Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ποιος φταίει παιδί μου;


Και η μακαρίτισσα η νόνα μου αν «έβγαινε» από τον τάφο της τα ίδια θα μου έλεγε γιατί τα ίδια είχε δει, είχε ακούσει και είχε διαβάσει σε όλες τις εφημερίδες. Δηλαδή εκατοντάδες πολίτες  εγκαταλειμμένων  φτωχογειτονιών, σε κατάσταση αλλοφροσύνης να «κολυμπάνε» σε τόνους λάσπης παρέα με τα υπάρχοντά τους και όλα τα αντικείμενά τους.

Με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου η μισή επικράτεια βυθισμένη σε «ωκεανούς» ασυγκράτητων χειμάρρων. Ποιος ο φταίχτης; Ο ένας «έδειχνε» και πλαγίως τα έριχνε στον άλλο. Όχι εγώ αλλά εκείνος. Ποιος είναι «εκείνος»; Ο Δήμαρχος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης, η πυροσβεστική, το κράτος, η πολιτεία, οι πολιτικοί, η κυβέρνηση, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι πράκτορες, οι Τούρκοι, οι κομμουνιστές και πάει λέγοντας
Γνωστή η βασική αιτία και είναι ιστορική. Φυσικά οι «οραματισμοί» του «εθνάρχη» Καρά Αμάν Αλή. Που επί της πρώτης θητείας του το Λεκανοπέδιο της Αττικής μεταβλήθηκε σε μια ατελείωτη, γιγαντιαία, ανεξέλεγκτη «μάντρα» πανωσηκωμάτων και αυθαιρέτων. Οι εργολάβοι έστησαν πάρτι. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και πλείστοι άλλοι έβγαλαν ένα σκασμό λεφτά και η Αθήνα του ενός εκατομμυρίου κατέληξε «παράγκα» που στεγάζει τον μισό πληθυσμό της Σωρρακώσταινας

Το ίδιο σκηνικό με ατελείωτα σίκουελ βαρετών , κακοσκηνοθετημένων παραστάσεων επί όλων των κυβερνήσεων, όλων των εποχών. Τα ποτάμια μπαζώθηκαν, τα ρέματα «εξαφανίστηκαν», τα σπίτια «φύτρωσαν», τα νερά εξοργίστηκαν και όλα και όλοι κολύμπησαν. Και κολυμπάνε κάθε Οκτώβριο κανονικώς

Θα μου πείτε ότι τώρα η ποσότητα και ο όγκος των νερών ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο των τελευταίων πενήντα ετών. Συμφωνώ. Όμως γνωστές οι περιοχές που κινδυνεύουν. Γνωστές οι καταστροφές. Γνωστά τα πάντα. Αν δηλαδή οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν σύγχρονες υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, με σημερινές προδιαγραφές που απαιτούνται για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και κλιματικής κρίσης, τότε τα προβλήματα λιγότερα και οι τριτοκοσμικές εικόνες ελάχιστες

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Τουτέστιν από τη μια η ρητορική περί κλιματικής κρίσης και από την άλλη «τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα». Που πάει να πει τη μια «στιγμή» ξηρασία, φωτιές, στάχτες και μπούρμπερι. Την άλλη «στιγμή» κατακλυσμιαίες, βιβλικές νεροποντές. Και την τρίτη «στιγμή» χιονοπτώσεις επιπέδου Ελβετίας. Οι Ελληνες να πηγαινοέρχονται και να κοπανιούνται άλλοτε στην πύρινη κόλαση, άλλοτε σε «ποτάμια» και άλλοτε στις «Αλπεις»

Ποιος φταίει; Ποιος ο αρμόδιος; Ο ένας το ρίχνει στον άλλο. Ο μεν περιφερειάρχης, αγουροξυπνημένος με σπασμένη βραχνή φωνή να εξηγεί τα ανεξήγητα. Πατούλη θέλατε καλά να πάθετε. Ο δε δήμαρχος της Αθήνας να οραματίζεται πλατάνια στην οδό Πανεπιστημίου

Και γιατί δεν έγιναν τα έργα; Επειδή, λέει, γραφειοκρατία. Εντάξει του λες. Αφού όμως γνωρίζεις τι πρόκειται να συμβεί τι έπρεπε να κάνεις; Εγώ στη θέση σου θα προχωρούσα και αν κάποιοι θεσμοί και κάποιοι αρμόδιοι με σταματούσαν τότε θα οργάνωνα καμπάνια και θα εξηγούσα στους πολίτες της Αθήνας πως ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή θέλουν και μπορούν αλλά ο τάδε και ο δείνα βάζουν εμπόδια και μας πολεμούν. Μερικές φορές το αντάρτικο κάνει καλό. Τόσο απλό

Επιτέλους ποιος σ αυτόν τον τόπο θα ενδιαφερθεί και θα φτιάξει σύγχρονες υποδομές; Ποιος; Αφήστε τα πλατάνια και τους μικρομέγαλους περιπάτους και πιάστε τις υποδομές

Όπως το ανέκδοτο το γνωστό. Με την δασκάλα και τη σαίτα «ποιο παιδάκι το κανε αυτό; Εσύ Γιωργάκη;» «Όχι εγώ κυρία ο πισινός μου το έκανε». Από πισινό σε πισινό η δασκάλα στο τέλος πέφτει πάνω σε τοίχο και στο κενό. Αμάν πια, τόσο μα τόσο αιχμάλωτοι της βιτρίνας πια;

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. Ελα κ. Δανικα που ζητατε στη σημερινη κοινωνια μας παθιασμενους αρχοντες με βαθυ πιστευω,γνωσεις κι σωστες αντιληψεις, ικανους να συνεισφερουν/να ιδρωσουν για το κοινο καλο!!
    Οι πολιτικες κεφαλες στη χωρα μας και συγκεκριμενα ο κ. Κουλη ειναι το κυριο παραδειγμα αδυναμιας μας!Ο τελευταιος δειχνει στο λαο μας, οτι μονο γονοι απο πολιτικες οικογενειες εχουν πιθανοτητα εκλογης τους κι αναληψης πολιτικων/κοινωνικων καθηκοντων! Πλαι στον κ. Κουλη και τωρα ακομη τοσοι αλλοι βουλευτες της φθιωτηδας,του ιδιου κομματος, ειχαν προγονους με πολιτικη καρριερα,μεταξυ αυτων και ο κοντος υπουργος οικονομικων μας ! Εβγαινε μεν ο Καλαντζης τοτε στη Φθιωτιδα με πλειοψηφια χιλιαδων ψηφων,κυριως απο τα χιλια κουμπαρακια του που ειχε στεφανωσει και βαφτισει,αλλα διακινουσε και κατι εκτος που εκανε πολλα αγροτοπαιδα χωροφυλακους !!Σημερα οι νεοι πολιτικοι μας αποβλεπουν σε πολλα αλλα , ομως οχι στο πως θα συνδραμουν να πανε μπροστα οι τοποι ,το κρατος μας!
    Πολλοι απο αυτους, απο τους πανω κι ως τον τελευταιο δημοτικο συμβουλο στα χωρια μας, υποφερουν απο ελλειψη γνωσεων και φαντασιας ! Ποιος απ~αυτους εχει ενα ονειρο για το πως θελει να φτιαξει το χωριο του που καθημερινα μαραζωνει, χανει, διοχνοντας το κοσμο του και παραδιδοντας τα παντα σε αλλους ξενοφερτους!(Σημ.Δεν υπηρξα ουτε κι ουτε ειμαι κατα των ξενων )/ Ατομα χωρις μερακι και φαντασια δεν πρεπει να μπλεκονται στη πολιτικη και στα δημοσια ! Ενας γνωστης πολιτικου συστηματος μου λεγε οτι σαυτον τον τομεα τα παντα αρχιζουν απο ενα ονειρο/μια φαντασια που την περιγραφεις με λιγες λεξεις,την βαζεις ψηλα και αυτη κατευθυνει τα βηματα σου προκειμενου να υλοποιησεις το οραμα πουχεις μεσα σου για το χωριο σου, τη πολη σου , τη πολιτεια σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιος πρέπει να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι από τον Ιούλιο του 2019 είναι πρωθυπουργός και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Δεν ειναι δυνατόν να φταίνε μόνο οι άλλοι εκτός απ αυτόν. Πότε την ευθύνη την έχουν οι πολίτες (ατομική ευθύνη το ονόμασε, πότε η γραφειοκρατία και οι συναρμόδιοι, πότε ο άνεμος και πότε η φωτιά). Μα αν ήταν έτσι αγαπητέ τότε θα κάναμε πρωθυπουργό με κλήρωση και οχι με εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπες πολυ σωστα/σοβαρα πραγματα αν και πολυ λιγα για τετοια μουζμουλα!!
      Δεν μπορω να καταλαβω φιλε μου, πως ελληνες πατριωτες εκλεξαν σαν κυβερνητη τους εναν τοσο μαλθακο, αδυναμο κι απρογραμματιστο κυβερνητη, γονο μια παλιας καστας ξεπαρεσμανης εποχης,με ουδεμια σχεση με τον σημερινο,πραγματικο κοσμο γυρω του!!

      Διαγραφή
  3. Φίλε μου την ευθύνη την έχουν μόνο οι πολίτες, αυτοί εκλέγουν τους δημόσιους άρχοντες, αυτοί κτίζονται πάνω στα ρεματα,αυτοί κτιζουν μεσα στα δάση,αυτοί βάζουν φωτιές στα δαση , αυτοί πετάνε τα σκουπίδια στο δρόμο, αυτοί διψανε για πελατειακές σχέσεις με πολιτικούς. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και αρχίζουν να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι.
    Φταίει το κράτος που τους διέθεσε δωρεάν εμβόλια, εύκολη πρόσβαση, πλήρη κάλυψη? Ο κακός μας ο καιρός φταίει και η αμορφωσιά μας, φτάσαμε να ακούμε τον Πετρακο τον Δ' κατηγορίας τραγουδιστή πάρα τους επιστήμονες.
    Η Πορτογαλία, ισοδύναμη της Ελλάδας, βγήκε σε 2 χρόνια από τα μνημόνια, εμείς σε 10 χρόνια, τώρα η Πορτογαλία έχει ξεπεράσει το 80% των εμβολιασθέντων, εμείς 65%. Ποιος φταίει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αμορφωσια κι η κουτοπονηραδα πληγωνει πραγματι και μολυνει τα παντα στα τοπια μας !
      Απο την αλλη μερια ειμαστε και συνυπευθυνοι γιατι αυτους ψηφηζουμε !
      Ατομα, που δεν εχουν ονειρα για τα τοπια τους , ουτε και ξερουν πως μπορουν , τι να πουν και να προτηνουν, πως να αρχισουν για να καλιτερευσουν τα τοπια τους ! Κενοι, ανιδεοι χωρις φαντασια κι το αιμα να βραζει μεσα τους καθονται ολημερις στον ισκιο, αγναντευοντας τα βουνα και τα πελαγη!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά