Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ακολουθώντας μια μπούργκα στα Πατήσια

Η μπούργκα οφείλω να ομολογήσω ότι με τρομάζει. Ενα σώμα χωρίς πρόσωπο, κοινώς ένα σώμα χωρίς έκφραση. Μια σκιά αγνώστου ταυτότητος που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Απωθεί ακόμη περισσότερο αυτό που δηλώνει η μπούργκα. Δηλώνει θρησκευτική πίστη. Η μπούργκα είναι, πάνω και πέρα απ’ όλα, δήλωση ταυτότητας. Θρησκευτικής, πολιτισμικής. Οι γυναίκες που τη φορούν στην Αχαρνών δηλώνουν υπερήφανες επειδή είναι μουσουλμάνες. Κοινώς, δηλώνουν υπερήφανες για τη θέση που έχει η γυναίκα στον μουσουλμανικό κόσμο. Το σώμα της, το πρόσωπό της, τα μαλλιά της έχουν απονομοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται να φαίνονται διότι προκαλούν το βλέμμα του άνδρα. Και όλ’ αυτά σε έναν πολιτισμό όπου το γυναικείο, όπως και το ανδρικό γυμνό, εδώ και αιώνες τώρα, είναι στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκεφθείτε μόνον τι θα ήσαν τα μουσεία μας χωρίς τα γυμνά σώματα που φιλοξενούν. Και μη μου πείτε για τον χριστιανισμό, διότι ο Αδάμ στην Καπέλα Σιστίνα είναι γυμνός, όπως και ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου. Ο Εσταυρωμένος είναι γυμνός. Κι ακόμη κι αν ο χριστιανισμός έντυσε τα σώματα, ποτέ δεν διανοήθηκε να καλύψει τα πρόσωπα. Η πορεία προς την εκκοσμίκευση δεν είναι ανακάλυψη της σύγχρονης εποχής. Υπάρχει στα κύτταρα του δυτικού πολιτισμού.
 
Μην κρίνεις τον άλλον από την εμφάνισή του. Δικαίωμά του να είναι όπως θέλει. Ηθική επιταγή της πολιτικής ορθότητας. Δηλαδή αν ο φίλος σου έρθει για καφέ ντυμένος Ρωμαίος λεγεωνάριος, δεν δικαιούσαι να αναρωτηθείς τι έπαθε ο άνθρωπος. Η διαφορά με την μπούργκα είναι ότι δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς, διότι στα λέει όλα η ίδια. Οι γυναίκες που τη φορούν δηλώνουν υπερήφανες για τη μουσουλμανική ταυτότητά τους κι αυτό σε μια χώρα όπου στα δελτία ταυτότητας δεν αναγράφεται το θρήσκευμα. Και θυμόμαστε ότι κόντεψε να πέσει η τότε κυβέρνηση γι’ αυτό. Κατά τα λοιπά, η δογματική ευήθεια της πολιτικής ορθότητας δικαιούται να φαντασιώνει ότι αυτή η γυναίκα και ο άνδρας της και τα παιδιά της είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
 
Στα χρόνια που η Τουρκία ήθελε να πάρει τον δρόμο της Ευρώπης, πριν από την ηγεμονία του Ερντογάν, η μπούργκα ήταν απαγορευμένη. Προχθές ο Κ. Μπογδάνος, βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, κατέθεσε επερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για τη μπούργκα. Εκτός των άλλων, αναφέρεται και στο θέμα της ασφάλειας. Αναρωτιέμαι, αν αυτή η γυναίκα είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα νόμιμα, δεν θα είχε αναγκασθεί να αποκαλύψει το πρόσωπό της; Λεπτομέρεια, θα μου πείτε, για την Καμπούλ του κέντρου της Αθήνας. Εδώ η αστυνομία δεν μπορεί να μαζέψει τους Αφγανούς που πουλάνε σίσα στη μέση του δρόμου. Ακόμη κι αν υπήρχε νόμος για την απαγόρευση της αποτροπιαστικής αυτής αντιμετώπισης του γυναικείου φύλου, ποιος θα μπορούσε να τον εφαρμόσει;
 Τάκης Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Κι όμως πολλές χώρες της Ευρώπης και ο Καναδάς έχουν ποινικοποιήσει τη μπούργκα και το νικάμπ επειδή τέτοιες απαγορεύσεις είναι αναγκαίες για τη δημόσια ασφάλεια και των δυτικών αξιών αλλά και για την ενθάρρυνση των μεταναστών να αφομοιωθούν στις νέες κοινωνίες. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά