Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Οι σοφιστείες της Μυκόνου

Η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός, όπως όλοι οι ιοί, μεταδίδεται όλες τις ώρες της ημέρας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και –παρά τις αρχικές εικασίες ή ελπίδες– ανεξαρτήτως εποχής. Είναι ντάλα καλοκαίρι και η Ελλάδα έχει περισσότερα κρούσματα ημερησίως από όσα είχε την άνοιξη.
Υπό την έννοια αυτή μοιάζει να έχουν δίκιο οι καταστηματάρχες της Μυκόνου, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναρωτιούνται «βάσει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων τεκμαίρεται ότι ο ιός μεταδίδεται από τις 00.00-07.00 και όχι από τις 7.01-23.59;». Λέμε «μοιάζει» διότι πρόκειται περί σοφιστείας. Αν γίνουν ωριαίες επιδημιολογικές μελέτες θα διαπιστωθεί ότι μεταξύ π.χ. 7-12 π.μ. θα υπάρχει μηδαμινή μετάδοση φορτίου και αυτό όχι επειδή ο ιός δεν είναι πρωινός τύπος, αλλά διότι οι άνθρωποι που πάνε διακοπές δεν ξυπνούν χαράματα για να αλληλεπιδράσουν και να μολύνουν ή να μολυνθούν από τον ιό. Υπάρχουν κάποιες ώρες που
οι άνθρωποι μεγιστοποιούν τις επαφές τους και ώρες που –ίσως ελλείψει αλκοόλ– τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Τίποτε δεν είναι σίγουρο στη ζωή και πολύ περισσότερο στην επιδημιολογία. Οπως λένε όλες οι μελέτες ο εχθρός θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη, αν εξαλειφθεί ποτέ. Ο αγώνας που γίνεται τώρα δεν είναι στη σφαίρα του απόλυτου, αλλά του «πιθανόν». Ο ιός έτσι κι αλλιώς θα μεταφερθεί, αλλά η διασπορά του πρέπει να μην είναι εκρηκτική και γονατίσουν όλα τα συστήματα, υγειονομικά και μη. Ή για να το πούμε αλλιώς η απαγόρευση οπλοφορίας στην Ελλάδα δεν μηδένισε τις δολοφονίες. Στις ΗΠΑ, που επιτρέπεται, οι ανθρωποκτονίες είναι αναλογικώς πολύ περισσότερες σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και με τον γειτονικό και πολιτισμικώς συγγενή Καναδά.
Η άλλη σοφιστεία της Μυκόνου είναι το τρίτο τους ερώτημα «Γιατί μεταδίδεται μόνο στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και όχι στις βίλες; Εχετε σκοπό να σταματήσετε επιτέλους τα παράνομα πάρτι που θα πολλαπλασιαστούν και θα φουντώσουν την επιδημία;». Η αλήθεια είναι πως οι βίλες συνιστούν μεγάλο πρόβλημα και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να γίνουν υγειονομικές βόμβες. Τα σπίτια όμως δεν είναι ΚΥΕ, δεν χρειάζονται κρατική άδεια για να λειτουργήσουν, άδεια που δίδεται με διάφορες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα στα μπαρ απαγορεύεται η είσοδος ατόμων κάτω των 17. Σε ιδιωτικούς χώρους δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, ασχέτως αν κάποιος υποπτεύεται ότι εκεί σερβίρουν αλκοόλ σε ανηλίκους. Μπορούν να παρέμβουν αλλά με λιγότερη νομιμοποίηση σε σχέση με τα ΚΥΕ.
Είναι κατανοητή, αλλά διόλου δικαιολογημένη η αντίδραση των καταστηματαρχών της Μυκόνου. Πλήττονται από την πανδημία δυσαναλόγως, αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδιζαν δυσαναλόγως τις προηγούμενες –πολλές φυσιολογικές– χρονιές. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι σοφιστείες δεν το λύνουν, αλλά μπορεί να το επιδεινώσουν.
Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά