Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η συμφωνία των Πρεσπών μόνο καταργείται, δεν διορθώνεται ούτε αμβλύνεται.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Κυριακή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο Τσίπρας είπε με ολοφάνερη χαιρεκακία στον Μητσοτάκη «σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, καλά ξεμπερδέματα με όσους εξαπατήσατε» και χθες του είπε «γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύατε».
Κατ' αρχάς η Νέα Δημοκρατία δεν εξαπάτησε κανέναν στο σκοπιανό ζήτημα. Η στάση της είναι πολύ σαφής εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, από τότε που τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη υπέρ της «σύνθετης ονομασίας erga omnes» και την επέβαλε μάλιστα ως εθνική γραμμή παρεκκλίνοντας από την απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992. 
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βγάλει απαγορευτικό στα στελέχη του κόμματός του πριν το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και μόνο αφότου είδε ότι
μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα επέτρεψε σε όσους βουλευτές του ήθελαν να συμμετάσχουν στα επόμενα συλλαλητήρια, χωρίς όμως να εμφανιστεί ποτέ ο ίδιος. 
Από τότε που μαγειρευόταν η συμφωνία των Πρεσπών, η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη - συμφωνούσε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά διαφωνούσε στο να λέγονται οι Σκοπιανοί σκέτο «Μακεδόνες» και η σκοπιανή γλώσσα σκέτο «μακεδονική» όπως υπέγραψαν οι Τσίπρας και Κοτζιάς. Ο Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, όχι διότι αυτή είναι δήθεν αδύνατον να καταργηθεί, αλλά επειδή προφανώς τον βολεύει μια χαρά που απαλλάχθηκε από έναν πρόσθετο μπελά με πρωτοβουλία του Τσίπρα. Επομένως οι πάντες γνώριζαν πριν πάνε στην κάλπη ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο σκοπιανό διότι δεν την έκρυψε. Αν κάποιος συμφωνούσε με αυτή τη θέση ή δεν ιεραρχούσε το ζήτημα της Μακεδονίας ψηλά στις προσωπικές του «κόκκινες γραμμές», πολύ απλά ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Αν κάποιος δεν καλυπτόταν από αυτή τη θέση, ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα που θεωρούσε ότι τον εξέφραζε καλύτερα. Άρα η φράση του Τσίπρα «καλά ξεμπερδέματα» δεν έχει κανένα νόημα διότι κανείς δεν ξεγελάστηκε. 

Θεωρώ ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην είναι ειλικρινής όταν επιμένει να δηλώνει δημοσίως μέσω υπουργών της ότι θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών την οποία θεωρεί μεν κακή αλλά δηλώνει ότι θα τη σεβαστεί. Στην πραγματικότητα, καμία άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών δεν μπορεί να υπάρξει με σεβασμό της συμφωνίας. Η συμφωνία των Πρεσπών μόνο καταργείται, δεν διορθώνεται ούτε αμβλύνεται. 

Ο Τσίπρας φρόντισε και απεμπόλησε ήδη κάθε μέσο άσκησης πίεσης που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας έναντι των Σκοπίων σε περίπτωση που αυτά προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες σε βάρος μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιθέτως με ό,τι διατυμπανίζει ο επικεφαλής της, ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ ως μοχλό πίεσης εναντίον τους, διότι το Άρθρο 2(1) της συμφωνίας προβλέπει πως η Ελλάδα συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς, πολυμερείς, και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου η χώρα μας είναι μέλος. Επίσης το Άρθρο 2(3) λέει ρητώς ότι η Ελλάδα θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής των Σκοπίων σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους η χώρα μας είναι μέλος. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ασκήσουμε πλέον πουθενά βέτο για τα Σκόπια, και φυσικά ούτε στην ένταξή τους στην ΕΕ, και όποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο απλώς ψεύδονται.  

Αλλά ακόμη κι αν οι Σκοπιανοί κάνουν παρασπονδίες σε σχέση με όσα έχουν υπογράψει, το Άρθρο 1(10) προβλέπει «τεχνική» και «πολιτική» μεταβατική περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία. Άρα μέχρι το 2023 η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί για παραβίαση των συμφωνηθέντων ακόμα κι αν οι Σκοπιανοί ανεμίζουν σημαίες με τον Μέγα Αλέξανδρο ή τον Ήλιο της Βεργίνας ή τους χρησιμοποιούν για τουριστικές καμπάνιες ή ακόμα και σε ονομασίες δρόμων, πλατειών ή αεροδρομίων ή πάνω στα χαρτονομίσματά τους. 

Επομένως στο ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, η ωμή αλήθεια είναι πως δεν θα κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ - πολύ περισσότερο αφού διαπιστώθηκε μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ότι τελικά μικρή επίπτωση είχε στο αποτέλεσμα η προδοσία της Μακεδονίας, και ότι τον μέσο Έλληνα δεν τον απασχολούν τόσο τα εθνικά θέματα όσο η τσέπη του ή ο διορισμός του.
 Άρα δεν έχει ο Μητσοτάκης κανέναν λόγο να ανακινήσει ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα με τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς χωρίς να του αποφέρει αξιόλογο πολιτικό όφελος. 

Υ.Γ. Πριν 3 μέρες τα Σκόπια υπήρξαν η ΜΟΝΗ χώρα της Ευρώπης που έστειλε αντιπροσωπεία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να γιορτάσει μαζί με τους Τούρκους την επέτειο της εισβολής του 1974.
Το γεγονός αυτό δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση στους προδότες του ΣΥΡΙΖΑ που παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό ότι τάχα με τη συμφωνία των Πρεσπών εξομαλύνθηκαν και έγιναν φιλικές οι σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας και ότι τους αποσπάσαμε από την επιρροή της Άγκυρας. Ένα ξεδιάντροπο ψέμα ήταν κι αυτό όπως και όλα τα άλλα.
Stirlitz-www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά