Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ποιος θα είναι νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ολα τα σενάρια και οι σχεδιασμοί των κομμάτων

Πριν ακόμη μπει ο χειμώνας και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με αφορμή την επιλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Νέου ή μήπως ξανά του Προκόπη Παυλόπουλου για μια δεύτερη πενταετή θητεία;
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των αποδήμων. Η σύγκλιση απόψεων της κυβέρνησης με τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, αναζωπυρώνει τα σενάρια για το τι θα πρέπει να γίνει τον Ιανουάριο, όταν και θα κληθεί η ελληνική Βουλή να επιλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την Παρασκευή τα ονόματα που ακούγονται δίνουν και παίρνουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στη Φώφη Γεννηματά ότι την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ θα την πάρει στις μίνι διακοπές των Χριστουγέννων.
Θα είναι κεντροαριστερός Πρόεδρος ή Κεντροδεξιός;
Θα επιλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος ή όχι;
Θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση στο
πρόσωπο που θα προταθεί ή θα υπάρξει πόλωση;
Και τέλος, ένα σενάριο που βγαίνει ξανά στην επιφάνεια: Μήπως ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές με λίστα ή απλά ρίχνει το χαρτί αυτό στους βουλευτές τους στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να στηρίξουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί;
Το σενάριο της συμφωνίας «πακέτο» με τη Φώφη Γεννηματά προβλέπει τη στήριξη, με κάποιες αλλαγές, της ρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων και ταυτόχρονα μια κοινή επιλογή προσώπου για το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και ζητούν να εκλεγεί κεντροαριστερός Πρόεδρος.

Τι θα γίνει με Παυλόπουλο

Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε ξανά τον κ. Παυλόπουλο. Αλλωστε δεν τον είχε ψηφίσει το 2015, πολλοί στη ΝΔ του χρεώνουν σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί, αν και ήταν αυτός που «πάγωσε» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης το καλοκαίρι.
Ο κ. Παυλόπουλος, που προέρχεται από τη ΝΔ, έχει ερείσματα σε νεοδημοκρατικούς κύκλους, και κυρίως στους καραμανλικούς, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης προτείνει κεντροαριστερό υποψήφιο για Πρόεδρο.
Κάποιοι δε θα απέκλειαν ηχηρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή, όμως, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ρίξει και το χαρτί των πρόωρων εκλογών με λίστα σε περίπτωση που αυτές οι αντιδράσεις πάρουν χαρακτήρα αμφισβήτησής του.
Τον Πρ. Παυλόπουλο θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το έχει δηλώσει άλλωστε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται δε να έχουμε το παράδοξο η ΝΔ να προτείνει κεντροαριστερό υποψήφιο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον δεξιό κ. Παυλόπουλο θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Ονόματα πέφτουν στο τραπέζι τελευταία, είτε για να «μετρηθούν» είτε για να «καούν».
Μαρία Δαμανάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Αλιβιζάτος, Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φιγουράρουν στη λίστα με τους υποψήφιους που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς.
Κάποιοι λένε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να ταυτίσει το όνομά του με αυτή τη σημαντική πολιτική εξέλιξη.
Στα ονόματα της κ. Δαμανάκη ή της κ. Διαμαντοπούλου δε θα έλεγε όχι το ΚΙΝΑΛ και κάποια άλλα κόμματα ενώ και ο πρόεδρος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και διοικητής της ΤτΕ, Λ. Παπαδήμος θα μπορούσε να «παίξει» δυνατά.
Κανείς δε θα απέκλειε, πάντως, μια έκπληξη, μια συμφωνία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ για πρόσωπο που θα συμβολίζει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ένα πρόσωπο που ίσως να μην ακούγεται στην πολιτική «κουζίνα» αλλά που να μπορεί να ενώσει και τους Ελληνες στην επιλογή αυτή.

Ο παράγοντας Σαμαράς

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί καθώς δεν θα βρεθούν κόμματα για να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση από τη ΝΔ. Όμως, αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν προταθεί καν από τον Κ. Μητσοτάκη κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκνευρισμένος επειδή «αδειάστηκε» στο θέμα της αντιπροεδρίας της Κομισιόν που κατέληξε στον Μ. Σχοινά.
Οι σαμαρικοί κύκλοι λένε ότι θα είναι «αιτία πολέμου» με το μητσοτακικό στρατόπεδο να μην προταθεί για Πρόεδρος. Όμως, άλλοι κύκλοι στη ΝΔ λένε ότι δεν έχει τη δύναμη για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση θα έχει πολύ ενδιαφέρον το παρασκήνιο που θα στηθεί τους επόμενους μήνες γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιατί δεν αποκλείεται τελικά ο νέος ένοικος της Ηρώδου Αττικού να μην είναι καν πολιτικός, παλαιός ή εν ενεργεία. Αλλά ένα πρόσωπο που θα αποδεχθούν περισσότερα από ένα κόμματα. 
in.gr

2 σχόλια:

  1. Νομιζω είναι πολύ απλο το θεμα αυτό για το ΚΙΝΑΛ ή θα επρεπει να είναι απλο.Δηλαδη κατεβαζει δικο του υποψηφιο και οποιος θελει τον ψηφιζει χωρις άλλες κουβέντες και παζαρια. Φυσικα η γνωμη μου είναι, κανεναν από αυτους που λιποψυχησαν και την εκαναν στριβοντας από εδώ και από εκει. Οτιδήποτε άλλο προσπαθησει να κανει θα το βρει μπροστα του. Αυτο εκτιμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σημασία έχει Ποιος θα είναι πρόεδρος, ένα αξίωμα χωρίς κύρος και ουσία. Ο Ανδρέας κατάφερε να ευνουχησει τις αρμοδιότητες του Προέδρου μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά