, υγείας, τάξης και ασφάλειας, δικαστήρια, συντήρηση γεφυρών, δρόμων κλπ. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. H Χωρα μας παρεμεινε στην Ευρωπη με την κυβερνηση του κ. Τσιπρα!!
    Αυτό είναι το μεγαλο και κυριο αγγελμα!
    Τα 320 δις ευρω που βρηκε παρακαταθηκη σαν χρεος η κυβερνηση από τις
    προγουμενες , πριν το 2015, και βεβαια δεν μπορεσε να τα αποσβεισει!!
    Μα δεν ειναι τα δις καστανα η αρμυροστραγαλα? Ο Ελληνας πολιτης, ο κάθε ελληνας, οφειλει να συμμετασχει αναλογα στην αποσβηση του ελληνικου χρεους.
    Μαζι το δημιουργησαμε και μαζι τα φαγαμε!! Βαστα!!Λιγη αξιοπρεπεια βρε γαμωτο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ.
      ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

      Διαγραφή
    2. Φιλε μου, ισως και να μπορω να διαβαζω καλιτερα τα οικονομικα μεγεθη!!
      Παρε λοιπον τη παρασταση 2 , πουναι ενας τροπος συσχετισης καποιων μεγεθων, ποτε λογικος και αλλοτε βλακωδης, είναι μια ματριξ λοιπον, την οποια λανσαρισε στην ευρωπη για πρωτη φορα , όταν εσυ ησουν ακομα στη κουνια, η Boston consultig , US συμβουλευτικη φιρμα!Καθετα εχει charge in tax revenues, φορους, σε σχεση με τα charge in governεment spending, δηλ.τα εξοδα του κρατικου προυπολογισμου σε ποσοστα του ΑΕΠ . Αποτέλεσμα ο μεγαλος κυκλος για την Ελλαδα, μια ηθελημενη παρασταση που δειχνει τη κακομοιρια της πατριδας σου,η οποια μας είναι γνωστη βεβαια, αφου ολοι μας ξερουμε, ότι επρεπε να συνδραμουμε το κρατος μας με τους εξογκουμενους φορους μας, μια και δεν υπηρχε δυνατοτητα να χρηματοδοτηθούμε από αλλου, μηδεν δανεια και συναμα το ΑΕΠ βουλιαζε!Ετσι λοιπον φαινεται, ότι το κρατος απομιζα το εισοδημα του λαου μας, πνιγει τον κοσμακι με το κεφαλι μεσα στην ωραια θαλασσα της Παραλιας του χωριου σου!!
      Αν όμως βαλλεις καθετα τον κατά κεφαλην μεσο φορο του Ελληνα σε σχεση με το εισοδημα του και οριζοντια αφισεις την ιδια παραμετρο κατά κεφαλην κι εδώ , θα δεις ότι σαν κρατος με 10/11 εκατ. κοσμο στεκομαστε μια χαρα και η κατασταση δεν είναι τοσο δραματικη , παρα τις γνωστες αντιξοότητες!!
      Το ξερεις το αστειο, ότι με τα ιδια νουμερα ενας επιτειδιος λογιστης μπορει να σου παρουσιασει μια θετικο και την αλλη έναν αρνητικο ισολογισμο για την εταιρεια σου ?? Οχι βεβαια , δεν θα το ξερεις, αλλα εξυπνάδες, να τυναζεσαι στον αερα και να βριζεις , εδώ τα καταφέρνεις μια χαρα! Αυτος ο πατερα σου εκανε σφαλματα πολλα!
      ΥΣ. Το αστειο που ανεφερα λεγεται για καποιον που ζητουσε νέο λογιστη για δουλεια του εργοστασίου του και δοκιμαζε τους νεαρους υποψηφιους κατά τον ανωτερω τροπο!!Χ

      Διαγραφή
    3. Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΦΑΝΑΤΙΛΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
      Υ.Γ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ (ΛΑΜΙΑ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ.

      Διαγραφή
    4. Να με συγχωρεις δεν τογραψα για να σε στεναχωρεσω , αστειο θελησα να κανω!!
      Δεν τοπιασες, sorry και παλι!!

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018 - 1:37:00 μ.μ. EET και να σου πω κι αυτό, φιλε μου. Η παρασταση 2 είναι ελλειπης , διοτι δεν υπαρχει υπομνημα να εξηγει το τι σημαινει το διαφορετικο μεγεθος των κυκλων. Αν λυσεις το αίνιγμα, αφου το καταλαβες πεστο και σε μενα.!!!

      Διαγραφή
  2. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ή κυβέρνηση της Εθνικής χρεοκοπίας χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια της.Θα επιχειρήσει με πληρωμένες και ψεύτικες δημοσκοπήσεις να ανατρέψει το κλίμα.Ή ζημιά που έχουμ υποστεί η Ελλάδα και οι Έλληνες από τους Τσίπρα και Καμμένο είναι τεράστια και σε όλα τα επίπεδα.Δεν θα αλλάξει τίποτα.Ό Τσίπρας απλά κερδίζει χρόνο στην εξουσία έχοντας επιβάλει σιωπή στον Καμμένο, αφού κάθε φορά που αυτός μιλάει η Νέα Δημοκρατία κεδίζει σχεδόν δύο ποσοσστιαίες μονάδες.Οι ήττες σε Δημοτικές,Περιφερειακές,Ευρωεκλογές, κάνουν το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζεται πλέον μόνο στις Εθνικές εκλογές.Είναι τόσο αφελείς που πιστεύουν ότι μια σειρά τριών εκλογικών συντριβών θα τους φέρει νικηφόρο αποτέλεσμα στις Εθνικές εκλογές.Το πικρό ποτήρι της ήττας οι Τσίπρας, Καμμένος θα το πιούν μέχρι τέλους κερασμένο από όσους Έλληνες ζημίωσαν και αδίκησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά