Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Aναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου


Δεν ήταν ανέφελη η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της «Ομπρέλας» να μπαίνουν δυναμικά στην προσυνεδριακή διαδικασία. Όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από την Κυριακή, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας είχαν διατυπώσει τη διαφωνία τους για ποσόστωση των «συμμάχων» στη νέα Κεντρική Επιτροπή, καθώς και στην αριστίνδην συμμετοχή μελών στο συνέδριο. Αποφάσεις που, όπως υπενθύμιζαν μέλη της «Γέφυρας» και της ΔΗΜΑΡ, είχαν εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις αρχές του 2020.

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να συμμετάσχουν στο συνέδριο (5.000 άτομα θα το απαρτίζουν) 150 μη κομματικές προσωπικότητες, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στη βάσανο της ψήφου. Επίσης, τα μέλη της «Γέφυρας», της ΔΗΜΑΡ και των πασοκογενών, που συνθέτουν την Προοδευτική Συμμαχία, κατά 20% να απαρτίζουν τη

νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει. Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας, Π. Λάμπρου και Ε. Καλαμαρά φέρεται να εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Αντιπρότειναν να υπάρχουν προσκεκλημένοι στο συνέδριο, αλλά να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, μόνο λόγου, και η ποσόστωση στην Κ.Ε. να πέσει στο 10%, θέλοντας ουσιαστικά να αποκλείσουν τις «νέες εισόδους» που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η ώσμωση που έχει υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα, υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη συνεδρίαση. Με αυτή την άποψη δεν συμφώνησε η προεδρική πτέρυγα, που είδε ότι όλη αυτή η σύγκρουση έχει να κάνει με την ταυτότητα του κόμματος και κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει περισσότερο προς το Κέντρο.

Επειδή το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από 41 μέλη, η πρόταση του Αλ. Τσίπρα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Διαφωνία δεν υπήρξε σε άλλο σημείο και ομόφωνα πέρασαν οι υπόλοιπες προτάσεις, όπως η πραγματοποίηση συνεδρίου στις 24-27 Φεβρουαρίου. Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών θα ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες όσων θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων θα κλείσουν στις οργανώσεις μελών και στο isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

Αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ θα ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή. Επίσης, θα προτείνει σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 Αντ. Αντζολέτος-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Εγω το βλέπω ως υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και συγκρούσεις στα κόμματα, ειναι υγεία δημοκρατική, σε παλιότερες εποχές είχαμε συγκρούσεις που έφταναν και σε διαγραφές των συνυποψηφίων των τότε δυο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Και δεν κανω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά