Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

«Στώμεν καλώς»

Στην τηλεφωνική γραμμή ήταν ο Λιμενάρχης Σάμου. Ένας αξιωματικός, που έχει αποδείξει στην πράξη την ποιότητα, το επίπεδο και τον ανθρωπισμό του λιμενικού μας σώματος… Μαζί με τους άνδρες του ξαγρυπνούν για να φυλάττουν τα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα.

Σύνορα που υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν Έλληνες να τα υπερασπίζονται…
Με φωνή που παλλόταν από οργή, παράπονο και απογοήτευση, μου είπε ότι έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά «κατά της Ελληνικής Ακτοφυλακής για δύο ρατσιστικές (!) επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι».

Μήνυση σε Έλληνες ακρίτες, που ξενυχτούν για να φυλάξουν μια τεράστια ακτογραμμή στις εσχατιές της πατρίδας μας…
Που άγρυπνοι αναμετρώνται καθημερινά, όχι μόνο με τα κύματα του Αιγαίου, αλλά και με τα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής…

Μήνυση σε αυτούς που έχουν σώσει από πνιγμό εκατοντάδες πρόσφυγες… Σε αυτούς που η κύρια εθνική τους αποστολή είναι να φυλάνε τα σύνορα μας.
… Η έννοια των συνόρων είναι παλιά όσο και ο άνθρωπος και ακόμα παλαιότερη, αφού ακόμα και στο ζωικό βασίλειο, υπάρχει το φαινόμενο της οριοθέτησης του ζωτικού χώρου, δηλαδή περιοχής μέσα στην οποία μεμονωμένο ζώο ή και ομοειδής ομάδα έχει την κυριότητα και την νομή.

Η έννοια όμως των συνόρων είναι γενικότερη από τα αμιγώς γεωγραφικά σύνορα, καθώς ως σύνορα αναφέρονται και τα όρια διοικητικών δομών μέσα σε ένα κράτος, όπως είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι. Μεταφορικά, υπάρχουν και τα ιδεολογικά “σύνορα” μεταξύ πολιτικών σχηματισμών μέσα σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα.

Τα γεωγραφικά σύνορα ενός κράτους, διαμορφώνονται στη διαδρομή της ιστορίας. Κυριότερος παράγοντας σε αυτή την διαμόρφωση είναι η στρατιωτική ισχύς.

Ιστορικά, κράτη που άκμασαν, επέκτειναν, οριοθέτησαν και φύλαξαν τα γεωγραφικά τους σύνορα με αποτελεσματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται το Σινικό τείχος που για αιώνες προστάτευε την αχανή Κινεζική αυτοκρατορία από τους γειτονικούς επιθετικούς λαούς.
Άλλο παράδειγμα είναι τα ανατολικά σύνορα του Βυζαντίου, που με τους ακρίτες, οι Βυζαντινοί για αιώνες συγκράτησαν επιδρομείς από την Ανατολή.

Το ίδιο συνέβη και στα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και πολλών άλλων κρατών, στην παλαιότερη και τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή.

Η αποτελεσματική φύλαξη όμως των γεωγραφικών συνόρων μιας χώρας, μεγάλης ή μικρής, προϋποθέτει κοινωνία ευνομούμενη, οικονομικά ισχυρή και ακμάζουσα. Και προϋποθέτει ένα λαό που ζει αρμονικά και σε ευδαιμονία.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε χώρες με κοινωνίες παρακμιακές και σε λαούς που η κοινωνική, η οικονομική και η πολιτισμική αδικία έχουν επικρατήσει, τα εξωτερικά σύνορα ασαφοποιούνται, αμφισβητούνται και τελικά καταρρέουν.

Εκτός όμως από αυτά τα σύνορα, υπάρχουν και τα “σύνορα της καρδιάς μας”, τα οποία αναφέρονται στα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στεριάς και θάλασσας που κατείχε κατά το παρελθόν το έθνος των Ελλήνων, πέρα από τα σημερινά μας σύνορα. Επεκτείνονται όχι μόνο σε γεωγραφικά όρια, αλλά κυρίως σε πνευματικά, πολιτιστικά και επιστημονικά!

“Σύνορα” που περιλαμβάνουν όλους τους Έλληνες, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ελληνικής επικράτειας…

“Σύνορα” που αγκαλιάζουν όλο το πολιτικό φάσμα της δημοκρατίας μας.

“Σύνορα” που μας επιτρέπουν να απαντάμε δυναμικά, αν χρειασθεί, στις συνεχόμενες προκλήσεις των γειτόνων μας.

Αυτά τα σύνορα υπερασπίζονται οι ηρωικοί άνδρες του λιμενικού μας σώματος.

Η προσπάθεια ασαφοποίησης και αποδυνάμωσης των “συνόρων της καρδιάς μας”, όπως αυτή που επιχειρείται από ενέργειες διαφόρων κέντρων που καλύπτονται πίσω από το προσωπείο του δήθεν ανθρωπισμού επικαλούμενοι τις ασαφείς οδηγίες της Διεθνούς Αμνηστίας, μας απειλεί και πρέπει επειγόντως να την υπερβούμε!

Καμία μηνυτήρια αναφορά που προσβάλει το πατριωτικό αίσθημα των ανδρών του λιμενικού, την αφοσίωση τους στο καθήκον και τον ανθρωπισμό τους δε μπορεί να τους πτοήσει. Πόσο μάλλον, όταν αυτή η μηνυτήρια αναφορά και οι μομφές προέρχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ύποπτης προέλευσης και δράσης ή από εγχώριες οργανώσεις που προφανώς πιστεύουν ότι η Ελληνική επικράτεια και τα σύνορα της πατρίδας μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από ιδεοληψίες, σκοπιμότητες και διεθνής συμφέροντα…

Έλληνες ακρίτες μην πτοήστε…

«Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον», Κικέρων


  Χριστόδουλος Στεφανάδης - Καθηγητής Καρδιολογίας/ Βουλευτής Σάμου. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά