Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Δίλημμα Τσίπρα από τις Δημοσκοπήσεις: Διαχειρίσιμη ήττα ή πανωλεθρία- Σε «αποστειρωμένη γυάλα» σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σοκ έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα στοιχεία ακόμα μίας δημοσκόπησης και μάλιστα από μιντιακό περιβάλλον πιο «φιλικό» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, συμφώνα με τα οποία, εκτός από το άνοιγμα της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται μία τάση, που δύσκολα πλέον θεωρείται αναστρέψιμη και το θέμα είναι πού θα σταματήσει.
Η τάση αυτή αφορά στην μάλλον μόνιμη αδυναμία πλέον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να επιδράσουν όπως θα ήθελαν ή προσδοκούσαν στη συμπεριφορά και τις επιλογές του εκλογικού σώματος.
Υπάρχει πλέον μία ισχυρή εκτίμηση ότι
παρά τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τα κοινωνικά μέτρα, οι συσχετισμοί, τουλάχιστον όπως αυτοί καταγράφονται στις έρευνες κοινής γνώμης, αλλάζουν. Ίσα-ίσα, γίνονται όλο και πιο δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Σε βαθμό, που να τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανό η κατάσταση για το Μαξίμου να χειροτερέψει κι άλλο.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδειξε μία οριακή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θέτει το κυβερνητικό επιτελείο ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Η εταιρεία έδωσε τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες στη μάχη των ευρωεκλογών.

Δύο τα βασικά συμπεράσματα: πρώτον, η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο γκάλοπ, έστω κι αν αυτό αφορούσε την πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές, αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η μικρή αυτή αύξηση δεν θα ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητική αν η εταιρία δεν κατέγραφε συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας στις τελευταίες της μετρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι εμπεδώνεται μία συγκεκριμένη αρνητική φορά των συσχετισμών για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεύτερον, εάν και η ALCO πλέον αρχίζει να δίνει διαφορές, (κάτι που άλλες εταιρίες το κάνουν εδώ και καιρό) που προσεγγίζουν σε όρια, τα οποία θεωρούνται μη διαχειρίσιμα από το Μαξίμου, ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να πιστεύει πως η διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις 4 μονάδες και σε κάθε περίπτωση μπορεί να αντέξει πολιτικά μία ήττα, κάπως μεγαλύτερη. Όσο όμως αυτή η διαφορά δείχνει να ξεφεύγει το πρόβλημα γίνεται πολύ δύσκολο, ιδίως εάν η απόσταση από τη ΝΔ προσεγγίσει το διψήφιο ποσοστό.
Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί σύντομα να απαντήσει εάν ο κίνδυνος μίας πολύ μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές οδηγεί σε εθνικές κάλπες τον Μάιο, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση αμέσως μετά ή θα είναι προτιμότερο, με δεδομένη τώρα την επικράτηση της ΝΔ να πάει σε κάλπες τον Οκτώβριο, μήπως και στο μεταξύ συμβεί κάτι αναπάντεχα θετικό για την κυβέρνησή του.
Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι και η εξόρμηση κυβερνητικών στελεχών στη βόρεια Ελλάδα, με στόχο να αλλάξει το κλίμα για το Μακεδονικό. ΟΙ αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζουν τους συσχετισμούς, καθώς η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί τέσσερις μονάδες πάνω από το μέσο όρο.
Σημειωτέον ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 26,6%, έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ενώ διατηρεί ευρύ προβάδισμα με σαφή διαφορά στην παράσταση νίκης.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται σήμερα να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση, αυτή της επίσκεψης στη θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, η κινητοποίηση της Αστυνομίας για την επίσκεψη είναι ήδη μεγάλη, εν μέσω των όσων έχουν συμβεί με τις πρόσφατες επισκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα και με θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Στις 19:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη...
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά