Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση-«κουρελού» του Τσίπρα; O Ανασχηματισμός της «βιτρίνας» και το σχέδιο του «δώστα όλα»

Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από μία έστω οριακή και απολύτως ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την προκήρυξη των εκλογών.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι φανερό πλέον ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα απομένουν από τρεις έως οχτώ μήνες παραμονής στην εξουσία, χρόνος ο οποίος αναμένεται να είναι εξαιρετικά πυκνός σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.
Με νωπή την εντολή της Βουλής για συνέχιση της θητείας της (ψήφος εμπιστοσύνης) και με τους 153 βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία, η κυβέρνηση καλείται πλέον να βάλει κάτω όλα τα
σενάρια για το τι πρόκειται να κάνει από εδώ και στο εξής.
Πρώτα ανασχηματισμός φυσικά, δεύτερον φιλολαϊκά μέτρα που αναγκαστικά θα ψηφίζει και η αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού με ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με ξένους ηγέτες.
Μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα και ο χρόνος που προβλέπεται από την προκήρυξη των εκλογών. Κάποιοι εκτιμούν ότι το μεγάλο «εμπόδιο» που είχε η κυβέρνηση με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πέρασε.
Και μάλιστα αναίμακτα, επί της ουσίας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να απώλεσε τον κυβερνητικό του εταίρο, ωστόσο κατάφερε να διεμβολίσει τα μικρά κόμματα διαμορφώνοντας έστω και μια επίπλαστη πλειοψηφία, η οποία θα του παρέχει την δυνατότητα να περνά τα νομοσχέδια που θέλει.
Στο εσωτερικό νέα επιχείρηση διεύρυνσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου θα θελήσει να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και στο τέλος… εκλογές.
Βαρύνουσας σημασίας για την κυβέρνηση είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα ο Τσίπρας θα πάει στη Λευκωσία για τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου θα γίνουν συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους.
Ενδεχομένως να υπάρξει και μια υπερατλαντική έκπληξη με συνάντηση με κορυφαίο υπουργό των ΗΠΑ, ίσως και με τον ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο.
Βεβαίως, η μεγάλη μάχη θα γίνει στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της δύσκολες υποθέσεις εκτός από μία. Την πορεία της οικονομίας και πόσο η έξοδος στις αγορές θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη χώρα.
Από εκεί κι έπειτα στο Μαξίμου ετοιμάζονται για επικοινωνιακή αντεπίθεση με αύξηση του κατώτατου μισθού από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, με αποδοχή από τους δανειστές του σχεδίου για τις 120 δόσεις, με την επιδότηση ενοικίου ή δανείου κ.λπ.
Αν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων δεν δείξουν δραματικές επιπτώσεις από την ψήφιση της συμφωνίας και διευκολυνθεί ο σχεδιασμός του Μαξίμου τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχοντας βεβαίως κι αυτή η επιλογή τα ρίσκα της.
 lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά