Και ξαφνικά… εθνικές κάλπες στον ορίζοντα. Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ το πρωί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αν δεν ψηφιστεί η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, άναψε τις πρώτες φωτιές. Ειδικά από τη στιγμή που μέχρι πρότινος δεν έβλεπε ποτέ ήττα και τον είχαν χαρακτηρίσει «άχαστο».
Λίγη ώρα μετά ήρθε να επιβεβαιώσει το σχέδιο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης που επίσης μίλησε για εκλογές τον Ιούνιο.
Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα είπε: «Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο». «Στον βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα, εάν την πάρω θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορώ να την εφαρμόσω…  Αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν όλα είναι ανοιχτά».
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας
στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων itv, άφησε κι αυτός ανοιχτό ενδεχόμενο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Βερναρδάκη «αν υπάρχει περίπτωση ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τον Ιούνιο, δηλαδή να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο».
«Όλα αυτά  θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική. Αυτό είναι προφανές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης.
Καθόλου τυχαίες δεν ήταν αυτές οι τοποθετήσεις που για πρώτη φορά άνοιξαν παράθυρο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις την επαύριο των ευρωεκλογών και των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών.
Αν και πολλοί ήταν αυτοί που δεν απέκλειαν ένα τέτοιο σενάριο, κανείς από την κυβέρνηση δεν είχε επίσημα τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους είχε αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο λέγοντας ξεκάθαρα ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Και μάλιστα από το Μαξίμου απέκλειαν σενάρια για κάλπες τον Ιούνιο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Μέχρι πρότινος δηλαδή δεν συνέδεαν το χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών με το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα ηττηθεί ή ποια θα είναι η διαφορά.
Σίγουρα όλοι συζητούσαν για την επόμενη ημέρα σε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά κανείς δεν άφηνε ανοικτά παράθυρα.

Το πρώτο σενάριο

Στην πρώτη ανάλυση του «χρησμού» του Τσίπρα και του Βερναρδάκη, θα έλεγε κανείς ότι περιμένουν την Κυριακή ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, μια ήττα με μικρή διαφορά που θα τους επιτρέψει να πάνε σε εθνικές κάλπες σε σκηνικό ακραίας πόλωσης και με σοβαρές πιθανότητες ανατροπής.
Για κάποιους, όμως, οι κινήσεις Τσίπρα μπορεί να σχετίζονται με την επόμενη ημέρα, δηλαδή να ανακόψει ο ΣΥΡΙΖΑ την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, ψαλιδίζοντας τη νίκη της και μη επιτρέποντάς της να κυβερνήσει.
Ακόμη και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών έχει πέσει στο τραπέζι, και μην ξεχνάμε ότι οι δεύτερες κάλπες θα είναι με απλή αναλογική.
Αν, λοιπόν, στο Μαξίμου βλέπουν ότι μπορούν να πάνε τον Ιούνιο σε εκλογές κόβοντας τη φόρα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη διακυβέρνηση της χώρας, θα το κάνουν. Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της Κυριακής, από τη διαφορά των δύο κομμάτων αλλά και από το πόσο κάτω από το 30% θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία.
Και είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα ζητήσει και μετά την Κυριακή συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων κατά της δεξιάς παλινόρθωσης.

Το δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο για την ξαφνική στροφή Τσίπρα και Βερναρδάκη έχει να κάνει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με την ανάγκη συσπείρωσης του εκλογικού σώματος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι στο 60% και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 70% δίνοντας ακόμη δύο ή τρεις μονάδες.
Παράλληλα, οι αναποφάσιστοι, ένας αριθμός πάνω από 400-500 χιλιάδες είναι στο «στόχαστρο» του Αλέξη Τσίπρα καθώς μεγάλο μέρος αυτών είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένοι που δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν αλλά που δε θέλουν να στραφούν στη ΝΔ.
Με το «παράθυρο» που άφησε ο Τσίπρας για εκλογές ουσιαστικά πιέζει όσους αμφιταλαντεύονται, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψουν την όποια φόρα έχει η ΝΔ. Τους λέει «ψηφίστε μας για να μην επιστρέψει η Δεξι», κινητοποιεί τα αντιδεξιά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου.
Ο πρωθυπουργός είναι γνωστός τακτικιστής και γι’ αυτό βάζει στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να «ξυπνήσει» τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, να αυξήσει τη συσπείρωση, να τους σηκώσει από τον καναπέ, ακόμη και αν είναι απογοητευμένοι ή οργισμένοι.
Γι’ αυτό κι έχει δημιουργήσει έναν… εχθρό από τα παλιά, τη Δεξιά, και ζητά ενίσχυση της Προοδευτικής Συμμαχίας ώστε αυτή να μην επιστρέψει στην εξουσία.

Η σύγχυση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ό,τι κι αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός, δείχνει και μια σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πριν από λίγες ημέρες είχε υποβαθμίσει τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι μια δημοσκόπηση. Τώρα ξαφνικά αναβαθμίζει την κάλπη της Κυριακής και την αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα από το οποίο θα προκύψουν νέες εξελίξεις.
Αν μη τι άλλο δε δείχνει συγκεκριμένη στρατηγική…
Κυριακή κοντή γιορτή, πάντως. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων με τις κάλπες στις 23 ή τις 30 Ιουνίου να έχουν μπει και επίσημα στο τραπέζι της συζήτησης. 
Βασ. Κανέλλης-in.gr