Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Κύκλοι

Πριν από τέσσερα χρόνια άνοιξε ένας επώδυνος κύκλος για την οικονομία της χώρας και τη ζωή των πολιτών της. Η τότε κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο στις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων - μέτρο που υποτίθεται πως θα ήταν προσωρινό. Ο κύκλος αυτός κλείνει οριστικά με την πλήρη άρση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων. Ηρθε λοιπόν το τέλος των capital controls.
Για να μην ανοίξει όμως ξανά ο κύκλος, πρέπει να καταστεί σαφές από τι και πώς υποχρεώθηκε η κυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου να προχωρήσει σε ένα τόσο αδιανόητο για ευρωπαϊκή οικονομία μέτρο. Μια κάποια ανάγνωση θέλει για την
επιβολή των capital controls να ευθύνεται ο ξένος παράγοντας γενικά ή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ειδικά. Αυτή όμως δεν είναι μόνο μια εύκολη ανάγνωση. Είναι και παραπλανητική. Γιατί η αλήθεια είναι πως την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls έχει αποκλειστικά η τότε κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε.
Οπως αποδείχθηκε, χρειάστηκε να περάσουν πενήντα ολόκληροι μήνες για την πλήρη άρση του μέτρου. Αυτό σημαίνει πως κρίσεις τέτοιου μεγέθους δεν τελειώνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Οι επώδυνοι κύκλοι, με άλλα λόγια, δεν κλείνουν καθόλου εύκολα. Είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι κρατούν τις τύχες τις χώρας στα χέρια τους και όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. " Ακραίοι επικίνδυνοι λαϊκιστές, αριστεροί επαγγελματίες μπουρδολόγοι, ημιπαράφρονες μαρξιστές, μαθητευομένοι μάγοι  νεφελωδών επαναστατικών κινημάτων, γυρολόγοι τυχοδιώκτες ξεφτισμένων ουτοπιών, ένα επικίνδυνο μπουλούκι λυσσασμένο για μεγαλεία και εξουσία, κακοποίησαν την πραγματικότητα, την κοινή λογική, το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της χώρας. Η επιβολή των capital controls, εκτός των άλλων πολλαπλών καταστροφικών συνεπειών, επέφερε τον «ξαφνικό θάνατο», σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, σε χιλιάδες ζωές, σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

    Την βραδιά που οι πολιτικοί κυνικοί του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι ξημερώνει μια …νέα θαυμάσια μέρα, η χώρα βυθιζόταν στον πιο οδυνηρό της εφιάλτη, δέσμια μιας συμμορίας που ευαγγελιζόταν την αλλαγή του  κόσμου και παραλίγο να μετατρέψει την χώρα σε μια βενεζουελάνικη  δυστοπία, κομματικής ολιγαρχίας και διαφθορας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά