Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Μ’ όποιον Πρόεδρο καθίσεις


Μην πυροβολείτε τον κ. Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τη Δευτέρα (2.8.2021) λόγω καύσωνα. Είχε καλούς δασκάλους. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερη ειδησεογραφία, θα δούμε ότι «κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες αύριο και μεθαύριο από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του κανονικού ωραρίου, εξαιτίας του καύσωνος που πλήττει τη χώρα και θα συνεχίσει –σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων– να ταλαιπωρεί τη χώρα τουλάχιστον για το επόμενο διήμερο. Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος με επείγουσα εγκύκλιό του ζητεί την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, ζητεί “να ενημερωθεί όλο το προσωπικό που θα αποχωρήσει κατά τα ανωτέρω, να φροντίσει απαραιτήτως για το κλείσιμο των φώτων και όλων των κλιματιστικών συσκευών”» 
(ΑΠΕ, 25.6.2007).

Αμα δεν ταιριάζανε, πώς θα συμπεθεριάζανε; Ομως, για να πούμε και του

πρώην υπουργού το δίκιο, «ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας Ιούνιο μήνα. (…) Η υψηλότερη θερμοκρασία του Ιουνίου στην Αθήνα κατεγράφη την 26η Ιουνίου 2007, όταν στη Ν. Φιλαδέλφεια το θερμόμετρο έφτασε τους 46,2 βαθμούς Κελσίου (που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τη εν λόγω περιοχή). Στο Θησείο η θερμοκρασία έφτασε τους 44,8 βαθμούς, επίσης ρεκόρ όλων των εποχών» («Καθημερινή», 26.6.2016).

Οι εξ ευωνύμων μαθητές του δεν μπορεί παρά να είναι ακόμη πιο ριζοσπάστες. Στην ημιαργία του κ. Παυλόπουλου για θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46,2 βαθμούς Κελσίου στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ολόκληρη αργία με βάση την πρόβλεψη για 43 βαθμούς την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί τη Δευτέρα και όχι την Τρίτη, οπότε θα σημειωθούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες; Γιατί μια ημέρα και όχι μέχρι την Πέμπτη, που θα κρατήσει ο καύσωνας; Ετσι θα κολλήσουμε και την Παρασκευή για να πετύχουμε το «Κυριακή, καύσωνα και σχόλη να ’ναι η ζωή μας όλη».

Λόγω της κλιματικής αλλαγής ο κόσμος εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας. Καύσωνες, χιονιάδες, πλημμύρες κ.ά. μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Χρειάζεται συνολική στρατηγική αντί για μπαλώματα με αεργίες μόνο στο Δημόσιο. Τις επόμενες ημέρες η χώρα θα μπει σε μία ακόμη δοκιμασία. Θα μάθουμε αν μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλές θερμοκρασίες. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Είναι οι θερμοπληξίες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ατομική ευθύνη του καθενός. Υπάρχει και η ευστάθεια των δικτύων κοινωνικής ωφέλειας –πρωτίστως του ηλεκτρικού, τώρα που εκατομμύρια κλιματιστικά θα λειτουργούν στη μεγαλύτερη ένταση– και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα απαιτούμενα σχέδια…

 Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Εν τω μεταξύ στις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει κλιματισμός και το μόνο όφελος απο το κλείσιμο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
    Στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στα εργοστάσια που ο καύσωνας μετατρέπει τις συνθήκες σε αφόρητες υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους; Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά