Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Εκλογές 30 Ιουνίου; – Οι δύο αριθμοί που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις Τσίπρα


Εισηγήσεις για εκλογές στις 30 Ιουνίου, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών, δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Με τις δημοσκοπήσεις, παραδόξως, να έχουν δώσει «άνεμο νίκης» στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι πιθανά για το χρόνο των εκλογών. Και λέμε παραδόξως διότι με το που εμφανίστηκαν γκάλοπ που δίνουν αυξημένη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ, βγήκαν και οι πρώτες αναλύσεις και δημοσιεύματα ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή και ο Αλέξης Τσίπρας να κόψει πρώτος το νήμα την επόμενη Κυριακή.
Βεβαίως, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια διαφορά που βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 6 μονάδες και που είναι δύσκολο να μηδενιστεί μέσα σε έξι ημέρες.

Η γκάφα

Προφανώς και στη ΝΔ έκαναν
γκάφα όταν έβαζαν τον πήχη ψηλά, σε διψήφια ποσοστά διαφοράς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι νίκη και με 1% δεν θα είναι νίκη, ειδικά μετά το ρεσιτάλ παροχών από την κυβέρνηση.
Αλλωστε, στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για πολιτική αλλαγή και ζητούσε παραίτηση της κυβέρνησης, επειδή η διαφορά στις κάλπες ήταν λίγο πάνω από 3,5 μονάδες. Πώς θα μπορέσει τώρα να δικαιολογήσει μια ήττα με 4 ή 5 μονάδες;
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, λένε ότι στο Μαξίμου δεν ασχολούνται τόσο με τη διαφορά με τη ΝΔ, ενδεχομένως να έχουν αποδεχθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που τους «καίει» ιδιαίτερα είναι να μην καταγράψει η Νέα Δημοκρατία ποσοστό που θα έχει μπροστά το 3, δηλαδή πάνω από 30%. Θέλουν να δουν την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι στο 28% με 29% ή στα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κι αν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει ένα ποσοστό 23% – 26%, να είναι κοντά στη ΝΔ.
Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Μια νίκη Μητσοτάκη με χαμηλό ποσοστό (μετά από μια 4ετία στην οποία η ΝΔ πόνταρε στην καταστροφή που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι ασφαλώς κακό αποτέλεσμα. Ειδικά αν ακολουθείται και από ένα μικρό ποσοστό της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων.
Εχοντας στα χέρια του ο Τσίπρας ένα χαμηλό ποσοστό για τη ΝΔ και μια μικρή διαφορά, κάτω από 3 – 4 μονάδες εκτιμά ότι μπορεί να πάει σε κάλπες στα τέλη Ιουνίου με σοβαρές πιθανότητες να κάνει την ανατροπή.
Αν όχι την ανατροπή να κόψει από τη ΝΔ κάθε πιθανότητα να πάρει αυτοδυναμία, πολύ περισσότερο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Διπλές εκλογές

Στο Μαξίμου ποντάρουν στις διπλές εκλογές με τις δεύτερες να είναι με απλή αναλογική. Και ποντάρουν στο γεγονός ότι η ΝΔ θα έχει σοβαρό πρόβλημα, γκρίνιες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κόντρες για την αποτυχία, αν αυτή έρθει.
Βεβαίως, αυτό είναι το καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια ερμηνεία βολική για τους σχεδιασμούς του Τσίπρα. Ο οποίος θα πρέπει να δικαιολογήσει και το δικό του ποσοστό.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει από το 36% των εκλογών του 2015 σε ένα ποσοστό 21% – 23% θα έχει χάσει σχεδόν 15 μονάδες, δηλαδή 700-800 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα επίσης χαμηλό ποσοστό της ΝΔ.
Και μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος ψηφίζει διαφορετικά, ψηφίζει μικρότερα κόμματα, επιλέγει να στείλει διαφορετικά μηνύματα. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από ευρωεκλογές τα κόμματα που ηττώνται χάνουν με ακόμη μεγαλύτερες διαφορές.
Δύο, πάντως, φαίνεται να είναι οι αριθμοί που θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών. Το 30% που δεν πρέπει να πιάσει η ΝΔ και το κάτω από 3-4 μονάδες διαφορά που πρέπει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, η τελική απόφαση για εθνικές κάλπες θα ληφθεί αφού πρώτα υπάρξουν και τα τελικά αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες. Η ΝΔ, πάλι λανθασμένα, είχε βάλει τον πήχη ψηλά λέγοντας ότι μπορεί να κερδίσει όλες τις περιφέρειες. Όμως, φαίνεται να είναι δύσκολα τα πράγματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Π. Νίκα στην αντιπαράθεσή του με τον Π. Τατούλη. Δύσκολα μπορεί να υπάρξει νίκη στην Κρήτη, όπου φαίνεται να επικρατεί ο Αρναουτάκης, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα όπου ο Κατσιφάρας έχει ακόμη δύναμη.
Πολύ πιθανό είναι η ΝΔ να χάσει και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και την Δυτική Μακεδονία όπου ο Καρυπίδης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντέχει.

Οι εντυπώσεις που μετράνε

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τις εντυπώσεις από μια πιθανή ήττα των γαλάζιων υποψηφίων σε συγκεκριμένες περιφέρειες ώστε να καλύψει βεβαίως την ήττα της Ρένας Δούρου που θεωρείται δεδομένη. Η περιφέρεια Αττικής είναι βαρόμετρο για τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν τη δεύτερη Κυριακή, όμως, αν ο χάρτης δεν βαφτεί όλος «μπλε» θα μπορέσει το Μαξίμου να διαχειριστεί την ήττα της εκλεκτής του, της κ. Δούρου ή του Ν. Ηλιόπουλου στην Αθήνα και της Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη.
Αν τη δεύτερη Κυριακή προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ, σε συνδυασμό με μια μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές τότε έρχονται πιο κοντά οι κάλπες στις 30 Ιουνίου.
Φυσικά, όλα αυτά είναι σενάρια που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν στην κάλπη. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και μη μετρήσιμοι δείκτες που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα υπέρ του ενός ή του άλλου.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι σε καμιά έρευνα δεν φαίνεται πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο η διαφορά με τη ΝΔ είναι μεγάλη. Είτε 3 είτε 5 είτε 6 μονάδες η ήττα είναι ήττα και θα είναι η πρώτη για τον «άχαστο» Αλέξη Τσίπρα.
Βασ. Κανέλλης-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά