Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν

Είναι σπάνιο το φαινόμενο κόμμα που ηττήθηκε στις εκλογές να κάνει εμπεριστατωμένη ανάλυση των λόγων που το οδήγησαν σε αυτήν την ήττα. Συνήθως υποστηρίζουν πως τα έκαναν όλα καλά, απλώς οι πολίτες δεν κατάλαβαν το έργο τους ή δεν το επικοινώνησαν αυτοί σωστά.
Ανοησίες, δηλαδή.
Έτσι, θα ήταν υπερβολή αν ζητούσαμε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ηττήθηκε.
Έρχεται όμως το χθεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής» που αποδίδει την ήττα στα... fake news της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα fake news ανήκουν στην «επιστήμη» της προπαγάνδας, στην οποίαν οι αριστεροί είναι καθηγητές. Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι είναι μαθητούδια μπροστά τους.
Αρχικά να πω, ότι
αυτή η δικαιολογία προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες. Τους αποκαλεί, εμμέσως, ηλιθίους που δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα, αλλά σε κατασκευασμένες ειδήσεις.
Δεν πιστεύουν σε αυτά που ζουν, αλλά σε αυτά που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι ζουν. Προφανώς, η εφημερίδα «Αυγή», δεν άκουσε τίποτα για την συμφωνία των Πρεσπών, δεν έμαθε για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, δεν πληροφορήθηκε πως ο τότε πρωθυπουργός συνέπραξε να συγκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι, δεν άκουσε και δεν είδε για κότερα, για πούρα, για Πετσίτη και πολλά άλλα.
Ο Ρασπούτιν είναι σαν να μην υπήρξε για την εφημερίδα.
Όλα αυτά για την «Αυγή» δεν συνέβησαν. Η Νέα Δημοκρατία έπεισε τους πολίτες πως συνέβησαν. Και οι Συριζαίοι την «πάτησαν» σαν αθώες κορασίδες.
Όταν ένα κόμμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί με συνεκτικό λόγο τα αίτια της ήττας του, πολύ δύσκολα θα αναπροσαρμόσει και την πολιτική του στα νέα δεδομένα, καθώς δεν θα μπορεί να τα προσδιορίσει.
Έτσι, ενώ ο Κυρ.Μητσοτάκης κάνει ουσιαστικά ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά με την αξιοποίηση στελεχών της, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και ομιλεί για την «ακροδεξιά»Νέα Δημοκρατία.
Αυτή η αδυναμία προσέγγισης της νέας πραγματικότητος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώθηκε στις 7 Ιουλίου, οφείλεται και στην αδυναμία αναζήτησης των λόγων της ήττας του.
Είναι απλό.
Όταν πιστεύεις πως ηττήθηκες λόγω των fake news, είναι επόμενο να πιστεύεις πως θα νικήσεις με τα fake news, γιατί οι πολίτες εύκολα πείθονται από αυτά.
Ετσι ακριβώς καταλήγει το χθεσινό άρθρο της «Αυγής».
Προτρέπει την ηγεσία του κόμματος να χρησιμοποιήσει τα ίδια μέσα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές. Ασφαλέστερος δρόμος για μιαν οκταετία Μητσοτάκη, δεν υπάρχει.
Οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική τους συνείδηση από αυτά που βιώνουν καθημερινά. Αυτά δεν αντιστρέφονται με καμιά προπαγάνδα.
Κανένας δεν μπορεί να πείσει τον πολίτη που υπερφορολογείται, πως δεν υπερφορολογείται. Και αντιστρόφως, ουδείς μπορεί να τον πείσει πως οι φόροι δεν μειώθηκαν, αν όντως έχουν μειωθεί.
Ο πολίτης, επί του προκειμένου, πιστεύει την τσέπη του.
Η αναγόρευση των fake news σε ύψιστο στρατηγικό όπλο αποτελεί μιαν ουσιαστική αναίρεση της πολιτικής. Θεωρεί πως η προπαγάνδα αρκεί για να διαμορφωθεί η συνείδηση των πολιτών.
Η Νέα Δημοκρατία ας συνεχίσει να υλοποιεί το έργο που εξήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ ας συνεχίσει να πολιτεύεται με τα fake news.
Ραντεβού το 2027 και βλέπουμε!
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά