Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ηρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις


«Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και αναγκαζόμαστε να διασωληνώνουμε ασθενείς COVID μέσα σε χειρουργεία», έλεγε χθες απογοητευμένος γιατρός της συμπρωτεύουσας περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα. Το βράδυ ανακοινώθηκαν 4.165 κρούσματα…

Εν τούτοις η κυβέρνηση βρίσκεται σε άλλο κλίμα. Εχει οχυρωθεί πίσω από το «εμβολιαστείτε για να σωθείτε» και προσπαθεί να μας πείσει ότι παρά τους 30+ θανάτους κάθε μέρα, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Για να υπηρετηθεί μάλιστα το αφήγημα, οι κυβερνητικοί δεν ήθελαν καν να απαγορεύσουν τις –εντελώς αχρείαστες εν μέσω πανδημίας– παρελάσεις στη Β. Ελλάδα, αλλά με αφορμή το εθνικό πένθος για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά βρήκαν το πρόσχημα να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οδεύουμε ολοταχώς προς ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού (όπως και ολόκληρη η Ευρώπη) που αφορά κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους αλλά και ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων. Απαιτείται, εδώ και τώρα, να βρεθεί μία

κοινή γραμμή στη χώρα για την πανδημία. Και όχι ο κ. Τσίπρας να καταστροφολογεί και ο κ. Μητσοτάκης να τα βρίσκει όλα άριστα καμωμένα.

Είναι καιρός η κυβέρνηση, που δεν θέλει να υποστεί άλλο πολιτικό κόστος –μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες–, να προχωρήσει μπροστά με τολμηρές αποφάσεις. Να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. στους δημοσίους υπαλλήλους) όπως έκαναν ΗΠΑ και Ιταλία. Και να χαράξει μια επιθετική στρατηγική για τους 500.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Διαφημιστικά σποτ με επώνυμους εμβολιασμένους 70άρηδες, συνεργεία εμβολιασμού που θα πηγαίνουν πόρτα πόρτα, κινητοποίηση των τοπικών αρχών και των γιατρών στην επαρχία, χρηματικά ή άλλα κίνητρα εμβολιασμού, είναι μερικές μόνον ιδέες για να μειωθούν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι, όπως λένε οι έρευνες, είναι στην πλειονότητά τους απρόθυμοι, διστακτικοί και φοβισμένοι – όχι αρνητές.

Και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει επιτέλους να βάλει πλάτη. Να μη χρησιμοποιεί την πανδημία ως αντιπολιτευτικό χαρτί όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ανεχόταν τον –μέχρι πρότινος– αμφισβητία των εμβολίων (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του, παρακαλώ) να εκτοξεύει δηλητήριο για τα εμβόλια και να κλείνει το μάτι στους αρνητές. Η έλλειψη αντιπολιτευτικής υπευθυνότητας βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά