Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Κραχ στην Τουρκία - Κατέρρευσε το Χρηματιστήριο


Ντόμινο αντιδράσεων με καταβαράθρωση της λίρας και δυσοίωνες προβλέψεις – Άρον άρον ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ διέψευσε σενάρια για capital controls - Στριμωγμένος ανάμεσα σε οικονομία και διεθνείς σχέσεις ο Ερντογάν.

Στο ναδίρ έχει πέσει η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας με αποκορύφωμα την σημερινή διακοπή συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά και την πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. Οι πιέσεις ήταν τέτοιες που οδήγησαν και σε δεύτερη διακοπή.
Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, καθώς ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που προβλέπει τέτοιου είδους διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%.
Στις 10:30 ο BIST 100 κατέγραφε απώλειες 9,14%. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον δείκτη τους να υποχωρεί σχεδόν 10%, ενώ η τουρκική λίρα  το πρωί σημείωσε πτώση 14,8%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την αιφνίδια απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να καρατομήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να είχε υποσχεθεί τον περασμένο Νοέμβριο μία οικονομική πολιτική φιλική προς τις αγορές, η αποπομπή του Νατζί Αγμπάλ, ωστόσο, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στις αγορές.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Société Générale η οποία καλούσε τους επενδυτές να αποχωρήσουν όσο προλαβαίνουν από μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους. «Συνιστούμε να αποχωρήσετε από οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες θέσεις στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. Το short trade που είχαμε στην ισοτιμία ευρώ - τουρκικής λίρας χτύπησε stop loss και κλείσαμε εντελώς τις θέσεις μας», ανέφερε.

Αλλά και η Deutsche Bank όπως δημοσιεύει στο Twitter η δημοσιογράφος του Reuters, Divya Chowdhury σημειώνει πως οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην Τουρκία και τα επιτόκια θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έρχονται σε συνέχεια της περσινής κρίσης.
Όπως μεταδίδει η ίδια δημοσιογράφος, η Barclays χαρακτηρίζει φιλικό προς τις αγορές τον Αγμπάλ σημειώνοντας πως η απομάκρυνσή του θα επηρεάσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές αλλά και την εγχώρια αγορά με επίσημη δήλωσή του επιχειρεί να διαβεβαιώσει πως δεν τίθεται ζήτημα capital controls μετά την πτώση της λίρας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη αγορά και σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς συναλλάγματος. [...] Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τη νομισματική αρχή στις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό».
Τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες σε 20 μήνες
Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους 20 μήνες αυτή είναι η τέταρτη αλλαγή προέδρου της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κι όλες έχουν την υπογραφή του Ερντογάν.

Ο Νατζί Αγμπάλ καρατομήθηκε σε μία επίδειξη ισχύος και παρεμβατισμού από τον Τούρκο πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Όντας θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο Καβτσίογλου (που αντικατέστησε τον Αγμπάλ) έχει ενστερνισθεί τις ανορθόδοξες απόψεις του Ερντογάν, γράφοντας σε στήλη εφημερίδας την περασμένη εβδομάδα ότι τα υψηλά επιτόκια «προκαλούν έμμεσα την αύξηση του πληθωρισμού».

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων εντός και εκτός Τουρκίας

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία κρίσιμη συγκυρία καθώς οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Ερντογάν δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και την θέση της Άγκυρας στις διεθνείς εξελίξεις. Όπως όλα δείχνουν, ο κλοιός στενεύει και η προεδρία Μπάιντεν δεν αφήνει περιθώρια για αντικρουόμενες συμμαχίες όπως συνέβαινε με τον προκάτοχό του.

Ο Τζο Μπάιντεν σε μία άνευ προηγουμένου τοποθέτηση αποδέχθηκε τον όρο «δολοφόνο» για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπερνώντας νοητά όρια που είχαν τεθεί ακόμα και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Αναλυτές ερμηνεύουν πως με αυτή την κίνησή του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν στοχεύει μόνο στην Μόσχα αλλά και στους συμμάχους της. Η Τουρκία, η Κίνα και άλλες χώρες που αποτελούσαν ένα... αντιδυτικό/αντιαμερικανικό μέτωπο την τελευταία δεκαετία και ισχυροποιούνταν χρόνο με τον χρόνο θα πρέπει να αυτοτοποθετηθούν ξανά συν τω χρόνω διαλέγοντας εάν θέλουν να έχουν απέναντί τους ή δίπλα τους τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιδείξει μία πρωτοφανή ανοχή στις ακροβασίες του Ερντογάν να συνδιαλέγεται και με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, με την νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, ωστόσο, να δείχνει από την πρώτη στιγμή πως στο δικό της δόγμα οι ετεροβαρείς προσεγγίσεις δεν χωρούν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως, που βρίσκεται στον «πάγο» και μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο δεν έχει βρει διαύλους επικοινωνίας, δεν φάνηκε να πτοείται και, πήρε θέση σαφώς υπέρ του Ρώσου προέδρου. «Τα σχόλια του κ. Μπάιντεν για τον Πούτιν είναι απρεπή για έναν πρόεδρο. Ο κ. Πούτιν έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο, δίνοντάς του μια πολύ έξυπνη και πολύ ευγενική απάντηση» είπε αναφερόμενος στις ευχές... για υγεία που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Την ίδια ώρα, άλλο ένα μέτωπο από τη Δύση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Πέμπτη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητός. Την ίδια ώρα, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο τι θα συζητηθεί σχετικά με την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν η Τουρκία επιστρέψει «σε ανανεωμένες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες στοχεύουν στο να προκαλέσουν ζημιές στα συμφέροντα της ΕΕ και των μελών της, ιδίως στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να κατασταθεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες», αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. Η έκθεση, την οποία είδε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει «’’έξυπνα’’, επιδεκτικά διεύρυνσης αλλά αναστρέψιμα περιοριστικά μέτρα» στα οποία περιλαμβάνονται:

Υιοθέτηση των πρόσθετων κυρώσεων κατά των Τούρκων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο, και συμπερίληψη τουρκικών νομικών προσώπων στις εν λόγω λίστες
«Περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
«Μέτρα που στοχεύουν άλλους τομείς, σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών»

«Πρόσθετα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και των συναφών κλάδων, όπως απαγορεύσεις εισαγωγής / εξαγωγής για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες »

«Η ΕΕ δεν θα υιοθετήσει τέτοια μέτρα ενώ η Τουρκία δείχνει «εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ », σύμφωνα με την έκθεση.

Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει θετικά μέτρα για την «εμβάθυνση του παρόντος momentum», συμπεριλαμβανομένης της εξουσιοδότησης της Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον «εκσυγχρονισμό και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». Η Επιτροπή ζητά επίσης εντολή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να «προετοιμαστούν επιλογές για τη χρηματοδότηση για προσφυγικών κοινοτήτων και κέντρων υποδοχής στην Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

10 σχόλια:

  1. Κρίμα ή μάλλον ευτυχώς που ο Ερντογάν δεν ρώτησε το δικό μας Αλέξη για να του πεί πως αυτός έκανε τις αγορές να χορεύουν. Ας μάθει τώρα και ο Τούρκος ότι μάγκας είσαι όταν είσαι οικονομικά ισχυρός και όχι όταν χτυπάς τα νταούλια. Για να γίνει αντιληπτό και από τους φίλους μας Συριζαίους σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με 0% και η Τουρκία με 15%! Ετσι μια χώρα γίνεται ισχυρή και οικονομικά ευημερούσα και όχι με κάπιταλ κοντρόλς και κλείσιμο τραπεζών, αλλά δυστυχώς βρέθηκαν Έλληνες να επιβραβεύσουν τον επικίνδυνο Βαρουφάκη στις προηγούμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα τη πατριδα σου φιλε κι ασε τις εξυπνδες, βρωμανε Κουλη!!
      Ειμαστε χρεωμενοι κοντα 500/600 δισ Ευρω ητο 2,5 ως3 φορες το ετησιο Εθνικο μας εισοδημα, το ποιο χρεος προερχεται απο κακοδιαχειρισμους στα οικονομικα μας απο τον Κωστακη, Σαμαρα και Κουλη!! Οι τυποι θα επρεπε να λογοδετησουν στη δικαιοσυνη!!

      Διαγραφή
    2. Όταν μας χρέωνε ο Αλέξης σου μάλλον ήσουνα διακοπές!

      Διαγραφή
  2. Στεναχωρήθηκες που κατηγορησαμε τον Ερντογάν? ή για τον αγαπητό σου Αλέξη? Πάντως εξυπνάδες δεν λέω, νούμερα καταθέτω που μάλλον σας πονάνε. Επειδή είσαι ανίδεος περί Οικονομικών σε πληροφορώ ότι το χρέος μιας χώρας αξιολογείται από τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους. Γι'αυτό και σήμερα ενώ η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, όχι βέβαια τα 600 δις που ανοητως αναφέρεις, δανείζεται ποιο φθηνά και από τις ΗΠΑ γιατί οι αγορές γνωρίζουν ότι το χρέος της όπως έχει δομηθεί είναι εξυπηρετουμενο, δηλαδή μπορεί να τον πληρώσει. Δεύτερος λόγος είναι οι μεταρρυθμίσεις τις κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποιες θα προκαλεσουν την αναλογία τους χρέους προς ΤΟ ΑΕΠ να μειωθεί σημαντικά και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης θα ανεβάσει τον παρανομαστή του δείκτη - χρέους. Αυτά αγαπητέ βλέπουν οι ανεξάρτητες αγορες και αγοράζουν Μητσοτάκη και όχι Ερντογάν.
    Τώρα το ποιος πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιο κύριο που έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε Capital controls και αύξησε το δημόσιο χρέος χωρίς λόγω 80 δις? γιατι ήθελε να δει πως χορεύουν οι αγορές όταν αυτός θα κτυπούσε τα νταούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανόνυμε 6,57 μετρα τα ΘΑ που γραφεις. Ο έχων νουν νοείν, νοείτω.

      Διαγραφή
  3. Ας ειναι καλα οι επιχωρηγησεις της Ευρωπης αγαπητε μου προφεσσορα των οικονομικων και της μασσας, πανω στις οποιες εδραζεται προφανως η ευφορια κι η αισιοδοξια σου για την οικονομικη κατασταση και προοδο της Πατριδας μας !!
    Μη ξεχνας, οτι, εκτος απο λιβανισματα, ως τωρα εχει ανακοινωθει μια μοναδικη επενδυση της κυβερνησης Κουλη! Ειναι αυτη στον εξορυκτικο κλαδο της εκμεταλλευσης χρυσου και αργυρου στη Βορεια Ελλαδα η οποια, οπως θα ξερεις, ειναι τρομερα προβληματικη για πολλους περιβαλλοντικους λογους κ.α.!
    Ωστοσο σου ευχομαι νασαι καλα και τα ματια σου να διατηρηθουν το ιδιο φωτεινα, οταν θα κοιτας στο τελος της χρονιας πισω και θα βλεπεις τον κ. Κυβερνητη Κουλη μαζι με την αταιριαστη ομαδα του να παρατουν τη διακυβερνηση του τοπου μας λιγο πριν να μας ριξουν στα βραχια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άλλος σου απαντάει με νούμερα και εσύ μιλάς για βράχια για να έλθει ο θεόσταλτος αγράμματος με κανένα αλμπάνη Βαρουφάκη

      Διαγραφή
    2. Φιλε - 4:37:00 μ.μ. EET σ~εχω μαθει τι πειραχτηριο εισαι και ποσο καλ ατα πας με τον Γ.Κ, αλλα αμα θα μπορουσα να επιλεξω μεταξυ του κοντουλη Λαμιωτη υπουργου οικον., του οποιου το ενδιαφερον του επικεντρωνεται στους κουραμπιεδες /λουκουμαδες Λαμιας με πολυ μελι, και τα περα δωθε στη λαμιωτικη πασαρελα και τα τετοια, θα προτιμουσα και βεβαια τον κ. Βαρουφακη, ενα αστερι μελετημενο με βαθειες γνωσεις στο στοιχειο του ,πουκανε τον κ. Σοιμπλε τοτε να τρεχει καθε τοσο με βοηθεια στη τοιλετα!!Νεα μιαλα, πρακτικα και φωτεινα κυβερνητικα προσωπα , οχι κρεμασμενους με μανταλακια,ανυμπορους και μουγγους και μαλιστα σε μια εποχη που η Ελλαδα εχει τοσα μορφωμενα παιδια, πραγματικους αετονυχηδες εντος και εκτος των συνορων μας!!

      Διαγραφή
  4. IOBE : Aύξηση επενδυτικών δαπανών στη βιομηχανία κατά 2,8% στην Ελλάδα το 2021. Αυτά δεν τα λέω εγώ όπως βλέπεις. Οσο για τις επιχορηγήσεις μην στεναχωριέσαι γιατί όλες οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν επιχορηγήσεις συμπεριλαμβανομένης και της αγαπητή σου Γερμανίας. Τώρα εσύ γιατί στεναχωριέσαι γιατί η Ελλάδα παίρνει επιχορηγήσεις δεν θέλω να το σχολιάσω γιατί σε θεωρώ φαιδρό πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθησα καλοθελητα να σε βοηθησω ωστε να ξεπεραεις τους προβληματισμους σου ,δεν θελησες να καταλαβεις, οτι με τον κ. Κουλη μενουμε στο σημειωτον, δεν κινηται τιποτα στην οικονομια μας, δεν δημιουργουνται προυποθεσεις για να αναπτυξη...., αντ~αυτου θεωρησες σωστο να με ποσβαλλεις,παρερμηνευοντας τις καλοθελητες προθεσεις μου!
      Αν μελετησεις την ιστορια του Λαοκοντα στην αρχαια Τροια , θα δεις οτι κατι το ιδιο με κεινον συνεβει και σε μενα με τη καχυποψια σου!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά