Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Κοροναϊός – Σφίγγει ο κλοιός για τους αρνητές – Έρευνα και για τη «βιομηχανία» εξαπάτησης αντιεμβολιαστών


Φρένο στη διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακόψει το «τσουνάμι» της ψηφιακής παραπληροφόρησης που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή «βόμβα» επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Ο κλοιός για τους αρνητές, σφίγγει ολοένα και περισσότερο,  ύστερα και από την έρευνα που διενεργείται σχετικά με την βιομηχανία εξαπάτησης των ανεμβολίαστων, όπου επιτήδειοι έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών, πουλώντας «νομικά όπλα» και συμβουλές, υποσχόμενοι «κάλυψη» από τις αποφάσεις του Δημοσίου για τα

μέτρα και το εμβόλιο.

Βαρύτατα πρόστιμα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βάλει στο στόχαστρό της, ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό, και σύμφωνα με τον διευθυντή της Βασίλη Παπακώστα, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε στον Σκάι, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές σελίδες, οι οποίες ερευνώνται.

Πώς εντοπίζονται οι λογαριασμοί – Όλη η  διαδικασία

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Βιομηχανία εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

Διαστάσεις έχει πάρει και η «βιομηχανία» εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών: Γνώστες υποτίθεται του νόμου, πουλούν «νομικά όπλα» και συμβουλές σε αντιεμβολιαστές, υποσχόμενοι ότι θα τους «προστατεύσουν νομικά» αν δεν τηρήσουν τα μέτρα (rapid test) ή δεν εμβολιαστούν και τους προτρέπουν να επιδιώξουν με μηνύσεις αλλά και με χρηματικές αποζημιώσεις-ποινές φυλάκισης να στραφούν κατά του δημοσίου ή κατά εκπαιδευτικών-υγειονομικών που εφαρμόζουν τον νόμο και την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού.

Η Δίωξη έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα ιστοσελίδες και προφίλ που συνδέονται με αυτό, ενώ μόνο μία εξ αυτών είχε συνολικά 7.000 μέλη, σύμφωνα με το Open.

Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ στο διαδίκτυο διακινούνται ακόμη και «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών.

Επισημαίνεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτρέπουν οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ανεύθυνες ομάδες να αναστατώσουν την κοινωνία»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ξεκαθαρίσει πως όλες αυτές οι υποθέσεις θα φτάσουν στη Δικαιοσύνη και κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Σε δήλωσή του στον Σκάι ο υπουργός τόνισε: «Έδωσα εντολή στον επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να συγκεντρώσει από το διαδίκτυο και τα social media όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δράσεις παρακίνησης των πολιτών, εναντία στη δημοσία υγεία, τη δημοσία ασφάλεια και το κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία. Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη. Και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μετά την ανακοίνωση μας υπάρχουν πολλοί πολίτες που συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων».

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά