Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ κόστισε στην Ελλάδα ο επιθετικός παροξυσμός της Τουρκίας το 2020


Πρωτοφανείς σε πολλά σημεία ήταν το 2020 οι κινήσεις της τουρκικής επιθετικότητας, όσον αφορά στον αριθμό των παραβιάσεων, τη διάρκεια και τις συντεταγμένες

Σε μια δύσκολη χρονιά για την χώρα και τον κόσμο, η Ελλάδα βρέθηκε να αναπροσανατολίζει κονδύλια που έπρεπε να δοθούν για… «βούτυρο» να δίνονται στα «όπλα», εν μέσω ενός προκλητικού παροξυσμού από τη γειτονική Τουρκία, που έχει ήδη στοιχίσει στη χώρα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, σε έναν πρώτο υπολογισμό.

Και έπεται συνέχεια, αφού η επικείμενη προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία, φτάνουν να καταστήσουν τη χώρα τον πρώτο Ευρωπαίο πελάτη του προηγμένου αεροπλάνου της, όπως ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του το Al Jazeera.
Η συγκεκριμένη αγορά όπως έγραψε και νωρίτερα το ΒΝ Είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το 2005, όταν αγόρασε πάνω από 300 Leopard από τη Γερμανία, και η πρώτη της επένδυση σε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος από την αγορά του επίσης γαλλικού Mirage 2000 το 1989.
Ήρθαν μετά από μία σημαντική πτώση των συνολικών αμυντικών δαπανών, όταν από 7,88 δισ. ευρώ το 2009, έπεσαν σχεδόν στο

μισό ή σε 3,75 δισ. ευρώ το 2018, λόγω της 8ετούς ύφεσης που οδήγησε σε γενναίες περικοπές του προϋπολογισμού.
Φέτος όμως, το 2020 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν απότομα κατά 43%, στα 5,5 δισ. ευρώ, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας που είχε να γνωρίσει τέτοια ένταση από το 1974, αλλά και πυκνότητα σε χρόνο που με βάση τις κινήσεις μπορούν να δώσουν μια πρώτη εκτίμηση του πόσο στοίχισε τελικά η «απασχόληση» της πολεμικής μηχανής της χώρας όσο διήρκεσαν τα «σουλάτσα της γειτόνισσας» στα νερά του Αιγαίου και στον Έβρο.

Οι 4 λόγοι που δείχνουν ότι το 2020 ήταν χρονιά ακραίας τουρκικής επιθετικότητας

Το 2020, ήταν πρωτοφανείς οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά ή και ηπειρωτικά σημεία, καθώς έως τις 21/12 άγγιξαν τις 375, όταν το 2019 ήταν μόλις 124 αυξήθηκαν κατά 462%.
Εδώ αξίζουν προσοχής 4 σημεία ενδεικτικά της ακραίας επιθετικότητας της Τουρκίας:
α. Τη χρονιά των Ιμίων οι υπερπτήσεις έφτασαν τις 538.
β. Από τις 375 υπερπτήσεις οι 74 καταγράφηκαν σε μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση.
γ. Εννιά από τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών έγιναν πάνω από την περιοχή του Εβρου, γεγονός που έχει να συμβεί 27 χρόνια, από το 1993.
δ. Οι υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά και Οινούσσες στις 19/02 ήταν νυχτερινές, γεγονός επίσης πρωτοφανές

Οι αριθμοί της μέγιστης ή μερικής επιφυλακής επί 8 μήνες

1. Η κρίση στο Αιγαίο με το «Oruc Reis» κράτησε σχεδόν 100 μέρες
2. Το παιχνίδι της υποκίνησης των μεταναστών να μπουν στο ελληνικό έδαφος από τον Έβρο, περίπου 30 ημέρες μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.
3. Ο ημερήσιος πλους μιας φρεγάτας κοστίζει περίπου τα 30.000 ευρώ,
4. Μια ωριαία πτήση ενός F-16 (για αναχαίτιση τουρκικού μαχητικού) υπολογίζεται σε 10.000 ευρώ.
5. Ο Ελληνικός Στόλος άρχισε να αναπτύσσεται στο Αιγαίο εντατικά, από τα τέλη Ιουλίου όταν η Αγκυρα ανακοίνωσε (21/7) πως θα στείλει το «Oruc Reis» για έρευνες στα νότια του Καστελλόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τότε κανείς δεν γνώριζε ότι αυτή η «πολιορκία» θα κρατούσε 3 μήνες.
Με σύσσωμο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέγιστη ή μερική επιφυλακή, με αυξημένο αριθμό πτήσεων αναχαίτισης, ναυτικών πλόων και ασκήσεων που έφεραν άνοδο των λειτουργικών εξόδων, των φθορών των υλικών και των μέσων…
6. Το κόστος για την Ελλάδα ξεπερνά σε μια πρώτη εκτίμηση τα 100 εκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου ένα από τα μοντέλα Rafale!

www.bankingnews.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά